Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Инфраструктура

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
06 окт 2008: 22:04


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Изграждането на пътен възел Бургас-Средец-Созопол е приоритет на НАПИ

Изграждането на пътния възел (детелината) "Бургас-Средец-Созопол" вече се превръща в един от основните приоритети на национален фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Обещанието е поето от изпълнителния директор на фонда Димитър Иванов пред транспортната комисия в парламента, съобщиха от пресцентъра на НАПИ.

Това е важен пробив за решаването на отлежаващия с години инфраструктурен проблем.

Според Димитър Иванов промяната в отношението на кабинета към изграждането на детелината е резултат от силния обществен натиск и увеличаването на икономическите загуби от лошите пътища по крайбрежието.

Директорът на фонда призна, че е впечатлен и от изключително настойчивата и упорита работа на кмета на община Бургас Димитър Николов

news.expert.bg

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:16 ]
Най-отгоре
ji
16 окт 2008: 23:54


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

"Синя зона" за паркиране ще има и в Бургас. Това съобщи директорът на "Общински паркинги и гаражи" Живко Иванов.

Зоната ще бъде с граници улиците "Лермонтов" – "Константин Фотинов" - Гаров площад – "Фердинандова" – "Левски" – "Стефан Стамболов". "Местата ще бъдат определяни с SMS и това ще доведе до известно облекчаване на проблема с паркирането в тези райони. Това, обаче, може да стане най-рано в средата на следващата година", заяви Иванов.

До края на тази година централната част на града е блокирана от ремонтни работи на уличните платна.
В Бургас вече са регистрирани над 130 000 автомобила, но реалният им брой наближава 200 000. Обща е констатацията за криза с местата за паркиране в Бургас, особено в централната му част – проблем, който се задълбочава с всяка следваща година, но до 2007 г. не са взимани никакви мерки, смятат общинските съветници в местния парламент.

Така наречените "паяци" работят от 1 юли т.г. и до момента са вдигнали около 900 автомобила, което е доста по-малко от очакванията да се репатрират по около 600 автомобила месечно. От 1 октомври "паяците" работят на двусменен режим до 22 часа вечерта, заяви още Иванов.

Председателят на общинския съвет Валери Симеонов смята, че паяците действат избирателно и не вдигат скъпи лимузини и джипове по централните улици. От КАТ обещаха да извършат проверка как техните служители определят автомобилите за репатриране.

Директорът на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" Костантин Луков успокои собствениците на джипове, че ще могат да паркират както си искат още известно време, защото паякът, който може да вдига тежки автомобили се е повредил и сега вдига само стари и леки трошки.

Общинският съветник Валентин Касабов смята, че практиката на двойните стандарти в Бургас продължава. "С привилегии за паркиране на паркоместа, които са публична общинска собственост, се ползват определени фирми и институции – като частните банки и Прокуратурата, които паркират там безплатно личните си автомобили, докато останалите граждани са глобявани или трябва да търсят платени паркинги, доколкото въобще ги има", смята Касабов.

Веселина Илиева, главен архитект на Общината, уточни, че предстои реконструкция на двата неизползваеми подлеза – до ВХТИ и спирката на "Стандартизация" в комплекс "Славейков". Само за ремонта на първото съоръжение ще бъдат похарчени 80 000 лева.

Идната година ще започне разработването на идейни проекти за подземни паркинги под площад "Тройката" и двора на училище "Иван Вазов", както и подлез до Бургаския свободен университет.

В Общинския съвет се обсъждат и възможностите за нови паркоместа - по протежение на улиците "Демокрация", "Сан Стефано", "Мария Луиза" и други.

"Обсъжда се разширяването на улиците покрай Морската градина с цел паркиране, но в западна посока – към комплексите. В жк "Лазур" срещу изложението на цветя "Флора" се обмисля изграждането на многоетажен наземен паркинг", каза още главният архитект.

В дългосрочната стратегия на общината се предвижда изграждането на над десет големи подземни паркинги. Вече е започнала процедурата за такива паркинги пред блок "Краставицата" в жк "Лазур", до бл. 47 в "Зорница" и още няколко терена. Това обаче са проекти, чието реализиране отнема години, поясни арх. Илиева.

