Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

ИНТЕГРИРАН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА БУРГАС 2014-2020

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
15 фев 2013: 18:19


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
аммм ....
наистина ми се иска тези обществени обсъждания да са за обикновените хора
народа да научи най-малкото и после вече дори да не присъства да е защото така е преценил а не защото не е разбрал
това всъщност включва не само разгласяване но и обяснение че е нещо важно
аз пробвам да разпространявам информация за тях колкото мога
ще се радвам ако всички пишещи и четящи тук се включат

смятам че наистина е важно и трябва да е масово за да се получи свястно

аз със сигурност няма да мога да присъствам на второто така че ако някой има възможност да отиде и след това да разкаже подробно ще е супер
за първото ще се пробвам да отида ..........

[ Редактирано 15 фев 2013: 18:22 ]
Най-отгоре
sa_radev
21 фев 2013: 00:06

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Добър вечер на всички!
За да избягаме малко от злободневните теми, ще ви преложа нещо, което не получи полагащото му се внимание, а именно двете обществени обсъждания на Интегрирания План за Градско Възстановяване и Развитие (ИПГВР).
Вчера и днес се проведоха две обсъждания, на които бяха представени целите, насоките и предложенията относно трите зони, определени в предишния етап.
Меко казано, обсъжданията преминаха при засилен граждански "неинтерес"! Граждани, представители на бизнес, на организации просто бяха обидно малко, за да могат двете събития да се нарекат обсъждания.
Ще наблегна на днешното, защото за вчерашното ji вече писа.
На днешната среща бяха дискутирани "Зона с потенциал за икономическо развитие" и "Зона на публични функции с висока обществена значимост", т.е. промишлените зони на Бургас и ЦГЧ с Морската Градина и Парк "Езеро".
Поради ангажимент пристигнах точно на кафе паузата, след представянето на първата зона...
Залата напуснаха около 5-6 човека, т.е. останаха около 50-тина, в това число "загрижените" колеги архитекти - около 7-8!
Това, което ми направи впечатление е, че присъстващите масово НЕ бяха запознати с проекта и раздадените на всеки презентации се разглеждаха по-скоро като някакви шарени книжки!
След представянето на втората зона (ЦГЧ), започнаха обсъжданията, като повечето въпроси дойдоха от групата на архитектите (имаше представители на URBANA, АТИКА-Р5, главният архитект на ТД "Възраждане" и ТД "Приморие" и няколко независими). Главните въпроси и критики бяха, че в представените материали, не са включени други водещи проекти - Зона за Обществен Достъп (Супер Бургас), Обновяването на Пешеходните Пространства (Александровска и Богориди). Аргументът е, че дори и да има вече изготвени и осъществени проекти за тези обекти, те трябва бъдат взети под внимание, за да не възникват противоречия и конфликти между различните проекти. Стана ясно, че Община Бургас не е предоставила на проектантите на ИПГВР наличните материали, а просто е било казано "За тука имаме проект - минавайте нататък!" Представителите на Община Бургас не коментираха.
Проблем около който присъстващите се обединиха, бе проектът за Океанариума и по-скоро около това, че Община Бургас е действала "зад гърба на гражданите", без да изиска мнението им и без да ги уведоми за действията си. Дискусията започна след въпрос на представител на Българска Федерация по Конен Спорт и председател на Бургаския Клуб, който изрази опасения, че заради Океанарима, конната база може да бъде закрита. Опасенията на представителите на Дружество за Защита на Птиците беха, че обекта е в непосредствена близост да Резерват "Атанасовско Езеро" и заедно с предвиденият луна-парк, ще окажат негативно влияние върху екосистемата в резервата. Отговорът на представителя на Общината беше, че проектът за Океанариум е в "изключително напреднала фаза - скоро чакаме идеен проект и не може да търсим друг терен!" От тук дойдоха и обвиненията на гражданите срещу Община Бургас.
От Община Бургас поясниха, че в момента се търсят алтернативни терени за Конната База, като част от предложенията са за кв.Ветрен, зад Гробищен Парк, до станцията на ВИК в парк "Езеро".
Беше отхвърлено предложение към списъка с обекти на образованието да бъдат включени и трите техникума - по туризъм, Механото и Строителния. Мотивът бе, че и трите училища не попадат в зоната на намеса и за тях ще се търси друго финансиране.
За съжаление, не мога да кажа как е преминала първата част, за промишлените зони. Моето лично мнение е, че не може Промишлена Зона "Юг" и Промишлена Зона "Север" да бъдат разглеждани като едно цяло! Двете зони имат коренно различна структура - в "Юг" са включени и социални/жилищни функции, а "Север" е изцяло промишлена.
Може би трябва да се направи някакво условно разделение, защото ПЗ "Юг" има потенциал да се превърне в изключително атрактивна зона, включваща много и различни функции - административни, бизнес,култура и равлечения, образование - един атрактивен вторичен градски център като Hafencity в Хамбург - <връзка> или като MedienHafen в Дюселдорф (и двата квартала са били определени като зони за въздействие при изготвянето на ИПГВР за съответните градове).
Интересно е, че екипът явно наистина е отделил време да прочете отговорите на анкетите, които бяха публикувани на сайта проекта - Браво! Сред предложенията на съгражданите ни има наистина ценни, които са намерили място в презентациите (аз си намерих 4 от моите ).
Накрая, за тези които се интересуват, прикачвам двете презентации в pdf:
____1.pdf
_2.pdf
Най-отгоре
Уебсайт
Plamenski
21 фев 2013: 07:51
Регистриран потребител #42
Регистриран: 17 ное 2008: 22:10

