Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас
 
<< Назад | Напред >>

заведенията и забраната за пушене на закрито

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
11 яну 2013: 15:33


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
е всичко около неспазването на забраната се изяснява с този цитат от интервюто

"Веднъж месечно се извършват проверки в извънработно време съвместно с представители на ОД МВР-Бургас на дискотеки, заведения за обществено хранене.
За месец декември 2012г. са извършени 35 проверки в извънработно време при което е съставен един акт на физическо лице."

веднъж в месеца .........
35 проверки за един месец .......
при хиляди заведения в града мисля че дори да преустановят всякакъв контрол се тая ........
Най-отгоре
inverno
11 яну 2013: 15:56
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
Имитиране на дейност и тотална липса на желание за промяна на статуквото. На това лъхат отговорите на Паздеров.
Най-отгоре
WarKiller
11 яну 2013: 16:43


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Айде стига бе... аз пък където и да съм ходил в последните месеци - не се е пушило вътре.
Какво? Само аз ли не съм видял нарушения?
Единственият случай беше в заведението, където бях на Нова година и то в рамките на около 2 часа.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
MG
11 яну 2013: 16:50
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20

съобщения: 329
Ако идете в Рубаят Ди Маре - там си е направо лисичарник.

А в Капана на Димо - там и пепелници има по масите.
На повечето места в Бургас се пуши.
Трябва да има жестоки глоби за заведенията.
А не да ми казват - ами в заведението не се пуши, но ти ако искаш си пуши и да ти носят чинийка.
Не е редно - трябва виновни да са заведенията, че го допускат и толкова.
Най-отгоре
ji
11 яну 2013: 17:50


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
въпросите до РЗИ бяха пратени преди 9 работни дни и понеже си мислех че няма да получим отговор бях подготвил алтернативни отговори които смятах да публикувам днес
.....
мисля че нещата горе долу съвпадат с реалните отговори които имаме ...

------------------------

Колко подадени сигнала за нарушения на забраната за пушене на закрито, колко на брой проверки са направени и какви нарушения са регистрирани през декември в Бургас?


За щастие, през толкова празничния месец декември, почти нямаме получени сигнали за нарушения на забраната за тютюнопушене. Това вероятно се дължи на строгия контрол, на който подлагаме всички потенциално рискови места и съвсем няма нищо общо с факта, че телефоните ни за оплаквания работят от 8 до 10 сутринта. За този месец сме направили точно хиляда и една проверки и констатираните нарушения са почти нула. Не сме открили нито едно заведение с пепелници по масите, което със сигурност гарантира, че на закрито не се пуши. Дори собствениците сега са сложили малки чашки с бистра изворна вода и саксийки с горски цветя по масите, което допринася допълнително въздухът да бъде чист и свеж и да се доближава максилално до показателите на планински въздух. Това гарантира здравето на хората и допринася за икономическия ръст на региона. Центърът на Бургас се очертава като популярна планинска туристическа дестинация.

Каква е практиката за контрол на проверяващите органи и правят ли се изобщо проверки на нощните заведения вечер и през почивните дни?


Много сериозно сме се концентрирали върху проверките през последните седмици. Дори мога да кажа, че почти веднага след началото на работния ни ден и сутрешната оперативка нашите екипи започват да проверяват заведенията за нарушения. До към обяд служителите ни проверяват стотици кръчми, барове, дискотеки и клубове и след обедната почивка резултатите се въвеждат в базата ни данни и се анализират задълбочено. С голяма гордост мога да заявя, че до момента нямаме нито едно нощно заведение с регистрирано нарушение при тези проверки. Акциите ни след края на официалното работно време се извършват от наши служители под прикритие. Нито един служител на РЗИ Бургас принципно не посещава нощни заведения и не употребява алкохолни питиета и тютюневи изделия. Поради това се наложи след преминаването на кратък курс на обучение да проведем множество нощни акции за да придобием ясна представа какво е положението по заведенията защото преди това не бяхме наясно. Благодаря за високия професионализъм на работещите в инспекцията, които се включиха в проверките на заведенията през последния месец и рискуваха здравето си като изпушиха доста цигари, изпиха доста алкохол, слушаха много силна музика и се лишиха от съня си. Мога да обявя, че като резултат от тези проверки поръчките на зелева чорба за инспекцията се увеличиха многократно, което подпомага местната икономика.

Какви са начините да се сигнализира за нарушения на забраната за тютюнопушене на закрито?

