Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Реконструкция на ул.Александровска и пл.Тройката - етап 2

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
30 ное 2012: 10:42


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Община Бургас подготвя нов, изключително амбициозен проект за обновяване на обществени пространства в центъра на града и в няколко комплекса. По този повод кметът Димитър Николов кани на обществено обсъждане всички заинтересовани граждани, обществени организации и юридически лица. То ще се проведе на 29.11.2012 г. (четвъртък) от 10.00 часа в Заседателната зала на Община Бургас.

Ще се обсъдят няколко инвестиционни проекта във връзка с подготовка на проектно предложение по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012: "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013:1. Пешеходни зони ІІ етап: ул. "Александровска", от ул. "Левски" до ул. "Хр. Фотев";

източник

нещата с този ремонт са свързани с проекта за интегриран градски транспорт
обхвата на ремонта стига до ул.Фотев защото на връзката Александровска-Сан Стефано трябва да има подлез и в същото време някъде там трябва да се построи централна автобусна спирка
aleksandrovska_2.pdf

[ Редактирано 09 яну 2013: 23:41 ]
Най-отгоре
ji
30 ное 2012: 10:48


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
вече многократно дискутираната велоалея се вижда тук
другият интересен момент е с ул. Пробуда на която се намира офиса на Атика Р5
проектантите са си изпроектирали една маняшка градинка пред офиса
:)

[ Редактирано 30 ное 2012: 10:50 ]
Най-отгоре
noemis
30 ное 2012: 13:12
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
На тази велоалея мястото и изобщо не е там - първо, никой няма да спазва ограничението да не се ходи върху нея (и с право); и второ - грозно е на тези плочки да начертаеш велоалея.

Така като гледам, май всички пресечни улици вече са преградени с велостоянки и други елементи и автомобилите няма да могат да преминават както го правеха до сега :)

Имаше идея трафика по ул.Васил Левски да минава под пешеходната зона. Краят на проектния участък свършва точно върху съществуващата в момента пешеходна пътека.

[ Редактирано 30 ное 2012: 13:34 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
31 дек 2012: 16:49


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
по схемата на ОПРР се подготвя и реконструкция на площад Тройката
проектът, който беше изготвен преди време за цялата пешеходна зона специално в тази част - площада е бил преработен за да участва във финансирането
подземния паркинг е отпаднал