Председателят на Общинския съвет Валери Симеонов ще настоява администрацията да премахне незаконния платен паркинг на площад "Кирил и Методий", ползван сега от частната фирма "Глобал Технолоджи".
"Фирмата има концесия, но за строеж на подземен паркинг под площада и няма логика да владее публична общинска собственост, след като още не е започнала строителните работи", смята председателят на местния парламент.

dnevnik.bg

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:17 ]
Най-отгоре
valjoooo
20 окт 2008: 23:00
Гост

Слагат плочки на Александровска като на "Главните" в Русе и Пловдив

Burgas24.bg

Асфалтът от улица „Алекснадровска" ще бъде премахнат и на негово място ще бъдат поставени плочки. Улицата отново ще си остане пешеходна, но ще има градинки, фонтани и пейки за почивка. Това предвижда новият проект на община Бургас за обновяване на централната част на града. Комисията по общинска собственост вече е одобрила отпускането на половин милион лева за изготвяне на технически проект, който трябва да е готов през следващата година е съобщил зам.-кметът по строителството Костадин Марков.

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:18 ]
Най-отгоре
Seaborn
21 окт 2008: 00:31
Регистриран потребител #29
Регистриран: 15 окт 2008: 12:32

съобщения: 160
valjoooo написа ...

Асфалтът от улица „Алекснадровска" ще бъде премахнат и на негово място ще бъдат поставени плочки. Улицата отново ще си остане пешеходна, но ще има градинки, фонтани и пейки за почивка.

Това е наистина прекрасна новина, отдавна трябваше да бъде направено! Прочетох го в тази статия от Фактор, където видях и нещо много тъжно за мен, а именно:
След като реши да слага дървета и градинки в центъра на града, местната власт заяви, че ще премахне тези по “Демокрация” в отсечката между “Златна котва” и Чадъра пред сградата на Турското консулство, както и по “Цар Симеон”, за да освободи места за паркиране. Ще сложим отново растителност между паркоместата, обещаха от сградата с колоните. Дърветата били стари, а клоните им повдигали тротоарни плочи и влизали в мазетата на бургазлии, които живеели в съседство.

Дано не отрежат всички дървета по Демокрация от консулството до Златна котва, защото те я правят една от красивите улици на Бургас! От Републиканска до Гъбката могат да паркират коли без дърветата да са премахнати. Както се вижда от тази снимка, достатъчно е да се отрежат само храстите!

[ Редактирано 21 окт 2008: 00:32 ]
Най-отгоре
dolphin_bs
21 окт 2008: 15:14
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
Аз живея на бул.Демкрация.Дърветата са хубави,но около тях има много проблеми.Най-важният е че корените им са разрастнали толкова много,че повдигат плочките по тротоарите.Вежте тротоара пред 3-та п-ка.Второ-някой са толкова остарели,че клоните им се чупят при силните зимни ветрове.Аз съм от "късметлиите",на които един счупен клон падна и изкарти страничното огледало на колата ми.Трето-листата.От един месец многобройни листа по тротоарите на бул.Демокрация.Неприятно е,особено когато завали и се получи хлъзгава каша от листа....И какво остава?Три месеца зеленина и красота,пречистване на въздуха....Не че съм против дърветата,но,нека специалистите да преценят ползата и вредата от тях.Може би на мястото на тези 30 годишни дървета може да се засадят друг вид ,по удачен за градски условия?
Най-отгоре
valjoooo
23 окт 2008: 13:15
Гост

Важни пътни отсечки в Бургаско ще останат непочистени през зимата, съобщи инж. Недьо Плачков

Източник: Агенция "Фокус"
11:37 / 23.10.2008г.

© Burgas24.bg

Областно пътно управление-Бургас няма пълна готовност за зимното поддържане на пътищата. Това стана ясно в началото на провеждащото се днес регионално съвещание в Областна управа. Заседанието се провежда под председателството на областния управител на Бургас Любомир Панталеев. На него присъстват кметовете на общините е областта и представители на различните институции като Пътно управление, "Гражданска защита", противопожарна безопасност, ВиК, Електроснабдяване и други. Според директора на Областно пътно управление инж. Недьо Плачков няма готовност за пътното поддържане през зимата. На някои от фирмите, сключените договори са изтекли и редица важни пътни отсечки ще останат без почистване. Плачков каза, че докато се стигне до сключване на нови договори ще мине доста време и въпреки предложението до Националната агенция "Пътна инфраструктура" /НАПИ/ за възлагане на малки обществени поръчки, такива не са направени. Инж. Плачков подчерта, че Областно пътно управление не е юридически лице, не разполага със средства и не може да организира малки обществени поръчки, а това се прави от НАПИ. 220 машини ще бъдат ангажирани за поддържането на пътищата в Бургаска област. 122 от тях са на постоянно дежурство, а останалите са на повикване. Според инж. Недьо Плачков машините на са в добро техническо състояние, липсват им резервни части, а част от тях се наемат и от други фирми. Според инж. Плачков фирмите са недоволни и от ниското заплащане на дейностите, които извършват, за което са повлияли инфлацията и повишаването на горивата, но тези суми също не са актуализирани.

