Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Екология

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
08 окт 2008: 20:55


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Пречиствателната станция в Синеморец се оказа измислица
Кметът и главният архитект на Царево са глобени за незаконни разрешителни за строеж


Пречиствателната станция в с. Синеморец никога не е работела. Това е установила проверката, разпоредена през август от министъра на околната среда Джевдет Чакъров, съобщиха от ековедомството. Експертите са констатирали, че непречистените води от канализацията на селото се изливат направо в морето чрез т.нар. довеждащ колектор. Кметът на Царево Петко Арнаудов и главният архитект на общината Димитър Алексиев обаче са разрешавали строителство, все едно че пречиствателната станция в Синеморец работи на пълни обороти.

Проблемът излезе наяве това лято, когато морето беше силно замърсено с отпадни води. Колекторът заобикаля пречиствателния модул и директно се излива на 20-25 м в морето", обясниха от министерството на околната среда. Проверка на "Дневник" установи, че заустването се извършва на не повече от десет метра от брега в залива Св. Яни и водата въобще не се пречиства. В резултат на проверката на кмета на Царево Арнаудов е съставен акт за 3 хил. лв., съобщиха от екоминистерството. Глоба от 1000 лв. е наложена и на главния архитект Алексиев. Причината за санкциите са разрешителните за строеж, издавани в противоречие със Закона за водите, обясниха от ведомството на Джевдет Чакъров. "Ако длъжностно лице разреши въвеждането в експлоатация на нови обекти и включването на нови количества отпадни води, при положение че канализацията не може да осигури тяхното отвеждане и пречистване, подлежи на наказателна отговорност по чл.200а, ал.1 от Закона за водите, който предвижда глоба от 5 хил. до 15 хил. лв.", гласи съобщението от министерството."Смятам да обжалвам решението да ми бъде наложен акт", заяви кметът Арнаудов. Той обаче отказа каквито и да било коментари по повод констатацията, че пречиствателната станция в Синеморец никога не е работила. Според кмета в проблема се търси само сензацията. "В Синеморец никога не е имало пречиствателна станция, а само експериментален пречиствателен модул, за който не сме сигурни, че е изпълнявал функциите си", уточни той. Арнаудов призна, че нито един от новите хотели и апартаментни комплекси в селото няма собствен пречиствателен модул.

Програмата на екоминистерството за пречиствателните станции по Черноморието предвижда община Царево да възложи проектирането на ново съоръжение в Синеморец, като съществуващият "експериментален модул" се преустрои в станция.
Парадоксите

За т.нар. експериментален пречиствателен модул в Синеморец е изготвен доклад за екологична съвместимост, в който е посочено, че се извършва дълбоководно отвеждане на фекалните и отпадните води. На съвсем друго мнение е началникът на строителния контрол в Бургас Милен Ненчев. В края на август той заяви, че за изграждането на канализационния колектор няма никакви строителни книжа, както и разрешение за използване на станцията. Сред многобройните парадокси са и няколкото становища, изготвени от екоинспекцията в Бургас. С тях на практика се дава съгласие пречистването и отвеждането на водите в селото да се извършва по начина, който сега стана причина за глобите.

dnevnik.bg

[ Редактирано 01 дек 2008: 12:45 ]
Най-отгоре
noemis
01 дек 2008: 12:47
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Езерото Вая стана защитена територия

burgasnews.com
30.11.2008
Бургаското езеро /Вая/ вече е защитена зона, която ще бъде под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. Такава заповед издаде министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Предстои възстановяване и запазване на местообитанията на защитените видове, тъй като там са установени популации на редките видове розов пеликан, малък корморан, кърдоглав пеликан, черногуш гмуркач, голям воден бик, малък воден бик, гривеста чапла, малка бяла чапла, блестящ ибис, черен и бял щъркел, тундров лебед, поен лебед и др.
Бургаското езеро е най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е 9,6 км, ширина 2,5 - 5,0 км., площ 28 кв. км, дълбочина до 13 м. Над него минава Виа Понтика (Via Pontica, Черноморски път) - една от големите "въздушни магистрали" на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България, много от тях са редки за България, Европа, а 9 от тях и за света. През 2003 г. е обявено за орнитологично важно място (ОВМ) Международно значение, съгласно Рамсарската Конвенция.
В миналото Бургаското езеро е било най-продуктивното в България. От него са добивани стотици тонове риба. С построяването на Нефтохимическия комбинат край Бургас, то до голяма степен загубва стопанското си значение, а водите му са особено замърсени. От няколко години замърсяването на езерото е преустановено и в него се наблюдава постепенно увеличаване на рибната фауна и дивеча. В продължение на три години през месец август се организира младежка бригада за постояването на платформи за гнездене на пеликани, както и на укритие за наблюдението им, изключващо безпокойството им.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
01 дек 2008: 21:27