Както много наши клиенти и фенове вече са се убедили през последните дни, начина за сигнализиране на нередности е чрез обаждане на единния телефон за спешни случаи 112. Там ще ви обяснят, че при тях такива сигнали не се приемат и ще ви насочат към дежурните телефони на Регионалната здравна инспекция. След като позвъните в РЗИ ще ви се наложи да почакате минута или две на свободен сигнал преди да се сетите сами, че в извънработно време няма кой да приеме жалбата ви. Следващата стъпка, която трябва да предприемете е да се обадите в полицията, в отговор на което учтиво ще ви бъде обяснено, че реагирането при такива нарушения не е в компетенцията на МВР и ще ви ви прехвърлят към телефон 112. След това имате избор или да започнете всичко отначало или да запалите цигара и да се успокоите.

Възможно ли е сигнали за нарушения да бъдат подавани денонощно и има ли възможност на такива сигнали да се реагира незабавно и да се извърши проверка веднага след подаването им?

Всъщност освен вече описаните начини за подаване на оплакване имаме информация, че на места са организирани и други също толкова ефективни механизми за реагиране. Например, доколкото сме запознати, в някой градове гражданите излъчват в небето светлинен сигнал с образа на прилеп.

Как се разграничават нарушения на клиенти и нарушения на заведенията?

Това е изключително лесна задача. Заради забраната за пушене, както всички сте добре осведомени, силно е намалелял брой клиенти на заведенията и се стигна до там, че на повечето места освен собствениците, които си пият и пушат сами, други клиенти съвсем липсват. Заради това че са винаги празни, нашите проверяващи често пъти преценяват, че заведенията вече не могат да бъдат разглеждани като обществени места по смисъла на закона, и поради това не налагат наказания.

Има ли идеи за промяна на системата за контрол за да бъде тя ефективна след като е очевидно, че в момента абсолютно безнаказано забраната се игнорира от много собственици на заведения и част от клиентите им?

Смятаме, че един изключително ефективен метод за контрол на забраната е да бъде въведен вечерен час и движението на граждани извън домовете им да бъде ограничено само в светлата част от денонощието. Това ще улесни много и нашата работа, а и ще помогне за увеличаване на производителността на труда на българите, които ще отиват на работа починали и свежи. Още един начин да дадем силен тласък на икономиката в страната като накараме в крайна сметка, най-после, след като не могат да ходят по кръчми хората от скука да се хванат да работят. Друг доказан в миналото подход са внезапните проверки и незабавното отрязване на двата пръста с цигарата на нарушителите. Всъщност перспективите пред страната ни са добри защото нашите анализи показват, че голяма част от хората от рисковата група на разбирачи-нагли-пушачи са потенциални емигранти, като е доказано, че повечето арогантни нарушители у нас след като заживеят в "белите страни" внезапно като по чудо се превръщат в примерни граждани.

[ Редактирано 11 яну 2013: 17:51 ]
Най-отгоре
dolphin_bs
12 яну 2013: 10:14
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
Не знам кой е отговорил на поставените въпроси,но отговорите са лицемерни.Много добре познавам манталитета на работещите в РЗИ,старото ХЕИ,защото в началото на моя професионален път започнах работа там,по силата на разпрезеление ,което съществуваше през комунизма.Аз мисля,че проверките са правят формално,или ако са "внезапни",то предварително се предупреждава парсонала на обекта,който ще се проверява.За пепелниците е вярно,че ги няма по масите,но са заменени с чинийки..... Изказването за въвеждане на вечерен час е върха на сладоледа и професионалната им неграмотност.
Най-отгоре
MG
12 яну 2013: 10:47
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20

съобщения: 329
:))

аз мисля, че това не са точно отговорите на РЗИ, а по-скоро шега от страна на Ji.
Най-отгоре
ji
12 яну 2013: 12:07


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
да
явно трябва да поясня
публикуваните на началната страница са истинските отговори от РЗИ
тези тук във форума са измислени-иронични които смятах да публикувам ако не получим отговор от РЗИ
Най-отгоре
dolphin_bs
12 яну 2013: 12:50
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
Да,грешката е моя,че съм взел ироничните отговори за реални,но продължавам да твърдя,че РЗИ си вършат формално работата и проверките не водят до желаните резултати.Как например да кажа на Жоро Паздеров,директор на РЗИ,че в нашето здравно заведение се пуши навсякъде,като той е личен приятел с нашата шефка и нищо няма да последва,освен смях в залата...!А то е тъжно,защото хора,все с големи претенции не спазват елементарни правила и норми.
Най-отгоре
prnstr
12 яну 2013: 18:50
Регистриран потребител #243
Регистриран: 05 авг 2011: 20:53

съобщения: 35
малибу, грууви, караоке, при шопа, бакарди, бродуей, рубаятите, домино, да продължавам ли още да изреждам или корумпираните лелички от бившето хеи ще си свършат един път завинаги работата?
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>