!grr

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:19 ]
Най-отгоре
ji
03 ное 2008: 19:59


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Готов е проектът за рехабилитация и разширение на отсечката Малко Търново-Бургас с капацитет за интензивност на трафика около 100 ТИР-а в едната посока.

Това стана известно днес на заседание на междуведомствената работна група за координация на строителните работи на ГКПП между България и Турция, което се проведе в Малко Търново.

Очаква се до края на годината МС да гласува финансирането от държавния бюджет. Участниците в срещата смятат, че проектът може да бъде завършен до края на 2009 година.

Експертите от работната група обсъдиха още възможностите за отваряне на ГКПП "Малко Търново-Дерекьой" и етапа на изпълнение на реконструкцията на ГКПП "Кап. Андреево- Капъкуле" и ГКПП "Лесово-Хазъмбейли"

От турска страна стана ясно, че съществуващите сгради и трасе ще бъдат готови за експлоатация до 2009 год.
През следващата година ще бъде готова 69-километрова отсечка от пътя Бабаески-Къркларели. Прогнозите са окончателното изграждане на митницата Дерекьой да улесни транспортните връзки и да доведе до икономическо оживление в района.

Според експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обаче в този участък от техническа гледна точка е възможно да действа едно трасе за тежък трафик.

dnevnik.bg

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:20 ]
Най-отгоре
dolphin_bs
04 ное 2008: 14:40
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
valjoooo написа ...

Слагат плочки на Александровска като на "Главните" в Русе и Пловдив
© Burgas24.bg

Асфалтът от улица „Алекснадровска" ще бъде премахнат и на негово място ще бъдат поставени плочки. Улицата отново ще си остане пешеходна, но ще има градинки, фонтани и пейки за почивка. Това предвижда новият проект на община Бургас за обновяване на централната част на града. Комисията по общинска собственост вече е одобрила отпускането на половин милион лева за изготвяне на технически проект, който трябва да е готов през следващата година е съобщил зам.-кметът по строителството Костадин Марков.

....Някой знае ли,дали започващата подмяна на ВК канализациета по "Александровска"ще бъде съчетана с превръщенито на този булевард в пешеходна зона.Аз мисля,че сега е моментът-с една разкопавани-"два заека"...::)
Най-отгоре
ji
04 ное 2008: 18:55


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
определено няма да стане сега
предполагам ако имат сериозно намерение ще залегне в бюджета за следващата година
Най-отгоре
ji
05 ное 2008: 23:50


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Бъдещето на магистрала Черно море обсъдиха днес в София министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на Бургас Димитър Николов.

Министър Мутафчиев ще съдейства пред НАПИ за бързо стартиране на процедурата за проектирането на магистралата и възлагането на ОВОС, които ще отключат реализацията на проекта.

Мутафчиев и Николов обсъдиха още транспортните проблеми на града и въвеждането на нова схема за маршрутите на обходните пътища на Бургас. Повод за разговорите е решението на правителството да ускори завършването на магистрала „Тракия". С финализирането на проекта трафикът в Бургас ще стане няколко пъти по- интензивен, което изисква ускоряване на проектирането и строежа на обходни пътища, които да изведат тежкотоварния трафик от града. Министър и кмет са разговаряли още за изграждането на обхода от Ахелой към Слънчев бряг, както и за начините за облекчаване на трафика за Турция през Малко Търново.

Сред обсъдените теми е била и тази за развитието на градската жп мрежа в Бургас, която да се реновира така, че да обслужва и вътрешно - градски маршрути, например между „Меден рудник" и центъра на града. Това задание ще бъде възложено от Община Бургас на екипа, който в момента изработва ОУП на града. Министър Мутафчиев е поел ангажимент да възложи на експертите от НКЖИ да обсъдят възможностите крайградската железница да облекчи градското движение, както и да се оптимизира пътникопотокът между града и летището.

burgas24.bg

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:21 ]
Най-отгоре
Отиди на страница       >>