Форуми
burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти |
|
<< Назад | Напред >> |
Старата част на Морската градина (в ремонт - снимки) |
Отиди на страница << >> | |
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
|
Автор | Отговор | ||
TtW |
|
||
Регистриран потребител #1220
Регистриран: 10 май 2013: 21:23съобщения: 309 |
green88 Не ти хващам логиката. Признаваш, че съществуващите в момента не стават и продължаваш да искаш подобни на тях само защото има кой да прави и било по-добре от нищо. Тези, които за нищо не стават пак не трябваше да критикуваме, защото бяха по-добре от нищо. Докато не станем по-критични ще продължават да ни стоварват посредствени идеи за да отчитат дейност. Готови са да разрушат единственото останало подобие на фонтан и да го заменят с поредната си еднодневка. Делфините ли ще оцелеят 10 години или локвата на тройката. Ще си изчезнат след няколко години и няма да липсват на никой. Ако не могат да направят нещо, което да изкара поне 5 мандата, поне да не развалят съществуващото. |
||
Най-отгоре |
|
||
glarusburgaski |
|
||
Регистриран потребител #127
Регистриран: 02 яну 2011: 15:46съобщения: 86 |
Аз пък не искам никакви нови пари да се наливат в морската градина, докато не се направи сметка какво е похарчено до сега защото ежегодно уж някакви пари са харчат. Време е наистина да се погледне по-критично и професионално, да се говори за цифри и съответстващо изпълнение, а не на поразия нови фонтанчета само защото на картинките изглеждат интересно. | ||
Най-отгоре |
|
||
valparaiso |
|
||
Регистриран потребител #49
Регистриран: 21 ное 2008: 17:57съобщения: 62 |
напълно съм съгласен с мнението на DeathNova, а и в старата част на морската няма нужда от такъв модернистичен фонтан общината по-скоро трябва да обърне внимание на поддръжката на съществуващите фонтани |
||
Най-отгоре |
|
||
MG |
|
||
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20съобщения: 329 |
Може и да направи тест за правопис на проектантите...."охльова"...:) epic fail! | ||
Най-отгоре |
|
||
green88 |
|
||
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09съобщения: 327 |
Законите за запазване на архитектурното наследство са смешни. Та според тоя същия закон се съсипаха не една и две сгради, а хиляди са опасани с винилови и неонови реклами и тела на климатици. Когато трябва да се направи изключение от закона с цел подобряване на средата и не чак толкова голямото значение на обекта, то закона е много строг. Някой ако може да ми обясни с какво архитектурно или историческо значение е този "фонтан" и старата част на морския парк. Защото на мен ми се виждат адски обикновени шадраван и правоъгълни градинки заградени с бетонни блокове. Или викате дайте да запазим стария вид на морската градина, защото такава си е била винаги...Лично мое мнение е, че улица "Княз Александър" е задължително да се превърне в алея на парка или най-малкото да бъде затворена за автомобили | ||
Най-отгоре |
|
||
DeathNova |
|
||
Регистриран потребител #1406
Регистриран: 13 авг 2013: 00:33съобщения: 43 |
законите всъшност не са смешни , имат нужда от актуализация, в прилагането главно им е проблема защото първо че няма районни дирекции на НИПК както е имало преди и не могат да изпълняват контрол. Красотата не се измерва с това колко боклуци са накачили по фонтана , мидички или лодки. Самата форма на фонтана е класическа , оформя алеите около него , и най-важното е автентичен и показва как са се правили фонтаните през първата половина на миналия век. Той е паметник на една отминала култура , която е наш дълг да пазим. Напълно ми е ясно че не разбираш защо е редно да се запази , не си сам , доста хора им е през оная работа какво се случва с културното наследство. Точно поради тази причина закона трябва да се прилага в пълната си сила. |
||
Най-отгоре |
|
||
green88 |
|
||
И в какъв стил е фонтана? Защото на мен ми прилича просто на кръгъл басейн със система за поливане. Самата форма на фонтана явно ще се запази, просто ще има някаква фигура, а не струи вода от чучури. Въобще не ми е през оная работа за културата, но не виждам никакви паметници нито в лицето на фонтана, нито в това на алеите в старата част на морската градина. По твоите думи разбирам, че трябва да запазим формите от комунизма, които не са в никакъв определен стил, а са си просто...форми. Пак казвам, че не разбирам от архитектура и паркоустройство. Някой ако може да ми каже към кой стил или характерна строителство спадат посочените, ще се съглася, че трябва да се запазят. Например на всички е ясно какво е странджанска къща, созополски къщи и т.н. Но да пазим нещо, само защото е старо и си е било така не е сериозно. По тази логика да не бяха ремонтирали Тройката и Александровска, че на снимките от едно време нямат нищо общо. Това имам предвид като казвам, че закона за историческото наследство е неработещ. В центъра има минимум 10 сгради, които трябва да бъдат запазени, но по една или друга причина фасадите, а и не само, са "компрометирани". | ||
Най-отгоре |
|
||
DeathNova |
|
||
ами Духтев е черпил вдъхновение от дворовете на западните царски дворци , даже е бил кралски градинар ако не ме лъже паметта , ще те излъжа за кой дворец точно. Може да ти се струва странно но простите форми всъшност са доста по изразителни и разбираеми от човека от колкото сложните. Има една поговорка Less is more . Колкото до "комунистическият" стил който всъшност си е бил напълно в крак с времето и има такива примери както в западна Европа , така и в Америка , да напълно съм за да се запазят , но това е напълно отделна дискусия и не мисля че обществото ни е узряло все още за да ги възприеме безпристрастно , а защитниците им са заклеймявани като комунисти или тн . И още нещо специално за компрометираните фасади. Това не означава че не могат да бъдат запазени. Технологията за реставрация и адаптация просто ще е по скъпа, което не се нрави на възложителите..... не на всички някои институции като банки например полагат много добри грижи за сградите си. Имаме такива примери в Бургас. |
||
Най-отгоре |
|
||
green88 |
|
||
Така и не разбрахме точно какъв стил е фонтана, но нищо. Пак да кажа, от снимките не виждам да се изменя самата форма на фонтана. Много ми е интересно, ако този фонтан е повлиян от опита на Духтев, то тогава защо и този на гаровия площад, както и вече несъществуващия на Тройката са 99% еднакви? Аз не съм нито против комунизма, нито против простите форми. С две ръце съм да се запази културното наследство, но само ако е наистина такова. П.С. А за споменатия многократно вече закон има хиляди примери как паметници на културата са превърнати в карикатури и откровен мутробарок. Там тоя закон е ням и глух. Отделно същия този закон позволи най-голямото престъпление срещу културното и историческото наследство, извършено от държава на пъпа на столицата. Извинявам се, предварително, не знам къде да постна снимките (ако изобщо успея). Вярвам, че на много хора ще им е интересно да видят нещо, което вече е заличено. |
||
Най-отгоре |
|
||
DeathNova |
|
||
напълно съм съгласен с теб , закона трябва да бъде преразгледан но тук има опасност да се направи абсолютно същото. Ако трябва да сме напълно точни би трябвало да бъде в изчистен сецесион, но това не е най-важното. Той е част от цялостната композиция на парка и е ключов момент в околните алеи. Това че няма скулпторна украса или нещо друго не означава че фонтана няма смисъл. Окичването му с подобни форми като предложените в проекта вече е напълно безсмислено. Говориш за съсипване на сгради. За мен слагането на този кораб или на мидите оргоре е еквивалентно на окичването на сграда с орнаменти които не са автентични, и превръщането им в мутробарок. |
||
Най-отгоре |
|
||
Отиди на страница << >> |