Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

многопрофилна болница меден рудник (в строеж - снимки)

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
09 май 2009: 15:20


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Жителите на най-големия бургаски комплекс „Меден рудник” са близо до сбъдването на две свои големи мечти – да имат собствена болница и представителна спортна зала. След провеждане на публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж, бяха избрани изпълнители на двата проекта. Това са „БИЛА ИМОБИЛИЕН”, която е част от компанията REWE Group, и МБАЛ „Д-р Пенкови” ООД, базирана в гр. Сливен.
„БИЛА” е избрана да реализира проект за изграждане на Спортна зала с търговски център и подземен гараж, със застроена площ около 4100 кв.м. Самата спортна зала ще бъде със застроена площ не по-малко от 2300 кв.м, тоест не по-малко от 57 % от общото надземно и подземно застрояване в отредения урегулиран поземлен имот /УПИ/, съгласно техническото задание за проектиране, което е неразделна част от договора за отстъпено право на строеж.
МБАЛ „Д-р Пенкови” ООД е избрана да реализира проект за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение с медицински център, със застроена площ около 1400 кв.м. и разгърната застроена площ около 9000 кв.м. Заплащането на цената за правото на строеж ще се извърши с равностойни имоти в новопостроената сграда. В нея Община Бургас ще получи самостоятелни обекти, включително обособена част, представляваща Медицински център, представляващи не по-малко от 33.33 % от подземната и надземна застроена площ.
Сроковете за проектиране и строеж на болницата и спортната зала ще започнат да текат след подписването на предварителни договори между Община Бургас и изпълнителите. Те трябва да бъдат одобрени от Общински съвет – Бургас. Предвид голямата обществена значимост на двата проекта, общинска администрация ще внесе конкретните параметри на договорите за разглеждане още на следващото заседание на местния парламент в края на февруари.

burgasnews.com

[ Редактирано 31 окт 2010: 13:29 ]
Най-отгоре
ji
09 май 2009: 15:21


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888


Близо 200 жители на комплекс "Меден рудник" се обявиха в подписка против изграждането на болница там.

В специално подготвена и входирана в Община Бургас жалба те настояват за преразглеждане на решението за изграждане на МБАЛ в най- големия бургаски комплекс. В противен случай протестиращите заявяват, че ще предприемат законови мерки с които да защитят правата и интересите си.

Предложението за построяване на МБАЛ с медицински център в "Меден рудник" бе направено от Кмета на Община Бургас и подкрепено с решение на Общинския съвет.

Проектът предвижда изграждането на две сгради с топла връзка между тях - за Многопрофилна болница и медицински център в Зона "А" на комплекса. Здравното заведение ще е за 130 лежащо болни с 15 специализирани отделения и спешен център. Сградата ще бъде с разгърната площ от 6 000 кв. м, предвидени са надземен и подземен паркинг, инсталационни помещения, рампи, асансьори и три зони - посетителска, стопанска и спешна помощ с обособени отделни подходи.

В сградата на Медицинския център пък са предвидени помещения за физиотерапия, рентгеново отделение, лаборатории и мн. др.

И МБАЛ и Медицинския център ще бъдат оборудвани с нова и модерна апаратура.

Основният аргумент на протестиращите срещу изграждането на болницата в "Меден рудник" е, че с решението си общината не се е съобразила с мнението на живеещите в комплекса и не ги е попитала дали желаят проекта.

Кметът Димитър Николов ще покани на среща протестиращите жители на комплекса, за да им обясни необходимостта от изграждането на МБАЛ и Медицински център там, както и да ги увери, че това няма да попречи на нормалния им ритъм на живот и отдих.

Срещата ще бъде осъществена следващата седмица.
бургас.бг
Най-отгоре
ji
31 окт 2010: 13:30


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
31.10.10Най-отгоре
ji
13 ное 2010: 23:29


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
13.11.2010

Най-отгоре
ji
03 апр 2011: 17:44


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
изглежда сякаш строителството е спряло .....Най-отгоре
ji
02 май 2011: 15:55


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
работи се но в по-бавни темповеНай-отгоре
mobile
11 юни 2011: 20:24
Регистриран потребител #197
Регистриран: 27 май 2011: 15:23

съобщения: 153
А ето и как ще изглежда в завършен вид:


Най-отгоре
noemis
13 юли 2011: 15:21
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Кметът провери строителството на МБАЛ с медицински център в "Меден рудник"

Източник: News.Burgas24.bg

Кметът на Бургас Димитър Николов провери как върви строителството на новата МБАЛ с медицински център в к-с "Меден рудник". Придружи го заместникът му д-р Лорис Мануелян.