съобщения: 44
Браво!
Най-отгоре
ji
21 фев 2013: 16:03


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
благодарности за усилията на sa_radev да бъде на обществените обсъждания и да сподели с нас

като чета какво е станало вчера първата дума за която се сещам е "лицемерие"
не може да си човек запознат с материята или обществена организация, да недоволстваш за липса на уведомяване и за действия "зад гърба" и в същото време да оставиш обществените обсъждания да минават пред празна зала (примерно това от онзи ден в Меден Рудник)
това за мен е безотговорно и супер тъжно

специално маняците от БДЗП до момента не съм ги чул да си кажат думата за всичко което се случва около бургаските езера
преди време специално ги питах за един проект, който за мен е много много съмнителен и според мен много по-опасен и не на място от този на Океанариума
става въпрос за хотела до солниците

-Всъщност върху защитена територия ли е новия хотел край солниците и каква е позицията на БДЗП за неговото строителство? Има ли някакви гаранции, че сградата няма да замърсява допълнително района примерно с отпадни води?

-Сградата, която се строи в момента в близост до администрацията на дружеството „Черноморски солници”, попада в границите на защитена зона „Атанасовско езеро” от екологичната мрежа Натура 2000. Съгласно заповедта за обявяване на зоната обаче строителството в нея не е изрично забранено. Парцелът е частен имот с възстановена собственост и не е част от активите на „Черноморски солници” АД. Според действащото в страната законодателство, за да бъде пусната в експлоатация сградата, то тя трябва да разполага с локална пречиствателна станция.


<връзка>

този цитат и изобщо цялото интервю казват ясно едно нещо
"не знам, не разбирам, нямам позиция .... не ме занимавай"
това е БДЗП Бургас в момента за мен
безгласни послушковци
проектите им минават с общинско участие и в сътрудничество със Солниците и трите страни са много влюбени една в друга

същите театри като от политическите новини днес
гнусна история

още е съм разгледал презентациите .......