в 24 часа преди няколко дни е имало статия с подробности за проекта

18.12.2012 г., с. 21

Водно огледало ще прави вълна на площад „Тройката

Центърът бяга от провинциалния облик, става неузнаваем с проект на общината

Централният бургаски пл. „Тройката" ще промени коренно облика си в близко време, след като общината реализира проекта си за цялостна модернизация и обновяване на зоната между ул. „Сливница", „Александровска" и „Хан Аспарух" от юг и „Васил Левски" от север.
Нейната площ е 25,5 дка и се очертава най-голямото пространство, което ще бъде ремонтирано в града.
Открай време „Тройката" е основен пространствен и структурен елемент в града. През годините е бил натоварен с различни функции, но винаги е изглеждал провинциално. Сега общината иска да натовари тази важна зона с ново съдържание, вписвайки я в модерните тенденции за градоустройство в XXI в.
Територията в обхвата на проекта се ползва предимно за пешеходна зона с малка част за пресичане на автомобили в западния участък, където е разрешено и паркиране.
„Към момента транспортната връзка между източната и западната част на площада се извършва по ул. „Васил Левски", където се пресича пешеходният поток от „Александровска". Реално по протежението на цялата пешеходна зона от „Иван Вазов" до „Сан Стефано" това е единствената транспортна връзка между източната и западната част на центъра. Затова разположението на площада между южния и северния участък на „Александровска" налага необходимостта от радикално решаване на проблема именно в тази зона чрез подземна връзка на ул. „Княз Борис" и ул. „Гурко". Тя е особено наложителна и поради натоварването на „Сан Стефано" с бързия градски транспорт", коментира авторът на проекта арх. Людмила Кьосева.
Основните цели на разработката за площада са да се постигне баланс между необходими, алтернативни и социални дейности в зоната при максимална гъвкавост на ползване на обществените пространства.
Според архитектите това ще се постигне чрез добра пространствена организация, качество на материалите, на градското обзавеждане и на системите за комуникация и информация. Важен елемент според тях е и създаване на идентичност чрез подчертаване на местния характер.
„С проекта в голяма степен се запазват създадените по надлъжната ос пространства и функции, като се изявяват няколко напречни оси, подадени от градоустройствената рамка на площада. Идеята е да се създадат повече възможности за достъп в различни посоки, от една страна, и да се балансира проходната функция с въвеждане на успокоени пространства за атракции и социални дейности", обяснява арх. Кьосева.
Проектът предвижда в цялата зона да се премахнат тротоарите и асфалтираните участъци, като се създаде настилка от различни по размер бетонови и гранитни плочи. Цветът им ще варира от тъмно- и светлосиво основно.по периферните алеи до пясъчно-жълто в централните пространства. Акцентните места ще са подчертани с луксозна настилка от светъл, тъмен или пясъчножълт гранит.
В северната част на площада са осигурени странични алеи за разделяне и странично изтичане на пешеходния поток особено при провеждане на мероприятия. В зоната на юг от паметника „Альоша" функцията на проход се поема най-вече от страничните алеи.
„В комуникационно отношение сме потърсили възможности за максимално избягване на конфликта между автомобил и пешеходец и възможности за нормално обслужване на прилежащата застройка. При отнемане на площ за паркиране и автомобилно движение в западния участък на площада се предвижда режим на преминаване за зареждане на магазините, както и възможност за преминаване на автомобили по усилена настилка през двата странични проходни участъка в случай на авария", коментира арх. Кьосева.
Пред паметника се създава и подземна връзка между ул. „Княз Борис" и „Гурко", като целта е да свържат източната и западната част на централното ядро на Бургас и да се осъществява безпрепятствено движение от бул. „Княгиня Мария Луиза" до ул. „Димитър Димов". Така с изграждане на подземната улица ще се премахне автомобилният достъп до сградите от южната страна на ул. „Княз Борис".
В северната зона, която включва подхода от ул. „Александровска" и пространството северно между паметника на Съветската армия, съдебната палата и културния дом на НХК, се организира като „Демократичен форум", което се постига основно със средствата на благоустрояването.
Там се предвижда балансиране на нивата между двете срещуположни сгради чрез създаване на подравнен площад и зелени площи пред културния дом на НХК.
Иначе ритуалното пространство пред паметника запазва размера и мащаба си, като се удължава гранитният плочник в посока юг.
Зона на водното огледало пък се създава на мястото на градинката южно от „Альоша". Пространството е предназначено основно за водни ефекти и създаване на водна мъгла със светлинни ефекти. В определени моменти при изключване на водния ефект пространството ще се превръща в арена, а за комфорт на зрителите около фонтана ще се изграждат платформи от тиково дърво.
От двете страни на комплекса симетрично са оформени зелени площи и алеи, описващи полукръгла форма, която е препратка за композиционната схема на стария пл. „Царица Йоанна". Отделно от водния цикъл проектът предвижда и струнен фонтан, който ще възпроизвежда морска вълна.
Южната площадна зона пък е запазена територия за празненства, като се отчита, че там са новогодишните базари с елхата и търговските изложения по различни поводи.
Проектът предвижда обвързването на тези пространства чрез навеси с открити информационни пунктове.
Голямо значение в проекта за „Тройката" се отдава и на синтеза на архитектурата с пластичните изкуства. Те ще бъдат изразени в синхрон като стил и цвят, водните ефекти, озеленяването и осветлението. В зелените площи са предвидени и малки пластики, а свободните пространства ще играят ролята на места за временни експозиции и арт-изяви. Авторите на проекта са помислили и за възстановяване на типичния за Бургас символ на „Тройката" чрез въвеждане на 4 осветителни стълба в монументалните участъци на площада, възпроизвеждащи историческия стълб в осъвременен вариант.
Не са забравени и чешмичките за вода, които ще бъдат по една в северния и южния край. Освен ел-стълбове ще има и вградено в плочника осветление. Навсякъде ще бъдат подменени пейките и кошчетата за боклук, предвидени са и облекчени участъци за хората с увреждания.