"Гордея се, че докато другите български градове закриват и продават болници, в Бургас се строи нова", каза кметът, след като се увери, че сградите са в почти завършен вид.

Болницата и медицинският център вече щяха да работят, ако не бяха съдебните дела, заведени срещу Община Бургас. Тогава се наложи кметът Николов лично да се явява в съда, за да защити проекта. Организирана беше и подписка, с която близо 20 000 жители на комплекса подкрепиха инвестиционното намерение.

След всички перипетии строителството тръгна, макар и със забавяне, и върви към своя финал. Чрез публично-частно партньорство са построени Многопрофилна болница /9 декара/ с медицински център /5 декара/ - две сгради с топла връзка между тях. Община Бургас предостави свой терен, а инвеститорът "МБАЛ д-р Пенкови" ООД построи сградите.

"Така успяхме безплатно да се сдобием с чисто нов медицински център - модерен и просторен. За сравнение старият все още се помещава във вход на блок", добави кметът Николов.

В началото на октомври тази година ще започне зареждането на общинския медицински център с най-съвременна техника, мебели и всички необходими консумативи. В него ще има помещения за физиотерапия, рентгеново отделение, лаборатории и др. Реално той и многопрофилната болница могат да заработят заедно през пролетта на следващата година.

Така ще бъдат решени проблемите с неравномерното разпределение на болничната помощ в най-населения жилищен комплекс на Бургас и ще стане възможно съчетаването на диагностика с лечение.

Целият район около медицинския комплекс ще бъде облагороден. Днес кметът разпореди да се търсят възможности за осигуряване на допълнителни паркоместа, извън предвидените по проекта.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
18 яну 2012: 16:25
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Нови снимки по темата от тази седмица тук:
Интересни обекти януари 2012.

галерия със снимки от обектите

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
06 мар 2012: 13:24


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Д-р Лорис Мануелян, заместник-кмет на община Бургас:
Местните бюджети не стигат за инвестиции в здравни заведения

Д-р Мануелян, под каква форма се осъществява партньорството на община Бургас и частния инвеститор в проекта за изграждане на болницата в "Меден рудник"?
- Под формата на договор с потенциален инвеститор, при който срещу отстъпено място за строеж той се задължава да изгради на базата на експертна оценка медицински център, чиято стойност отговаря на отстъпеното място на строеж. В този смисъл няма публично-частно партньорство в тесния смисъл на думата, а в най-широкия смисъл, при който чрез тази сделка се цели спестяване на обществен ресурс и същевременно създаване на най-благоприятни условия за развитие на два вида медицински услуги, които се допълват - доболнична медицинска дейност, осъществявана от общински медицински център, и болнична помощ, осъществявана от частна многопрофилна болница.

Какви са ползите на общината и на частния инвеститор от реализацията на проекта?
- Идеята за организирането на подобно начинание бе залегнала в стратегията за развитие на здравеопазването в община Бургас за периода 2007-2011 г. Бургаският комплекс "Меден рудник", официално наброяващ над 85 хиляди жители, е разположен на 7 километра от центъра на град Бургас и на 9 километра от "МБАЛ - Бургас" АД и Спешна медицинска помощ и бе обслужван от медицински център с ограничен капацитет, разположен в един от входовете на жилищен блок, с неподходяща инфраструктура, локация и достъп. Повече от наложително за този комплекс с размерите на единсредноголям град в България беше изграждането на съвременен медицински център, както и лечебно заведение за болнична помощ, още повече че по параметрите на тогавашната здравна карта Бургаска област, респективно община Бургас, изоставаше значително по брой на разкрити интензивни и активни легла за болнично лечение. Този дефицит принуждаваше бургазлии да търсят квалифицирани медицински услуги в съседни области и градове. Същевременно и най-прецизно изчислените средства за изграждане на подобен род лечебни заведения бяха несъизмерими с възможностите на местния бюджет. Имайки предвид това, решихме да обявим необходимостта от стартирането на подобно начинание пред широката общественост, както и предприемането на законови действия за издирване на частни инвеститори, които да се включат в този процес. Смисълът за пестене на обществен ресурс се изразява в две направления, които по принцип представляват проблем за здравеопазването.

Първото направление
е свързано с осигуряването на средства за купуване и оборудване с високотехнологична, изключително скъпоструваща диагностично-терапевтична медицинска апаратура като скенери, магнитен резонанс, дигитална рентгенова апаратура, ангиограф, лаборатории и др.