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
снимката естествено е на мандренското езеро в тази му част която в момента активно се затрупва със строителни отпадъци под формата на официално обявено "Общинско изхвъргалище"
явно някой си е купил земя в езерото и сега му я правят

интересно след като вая е защитена територия дали ще спре ровенето на пясък от езерото
Най-отгоре
DENIS
01 дек 2010: 12:17
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ разгледа Плана за управление (ПУ) на Природен парк „Странджа”, внесен още преди 5 години.
Дирекцията на Природен парк „Странджа” и Българска фондация Биоразнообразие одобряват заявената от сегашното ръководство на МОСВ държавническа позиция с откриването на процедура за актуализиране и одобрение на Плана за управление на Парка. На ВЕЕС беше констатирано, че този План представлява новаторски подход за управление на защитените територии, особено в периода, когато е започнало разработването му в България е липсвал опит в подготовката на подобни документи. Също така беше подчертано общочовешкото значение на Странджа и нашата обща отговорност да съхраним природата й, като се съобразяваме и с хората, които живеят на тази територия.

С този план няма да бъдат променяни границите на Природния парк. МОСВ демонстрира воля да не се допусне презастрояване на крайбрежието.

Въпреки огромната работа, извършена по изготвянето на Плана до 2005 г., промяната в законодателството и новоприетите нормативни документи налагат актуализиране и ново съгласуване на Плана с отговорните институции. Също така ВЕЕС констатира, че Планът за управление не може да играе ролята на Устройствен план на територията, което налага промени в режимите на предлаганите с ПУ зони. Експертният съвет поиска и прилагането на съвременните принципи на Севилската стратегия за биосферни паркове, съгласно Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО.

Решението на ВЕЕС задължава БФБ да представи обновеният План за управление до март 2011 г., а през април трябва да се свика ново заседание на ВЕЕС за разглеждането му.

Планът за управление на Природен парк „Странджа” бе разработен в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (днес БФБ) след подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Конфедерация Швейцария. Документът стана възможен с широкото обществено и експертно участие на всеки етап от неговата подготовка. След официално обществено обсъждане през 2003 г. и след отразяване на предложения и възражения от граждани, институции и организации, ПУ бе внесен за разглеждане в МОСВ на 30.08.2005 г.

Поради отказа от предприемане на действия от тогавашното ръководство на МОСВ през 2008 г. БФБ заведе и спечели съдебно дело срещу кабинета на тогавашния министър на околната среда и водите – Джевдет Чакъров за неспазване на законовите разпоредби и осъди Министерството в едномесечен срок да разгледа Плана, което така и не се случи.

[ Редактирано 01 дек 2010: 12:18 ]
Най-отгоре
nikolla
13 яну 2014: 21:13

Регистриран потребител #1638
Регистриран: 14 дек 2013: 23:20

съобщения: 98
Знам, че не е много по темата, но може ли някой да ми покаже на карта къде е бургаското сметище и гаражът на Титан?
Най-отгоре
ji
07 мар 2014: 13:48


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Община Бургас с най-добър резултат при разделното събиране на отпадъци
5330 спасени дървета, спестени 1.2 милиона киловатчаса електроенергия, 13 милиона литра питейна вода и 125 барела претрил. Това е резултатът от системата за разделно събиране на отпадъците в община Бургас за 2013 г., стана ясно при представянето на поредния зелен проект, който община Бургас ще реализира с фирма "Екопак" през тази година. " Средната честотата на разделно събиране на отпадъци от 37% се е повишила на 53%, което се оказва най-добрият резултат в България в момента.

<връзка>
Най-отгоре
nikolla
08 мар 2014: 22:57

Регистриран потребител #1638
Регистриран: 14 дек 2013: 23:20

съобщения: 98
ji написа ...