[ Редактирано 21 фев 2013: 16:10 ]
Най-отгоре
sa_radev
21 фев 2013: 17:51

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
БДЗП зададоха следният въпрос: "Къде се намира Атанасовска Коса?"
Мисля, че това доста красноречиво говори за адекватността им...
Всъщност имаше потенциал за дискусия, ако хората бяха малко по-подготвени и ако екипът беше включил в презентацията и обектите с вече изготвен план/проект/ПУП!
Наблягам на последното, защото ако това наистина е ИНТЕГРИРАН план, то е НАИСТИНА важно да се види как териториите на въздействие се свързват с тези, с вече изготвени проекти - напълно е възможно, а и аз очаквам доста проблеми именно на границите между определената зона и вече проектирана такава! Примери - Публична Зона и Супер Бургас, Социална Зона и Зона "Д"!
Относно океанонарима(?)... Голяма част от терена попада в Зона "А" според Закона за Устройство на Черноморското Крайбрежие и в концесията това е съобразено. На север, обаче теренът граничи с Атанасовско езеро и част от терена попада в буферната зона на резервата. Същото важи и за терена определен за луна парк.
В момента проучвам какви са ограниченията в зоните на резервата, относно застрояването.
Това, което коментирахме в последствие, защото е въпрос към Общината главно, е че и двата обекта трябва да са обезпечени със сериозна инфраструктура, която да поеме евентуалните "потоци" от посетители. Макар и основните изисквания към начина, плътността и височината на застрояване да са изпълнени, остава въпросът с нужната площ за паркиране и обслужване на комплекса.
За обект от класа на окенариума, по наредба се предвижда 1 паркомясто на 5 до 10 посетителя, в зависимост от капацитета и застроената площ, а да не забравяме, че се предвижда и хотелска част, и трябва да се предвиди и паркиране за туристически автобуси! И така като сложим и аквапарка, картинката отива около на кино! Ако главната зала на Океанарима е 1000 места, трябва да има около 150 паркоместа посетители, 5 за автобуси, служебен паркинг според броя на служителите, за хотела ако е 100 стаи отиват още около 35 - 40, толкова и за аквапарка! Дори да ги сметнем общо 250, минималните размери за паркомясто са 5м Х 2,5м = 12,5 кв.м, и САМО за паркиране отиват близо 3000 кв.м! И това без да се включват довеждащите улици и нужното пространство между редиците с паркоместа...
И да - парцелът е 120дка, но се развива към езерото и се сещате, че зоната около Ж.П. прелеза, откъдето е достъпен, ще стане като паркинга на Метро!
С други думи, аз (и част от колегите, с които го обсъждахме) сме "ЗА" този обект, но НЕ на това място!
Ако някой си е направил труда да погледне примерите, които дадох за бивши производствени зони, може да си представи как може да изглежда "Акациите" с повечко желание! Още повече, че Бургас отдавна се нуждае от вторичен градски център, където да се измести бизнеса, част от аминистрацията (главно обслужваща бизнеса), мащабните културни мероприятия, да намерят място и различни атракциони! Място в "Акациите" бол, а и при добра стратегия може и "Победа" да се очовечи.
Това са неща, които се правят масово в нормалните държави и градове...

P.S. Малко съм изнервен от всичките безсмислени приказки и пародии тия дни, извинявайте за тона! Дано не съм засегнал никой!
Най-отгоре
Уебсайт
ji
27 фев 2013: 18:14


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
презентациите са актуализирани на сайта на проекта
супер съм разочарован от това което се случва по този проект до момента
ИПГВР планира Бургас да се придвижва с пълзене
и то според мен в грешна посока
мен лично това не ме устройва
Най-отгоре
ji
27 фев 2013: 19:50


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ок
събирам въпроси за нещо като интервю с някой представител на проектантите
Най-отгоре
sa_radev
27 фев 2013: 21:18

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Аз лично не виждам разлика с PDF-ите, които пуснах...
Би ли конкретизирал "грешна посока"? Защото и аз имам някакви такива усещания... Смятах утре да им пиша имейл с конкретни ритики,въпроси,препоръки...
Не става ясно какво е и становището на Общината по някои въпроси - те поставят изисквани и донякъде ограничения към проектите/намесите, все пак са възложител.

Лека вечер!
Най-отгоре
Уебсайт
ji
28 фев 2013: 08:49


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ако това е план за възстановяване ок
няма проблем
отбелязали са важните места
ще ги подредят по значимост и спешност и ще набележат ремонт

в част развитие обаче аз не виждам нищо
още по-лошо
донякъде сега се подпечатва забатачването

предложенията за публичната зона изглеждат относително ок за мен
там няма кой знае какво да се изгражда ново или да се търсят някакви коренно драстични промени в развитието
обновяване, въвеждане на енергоефективно технологии в сградите, пооправяне на пространствата около тях
няма проблем
това е добре

за икономическата зона наистина не знам какво да кажа
може би по-добре да бъде напълно изключена
развитие с експо център в Комлука и картинг писта/културен център в блатото?
сигурно е някаква грешка
всякакви планове Комлука да се превърне в някаква атрактивна зона са безпочвени
няма начин в обозримото бъдеще дребните и неподдържани частни имоти там да бъдат обновени и района да стане привлекателен
за това и според мен планирането за изграждане на каквито и да е обекти там, които трябва да привличат хората е загуба на време и идеи
да направим център за изложения заобиколен от едната страна с магистрала а от другата с гъстонаблъскани схлупени къщурки ....
все си мисля че такова място трябва да позволява лесен достъп включително и пешеходен
успеха на каквито и да е обществени сгради в района е показателен от успеха на вече не много новия търговски център там - Вая
не знам дали и 20% от бургазлии знаят за съществуването му
под 0,5% са стъпвали някога там
той така си и стои празен без желаещи да наемат площите му дори за офиси а не за търговски обекти
всъщност проблема е че си говорим за икономика а планираме картинг писта
нещо не схващам
сигурно има някаква връзка но не и в момента, когато икономиката на региона е тотално спряла и трябва да се мисли най-вече за раздвижването и и внасянето на нови възможности вместо да и "интегрираме" култура или забавления
показаните проекти от западни страни в презентацията също според мен не са адекватни
те са проекти които преустройват бивши индустриални площи в обществени
нещо което ние поне в тази зона смятам че не целим
тук искаме да създадем условия за да ве събуди малко икономиката
мисля че адекватен проект би бил някакъв научен център
и двата ни университета имат инженерни специалности и освен това общината шумно афишира сътрудничеството си с БАН
предполагам че съвместно може да се измисли нещо
пример е идеята на общината да развива медицински специалности и за целта в ХТИ ще бъде доизграден изоставения корпус .....
не знам от къде е финансирането но нещата там се движат
смятам че планираното развитие в тази зона трябваше да е в такава посока ........