ТОП 3 НА ПРИОРИТЕТИТЕ ЗА ЯНУАРИ

1. На Йордановден общината отваря централния плаж за церемонията по хвърлянето на кръста.
Заради ремонта на моста тази година местната администрация мести ритуала с цялата логистика по него на самата пясъчна ивица, където се очаква много повече народ от минали години
2. Финализира се проектът за централния площад „Тройката".
3. Започва обществено обсъждане на проектобюджета за 2013 г.
Общината ще разисква капиталовата му програма с бургазлии на срещи по комплексите и с браншови организации, за да подреди приоритетите си според наболелите нужди на хората.

Най-отгоре
killerch0
01 яну 2013: 22:53

Регистриран потребител #592
Регистриран: 19 авг 2012: 11:23

съобщения: 125
ji написа ...

вече многократно дискутираната велоалея се вижда тук
другият интересен момент е с ул. Пробуда на която се намира офиса на Атика Р5
проектантите са си изпроектирали една маняшка градинка пред офиса
:)


е как, и аз да бях и аз щях да си направя градинка, нали друг ще я плаща :)


Всичко над чертата отгоре са пълни глупости
Wrestling Roxx T-shirts
Най-отгоре
ji
05 яну 2013: 00:03


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
без да имаме хубава визуализация на проекта за площада и по описанието в цитата горе първото което ми хрумва е супер положителното ново в пространството - премахването на улицата пред Трия и превръщането на целия площад в пешеходна зона

подкрепям с две ръце
улицата там е ненужна и само загрозява и пречи
за 20 паркоместа не си заслужава да скапваме идеята за хубава просторна пешеходна зона

моето старо желание най-сетне в Бургас да има и голям чист площад който да може да събере цялата тълпа за празници и други големи масови събития за момента остава мечта
преди съм обяснявал че според мен тройката трябва да бъде реконструирана без градинки и разлики в нивата за да е подходящо място за събиране на много народ
сега след като съм виждал доста снимки от миналото на града си мисля че след като площада винаги е бил със зеленина би трябвало да си остане такъв в името на традициите и духа на мястото

площад Кирил и Методий също няма да е това което е нужно на града като голямо пространство

остава да се надяваме на това за което кметът не веднъж е споменавал като план за бъдещо развитие - чисто нов голям площад до жп гарата част от проекта за обновяване и отваряне на пристанище Изток
Най-отгоре
dolphin_bs
05 яну 2013: 09:57
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
За никаква реконструкция на Тройката не може да става въпрос,преди да се реши какво ще стане с Дупката.Как си го представяте-нов площад,водни огледала и други чудеса ,а от страни ламаринени огради и зад тях крякащи жаби.....Така,че първо господата да решат спора с най-грозното място в Бургас,а после да харчат пари за нов площад.
Най-отгоре
ji
05 яну 2013: 10:26


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
едно от многото снимки на площада във фейсбук
източник

Най-отгоре
MG
05 яну 2013: 10:41
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20

съобщения: 329
Не знам...прекалено странно изглежда на фона на всички други площади, които съм виждал. Причината е, че между градинките има нещо като улица. В повечето случаи това е по средата и хората го обикалят. Така изглеждат в повечето случаи площадите. А иначе трябва да си ги има - това да има гол като пушка площад си е вече рядкост. Да не говорим, че за град с мащабите на Бургас такива грамадни площади са си направо разхищение :).
Най-отгоре
ji
05 яну 2013: 11:43


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
кметът онзи ден разправяше колко се кефи че бургазлии в последните години са се обединили много и реагират заедно на нещата които се случват в града

аз помня преди ....
може би 5-6 години
площадното празнуване на нова година беше на часовника и имаше супер малко хора
от няколко години насам има няколко дни в годината, в които тълпата която се събира не може да се събере на нито един от съществуващите в момента площади в Бургас

лично за мен огромен просторен площад би бил интересно и приятно място за мотаене дори когато е празен след като през по-голямата част от ежедневието ми съм притиснат от високи сгради и тесни улици
такъв площад дава много повече възможности от масовите празнувания на никулден и нова година
веднага мога да измисля че такъв площад в района на сегашното пристанище изток примерно може да бъде място за още една сцена за спирита или за фестивали за хапване и пийване
примерно бирен
за изложения на открито .....
сега на тройката като сложат 10 барачки и вече е тясно и притиска пешеходния поток по Александровска
Най-отгоре
Отиди на страница       >>