Община Бургас с най-добър резултат при разделното събиране на отпадъци
5330 спасени дървета, спестени 1.2 милиона киловатчаса електроенергия, 13 милиона литра питейна вода и 125 барела претрил. Това е резултатът от системата за разделно събиране на отпадъците в община Бургас за 2013 г., стана ясно при представянето на поредния зелен проект, който община Бургас ще реализира с фирма "Екопак" през тази година. " Средната честотата на разделно събиране на отпадъци от 37% се е повишила на 53%, което се оказва най-добрият резултат в България в момента.

<връзка>


Не знам дали да вярвам, струва ми се невероятно.Ако разделното събиране на боклука е набрало такава скорост, наистина се радвам, защото аз в началото(преди 6-7 години) честно казано бях против тази кампания по няколко причини.
1.Заради това:2.Около седмица след като ги поставиха, започнаха да ги извозват с камиони на Титан и за това се усъмних дали наистина отпадъците ще се "рециклират".
3.Съвпада с "1."-хората започнаха да изхвърлят и битовите си отпадъци в тези контейнери и вонеше ужасно.
.............................................................................................................................................................
Сега и аз участвам в разделното събиране и горецитираната статия ме радва, особено защото родният ми град е най-напред в нещо.Друго, което също много ме радва са картинки като тези долу:Най-отгоре
vench
09 мар 2014: 05:09

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Преди няколко месеца им бях писал и ето какво ми отговориха (чисто с граждански интерес)
Здравейте,
накратко ще Ви отговоря на зададените от Вас въпроси, защото мога и да съм много подробна, но мисля, че ще е излишно .
1. Събраните отпадъци от гр.Бургас се сепарират на сепарираща инсталация в гр.Бургас. Съответно сепарираните отпадъци се извозват до заводи за рециклиран.
2. В България има рециклиращи предприятия за всеки вид материал. Хартията основно се рециклира в ДУРОПАК ТРАКИЯ-гр.Пазарджик, пластмасите се рециклират на много места-Екоинвест-гр.Пазарджик, Унитрейд 2002-гр.София, Трейд Пейпър-гр.Горна Оряховица и други; стъклото се рециклира в ДРУЖБА АД-гр.София и гр.Пловдив, Дървесината-в различни малки преработватели на територията на страната; металните опаковки се рециклират в Стомана Перник. Опаковките, които не подлежат на рециклиране се оползотворяват (изгарят) в Златна Панега .
3. От рециклираните материали или се произвеждат нови продукти или се влагат като смески в производството на такива. Стъклото се влага на 100 % в производството на нови изделия от стъкло. Пластмасата в зависимост от вида и се рециклира или до гранулат или се влага в различни пластмасови уплътнители, вати и др. Хартията се влага в производството на хартиени изделия от рециклирана хартия.
Надявам се, че съм била полезна. Ако имате още въпроси съм на разположение.
Поздрави,Даниспоред мен идеята е много добра, дори чисто възпитателно. аз от две години изхвърлям разделно и просто знам, че така е правилно. мисля, че е крайно време разделеното събиране на отпадъци да стане нещо нормално + компостирането на биологичните.

аз също така компостирам, тъй като имам село, та всички кухненски отпадъци отиват в два ръчно направени компостера.

на практика трябва почти да бъде освободен от такса смет, тъй като боклукът, който изхвърлям в нормалните кофи е сведен до минимум...

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
nikolla
09 мар 2014: 11:33

Регистриран потребител #1638
Регистриран: 14 дек 2013: 23:20

съобщения: 98
За жалост тази кампания все още не е "обхванала" обществото достатъчно. Горе-долу на 5 човека-1 ще си изхвърли шишетата или кашоните в Екопак кофите-това е и причината обикновените кофи да са така препълнени. Ако след време всички(или поне 75-80%) от населението започнат да изхвърлят разделно и също така въведат новите контейнери за хранителни/биологични отпадъци, тогава вероятно кофите на Титан ще остават почти празни.Ето тогава ще заприличаме поне малко на европейци.Скоро гледах една диаграма за съдържанието на изхвърления боклук и се оказва, че основният боклук са кухненски отпадъци, хартия и картон, стъкло и пластмаса и гума.(вж долу!!!)

[ Редактирано 09 мар 2014: 11:36 ]
Най-отгоре
vench
09 мар 2014: 12:46

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
кухненски, хартия и картон, дърво и част от текстила, който е органичен (памук, вълна..), могат да се компостират :) в градовете е малко трудно, но поне ветрен, банево, сарафово и другите могат да се научат.

компостер може всеки да си направи

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
Отиди на страница       >>