Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Старата част на Морската градина (в ремонт - снимки)

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, noemis
Автор Отговор
DeathNova
16 фев 2015: 17:46
Регистриран потребител #1406
Регистриран: 13 авг 2013: 00:33

съобщения: 42
и докато сме на темата със закона . Вратичките в самия закон са проблема. Примерно, започва строителството , изпълнителя обаче декларира че сградата е опасна и застрашава живота на работниците , по закон той има право да я събори, и да я преизгради "същата''. Слагам кавички защото първо не е задължен да я изпълни по оригиналната технология , но също така може да използва каквито си иска материали за фасадите , вкл. и стиропор за орнаментите. По този начин например съсипаха огромен брой сгради във Варна . Напълно те разбирам като казваш че закона не работи но при контрола е още по голям проблема. Преди в самата община е имало хора които са били длъжни да изпълняват редица действия , измежду които и да инспектират подобни строежи. Сега в общините има такива точно 0.

[ Редактирано 16 фев 2015: 17:47 ]
Най-отгоре
sa_radev
16 фев 2015: 17:51

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Проблем, както каза и DeathNova е липсата на регионални структури на НИНКН, от една страна, а от друга - как да го кажа, самият текст позволява да бъде тълкуван различно! Често и институциите са .... "по-благосклонни" към определени инвеститори и архитекти!
Реално това е проблем с всеки закон в България - не важи за всички!
Колкото до фонтаните - кръглия на "Тройката" е правен след 1980-та, този на гарата е "станал" фонтан мисля някъде 60-те или 70-те години... Не мога да намеря никаква информация относно този до Охлюва - дали не е имал някаква скулптура/пластична украса, както във варненския, тъй като са от едно и също време...
Всъщност историческото ядро на Морската е паметник заради композиционното му решение (алейна мрежа, зелени площи), а не заради отделни елементи! Мисля че Духтев е следвал ландшафт (не точно, де!) в Австрия или Чехия и е силно повлиян от тамошните паркове и градини. Друг негов парк (пак паметник!) е този на Евксиноград.
P.S. Сега тази "чест" е оказана на главния архитект! В съобщенията на Общината е пълно с констативни протоколи на експертни екипи, водени от главния архитект. Освен това, главния архитект може да внася предложения за премахване на сгради от списъците с паметници от регионално и местно значение. Изисква се само констативен протокол и заключение, подписано от още двама експерта от Дирекция "Устройство на територията".
По този начин преди четири години, беше отнет статута на паметници от местно значение на над 30 сгради - главно в района от "Булаир" до "Кирил и Методий".

[ Редактирано 16 фев 2015: 18:04 ]
Най-отгоре
Уебсайт
green88
16 фев 2015: 17:59
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Виж, като се замисля, имаше една година, в който фонтана нощно време изглеждаше доста добре - бяха му оправили светлините. Но това беше за кратко, след това просто си остана един шадраван. Ако не се лъжа този фонтан е пеещия? Аз така и един път не го видях да "пее", може би съм твърде малък. Мисълта ми е следната - в момента фонтана е осакатен в сегашното си състояние. При една реконструкция, при която да се промени настилката и частите на самия фонтан с малко по-атрактивни, да се обновят и поддържат светлини и звуци, то той ще придобие друг облик. Като пак прегледах снимките ми се струва, че съм в грешка. Някакси и кораба, и мидата ми се виждат прекалено малки в сравнение с настоящия. Почвам да си мисля, че ще го докарват малко по функция на сухите фонтани. Обаче продължавам да съм на мнението, че като цяло настоящите фонтани в града са посредтвени. Делфините имаха потенциал, ако ги поддържаха....Фонтани като "гъбите", онова стъргало на Богориди, "каналите" при парка на "България нито са атрактивни, нито имат каквато и да е стойност. Да не говорим и как изглеждат без нужните грижи.
П.С. И друго прави впечатление. Както един колега отбеляза, тези рендери се отнасят за фонтана до Охльова, за другия до Охлюва не са оповестени планове. Общината сериозно трябва да се замисли дали това студио притежава грамотността да изпълни качествено подобен проект. Дано знанията им по парково благоустройство са на друго ниво. В смисъл нагоре....
П.П.С. Развесели ме колегата с тези стиропори. Преди време четох, че в Македония цели "мраморни" парапети от стиропор правят за един от мегаломанските проекти. Иначе това, което казва Радев е странно. НИКН не формират ли компетентни комисии, които да определят кое, как и защо попада или изпада от списъка със защитени обекти. Никой не може да ме убеди, че всеки град разполага не с един, ами с цели трима експерти по тази част. Да не говорим, че дори в големите градове голяма част от главните експерти са откровени профани по оценка на обществото и някои техни колеги.