в зоната за социално въздействие .....
(както и във всички останали всъщност) интегрирания план само интегрира общинските отдавна вече набелязани проекти
има малка разлика в новите pdf-и тук и тя е в добавения парк "Шилото" (след като огромен брой от гражданите пожелаха парк в Меден Рудник)
пак общински проект за зона с планирани археологически проучвания
убеден съм че планираното няма да промени драстично зоната
ще пооправим грозотията
ще наблъскаме още някоя друга детска градина/социални жилища/административни сгради между блоковете
ще заемем и малкото незастроени площи с мега социални проекти и това ще е........
предложения парк на Шилото е смешка
той реално е извън зоната
пешеходно недостъпен/отдалечен/неизползваем в тъмната част на денонощието
на хората им трябва пространство, зеленина, повече пешеходно място
да определиш малката незастроена зона в центъра на комплекса за районен център и да вдигнеш там бетон и огради на мен лично ми звучи абсурдно
пък макар и бетон под формата на басейн
какъв център и привлекателно място може да бъде то като на голяма част от площта му там ще се строи детска градина
моето виждане е че трябваше в районния център да има културен център(вместо наблъскан такъв между жилищните сгради в т.н. "село") и около него да има много пространство/площад/зеленина/забавления за деца/кафенета/
да бъдат направени два достатъчно обширни парка на север и юг непосредствено до сегашната застроена зона
това щеше да промени нещата в комплекса и да даде условия на хората след работа да могат да се поразходят/да седнат да пийват биричка на приятно място/да заведат децата си да поиграят/да видят някое културно събитие и всичко това близо до тях а не ежедневно да пътуват 100 километра за да получат каквото им трябва (както е в момента)
хората в Меден Рудник са обособена обособена общност и всеки техен си парк или изложбена зала или малка театрална зала ще бъде приета много присърце и ще бъде обичана и популярна

по предложения път на развитие нищо няма да се промени в Меден Рудник като усещане за живота там
само дето ще има още една детска градина и басейн
все места до които хората обикновено отиват с колата и дали е в центъра или на края на комплекса се тая
предвидения център няма да е никакъв център в смисъла който има тази дума в България като зона за разходка/пазаруване/забавление
изключително неприятно впечатление прави стремежа всички нови проекти да бъдат наблъскани между сегашните сгради вместо са се усвояват нови територии и да се намалява гъстотата на застрояване
единствения лъч надежда са зеленото петно пред небостъргача и сцената на открито, които обаче според мен едно че няма да са за всички и освен това не са достатъчно мащабни за да станат привлекателни и важни за хората

и да
аз също съм убеден че разочароващите резултати от този проект са до голяма степен по вина на възложителя и наложени от него ограничения

---------------------------------

sa_radev
ако нямаш нищо против може да зададеш въпросите си от името на burgas1.org и след това да публикуваме получените отговори
моите въпроси общо взето са в това което написах тук .....

[ Редактирано 28 фев 2013: 17:15 ]
Най-отгоре
sa_radev
04 мар 2013: 18:24

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Някак си нещата почнаха да се случват едно през друго...

<връзка>

Това е един от проектите, заложени за в ИПГВР за ЦГЧ...
Все се надявах, че поне веднъж нещата могат да се случат по нормалния ред, ама нейсе! Няма начин явно...
Още не е завършен ИПГВР, има толкова неясноти и и въпроси, а вече се почва с проекти, които са заложени в него...
Най-отгоре
Уебсайт
Отиди на страница   <<        >>