Вторият проблем
е свързан с дефицита на висококвалифицирани специалисти за осигуряване на качествена и разнообразна медицинска дейност. Чрез този род публично-частно партньорство на практика имаме макар и частично решение на дефинираните проблеми, т.е. апаратурата е за съвместно ползване, а специалистите ще могат синхронизирано да обслужват пациенти и в болничната, и в доболничната помощ. И двете лечебни заведения са всъщност в една сграда, което само по себе си дава възможност за функционално единство при строго разработени вътрешни правила и междуведомствени договорености.

Какви са сроковете за завършване на проекта?
- Сградата е в процес на довършване и получаване на Акт 15 и Акт 16, след което предстои включването на сградата на медицинския център в капитала на досега съществуващия в "Меден рудник" Медицински център ІІІ, провеждане на процедури за отдаване на помещения под наем за образна диагностика и лаборатория, оборудването им и пускането им в експлоатация. За съжаление всички тези процедури при съвременната нормативна база изискват решения на общинския съвет, което е свързано с процедурни срокове, точно определени в закона и наредбите. Очакваме при най-реална прогноза и двете медицински заведения да започнат дейносттаси в края на пролетта и началото на лятото (края на май или началото на юни).

Какви услуги и обществена потребност ще задоволи реализацията му?
- Настоящите проблеми с нормалното осигуряване на болнична помощ и неравномерното й разпределение в най-големия бургаски комплекс ще бъдат решени в максимална степен с предстоящото откриване на новия медицински център и многопрофилната болница, които ще делят една обща сграда. Жителите на квартала ще бъдат обслужвани от съвременна, модерна, високотехнологична медицинска апаратура и квалифицирани специалисти, което ще прекъсне практиката бургаските граждани да търсят медицински услуги в съседни области и градове. Изграждането и функционирането на тази болница в комплекс с почти 100 хиляди жители е крайно необходимо, защото на този етап гражданите се обслужват от медицински център, който е с ограничен капацитет и не задоволява по адекватен начин нарастващите нужди от медицинско обслужване на населението в този бургаски район.

Това удачна форма ли е за привличане на частни капитали за обществени инвестиции? Какво е необходимо още да се направи, за да се развие сътрудничеството между местна власт и частен бизнес за реализацията на обществено значими проекти?
- Смятам, че това е една твърде удачна формула в чисто социален аспект, тъй като медицинският бизнес независимо дали е частен или публичен има една и съща цел - удовлетворяването на потребностите на населението от медицинска помощ. Трудностите в подобен род начинания идват от прекалената тромавост, свързана със Закона за обществените поръчки и останалата нормативна база, която обслужва подобни инициативи, и излишно удължават сроковете за реализация на тези проекти и до голяма степен пречат на реалния иммениджмънт. Може би в бъдеще ще се появят институции и организации, които професионално ще анализират наличната ситуация, ще дефинират бюрократичните пречки, ще създадат условия за улеснение и подпомагане на тези процеси, включително, ако е необходимо, с предложения за промяна на определени материи от съществуващото законодателство.

Д-р Лорис Мануелян е специалист по вътрешни болести, нефрология от 1996 г.
Има квалификация по медицински мениджмънт и администрация и диализна хирургия, национален експерт по акредитация на лечебните заведения. Работил е в болнични заведения в Бургас и Малко Търново. От 1989 г. е завеждащ на Центъра по хемодиализа в МБАЛ - Бургас. Втори мандат е заместник-кмет на община Бургас с ресор "Здравеопазване, превенции, социални дейности, трудова заетост и спорт"
Изграждането на нова болница за активно лечение с медицински център в бургаския квартал "Меден рудник" започва през юли 2010 г. Проектът, разработен от архитектурно бюро "Койнови", предвижда строителството на две сгради с топла връзка между тях с обща РЗП 14 300 кв.м. Болницата е на 7 етажа и ще разполага със 170 болнични легла, 15 кабинета за практикуващи лични лекари, 4 асансьора, два от които за хора с увреждания, три подхода - откъм комплекса и обходния път. В сградата на медицинския център (с РЗП около 3000 кв.м) ще има помещения за физиотерапия, рентгеново отделение, лаборатории и др. Обектът се изпълнява под формата публично-частно партньорство, в което община Бургас предоставя свой терен, а инвеститорът "МБАЛ д-р Пенкови" ООД се задължава да построи сградите. Целият обект заедно с паркинга и подходите към него е разположен на 9 декара площ. Инвестицията в проекта е около 30 млн. лв. - за строителство на двете сгради и техническо обзавеждане на МБАЛ. Медицинският център ще бъде обзаведен с общински средства.

<връзка>
Най-отгоре
Отиди на страница       >>