[ Редактирано 16 фев 2015: 18:10 ]
Най-отгоре
DeathNova
16 фев 2015: 18:05
Регистриран потребител #1406
Регистриран: 13 авг 2013: 00:33

съобщения: 42
напълно си прав , единственото от което има нужда фонтана е промяна на настилката, което ще е малко по-трудно за поддръжка , каквато е била оригиналната циментова мазилка. Като добавиш и осветлението и е 6 точки, точно това решение няма да вреди на оригинала.
Най-отгоре
sa_radev
16 фев 2015: 19:43

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
НИНКН сформира комисии главно за обекти от национално значение, за тези от местно значение, комисиите са смесени - от служители на Общината и двама - трима експерти от Пегионалния Музей. Ето един пример: <връзка>
Както се вижда, от 14 вещи лица, само три са от структурата на НИНКН....
Вследствие на протоколи със сходни констатации, но различни решения, от списъците бяха премахнати всички странджански къщи в Бургас, Турското Консулство и още няколко сгради, които вече са разрушени!
НИНКН просто разглежда протоколите и препоръките и "пуска гювеч"....
Не е за тази тема, но вече три години след решението за премахване на входа на "Силвър", той не е премахнат, независимо че е незаконен и не е съгласуван.
Най-отгоре
Уебсайт
noemis
22 юни 2016: 19:06
noemis


Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3430

Отвориха ценовите оферти на участниците в процедурата за обновяване на историческото ядро на Морската градина

Отвориха ценовите оферти на тримата участници в обществената поръчка за реконструкция на историческото ядро на Приморски парк в южната му част от паметника на Пушкин до ул. "6-ти септември" и хотел "Приморец".

Фирма "Булелектрикс" ООД е предложила най-висока цена за изпълнение на поръчката - 6 000 101 лв. Следва Консорциум "Холдинг Бургас Инфраструктура" ДЗЗД - 5 996 227 лв. и "ЩРАБАГ" ЕАД с най-ниска цена от 5 326 000 лв.

Предстои Комисията по откритата процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка да обяви своето решение в срок до един месец.

Освен критерият за икономически най-изгодна оферта, Комисията ще вземе под внимание и оценката на техническото предложение на участниците. С най-много точки е Консорциум "Холдинг Бургас Инфраструктура" ДЗЗД - 50 т., следван от "ЩРАБАГ" ЕАД - 44 т. и "Булелектрикс" ООД - 36 т.

Проектът за реконструкция на историческото ядро на Морската градина предвижда обновяване на зелените площи, изграждане на поливна система с оползотворяване на дъждовната вода, реконструкция на съществуващия фонтан, питейни фонтанки и алейната мрежа, монтиране на ново осветление, видеонаблюдение и парково обзавеждане.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
06 фев 2017: 14:51
noemis


Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3430
5 февруари 2017

Крайбрежната алея от пристанището до Моста I.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
06 фев 2017: 14:52
noemis


Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3430
5 февруари 2017

Крайбрежната алея от пристанището до Моста II.
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
tonica
22 юни 2017: 11:57
Регистриран потребител #222
Регистриран: 25 юни 2011: 07:45

съобщения: 53
Новите перголи в ремонтираната част на Морската градина.
След 1 година солена влага това ще е водопад от ръжда върху пейки и седящи по пейките.
Същото стана и с новите грандомански автобусни спирки.
За предстоящия ремонт на Богориди също са планирани метални.

Защо продължава това малоумие ?
Не се сещат за дървени или трябва да плащат на някого за изработка на метални.

Алеята от централния вход на плажа към Приморец е най-сенчестата в целия парк и точно там са ги наблъскали по цялата дължина от двете страни на алеята. Кой носи отговорност за плащането на БЕЗУМия?
Най-отгоре
vench
22 юни 2017: 13:13

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1030
Е, те тук не са боядисани?

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>