Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Проект за постоянен изложбен център „ФЛОРА”

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
31 дек 2012: 17:31
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Проектът беше представен за първи път по време на предизборната кампания на кмета Димитър Николов (мандат 2011 - 2015). Беше публикуван и на сайта на Николов, който обаче от доста време вече не работи (или по-точно показва само празна страница).

Благодарение на архивите на подобни проекти, които правим тук сме запазили първоначалния му вид:

Проект за постоянен изложбен център „ФЛОРА”

Традиционното за Бургас международно изложение на цветя „Флора” вече ще се провежда в постоянен изложбен център.

Модерният комплекс ще се използва целогодишно и ще предоставя възможности за организирането и на други прояви. В непосредствена близост до изложбения център се намират и обновените два градски басейна. Големият в последните 20 години бе изоставен и служеше за резервоар за поливането на Морската градина. В детския басейн сега са поставени и водни колела, които са предназначени за хора с увреждания.

Разкриване на нови 10 работни места.


В публикация от днес в www.burgasinfo.com, се появи различен проект за Флората, където добре познатите куполи не са вече основен акцент.

Пак с архивна цел копирам статията и тук:
Вижте как ще изглежда новата Флора

Модерни, остъклени конструкции от еко материали ще заменят старите павилиони на Флората в Бургас, увеличавайки експозиционната й площ двойно. От 750 кв. м. тя ще стане около 1300 кв. м.


Ще могат да се подреждат експозиции, гледащи към открития басейн зад Флората.
„Новата Флора в Бургас ще е съвсем различна като концепция, но се запава павилионният тип на цветното изложение”. Това съобщи за BurgasInfo арх. Десислава Евгениева - директор Дирекция „Устройство на територията” в Община Бургас. Обновяването й ще превърне изложението в целогодишно, предоставяйки възможност в него да се провеждат също туристически борси, семинари, дискусии, изложби, както и други инициативи, свързани с опазване на природата.
Павилионите ще са общо 7 - пет закрити и два открити, без стени. Понеже зад тях се намира басейнът на Флората е предвидено вътрешно пространство, което също да се използва за изложби.
Търговците, които досега изнасяха маси с цветя на алеите по време на изложението, също ще бъдат улеснени. Те ще могат да прибират саксиите си в павилиони с приплъзващи се врати, което да гарантира сигурността им и охраната през нощта.

Досегашните конструкции бяха неизползваеми през зимата, а полиетиленовите им покрития се сменяха на всеки две години, което излизаше скъпо. Със заменянето им средствата за това ще бъдат спестени.

Вместо белите куполи бургазлии и гостите на града ще видят нови, остъклени зали между които има топла връзка. Цветята ще бъдат не само между стените им, а и върху тях. Интересен акцент от дизайна е вертикалното озеляване, върху част от предните панели и покривите, което като че ли е вертикално продължение на тревата от алеите.
Малкото езерце в основния павилион в което посетителите хвърлят монети вече няма да е вътре. Новият проект включва водна площ от двете страни на входа към павилионите.

Работният проект за реновирането на Флората е готов, като предстои одобряването му през новата година. Той е дело на бургаската фирма „Декор Дизайн”. Визуализациите, които виждате са част от него и са ни предоставени от дирекция „Устройство на територията”. През 2013 година ще се търси възможност за реализиране на проекта.

„Реализацията му най-вероятно ще започне през септември или октомври 2013 година, след активния летен сезон. Това е съобразено и със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който не позволява строителство през сезона”, каза арх. Евгениева.


За първи път Флората отваря врати през 1981 година. През павилионите й са преминали поколения бургазлии, а международното изложение се е превърнало в традиция за морския град.


До началото на строителните работи проекта остава в раздела:
Проекти и разработки без реализация


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
tobli
02 яну 2013: 10:38

Регистриран потребител #82
Регистриран: 17 юни 2010: 10:15

съобщения: 449
Може би искат по-голяма площ. Не е лош вариантът, но на мен лично повече ми допада със стъклените сфери.

az
Най-отгоре
noemis
20 яну 2013: 13:39
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

През есента започва реализацията на проекта за експозиционен център - Флора

Източник: Радио "Фокус"

Предварителните разчети на общината са след активния летен сезон и изложение Флора 2013 г., вероятно в края на октомври да започне реализацията на проекта за експозиционен център - Флора. Това каза арх. Десислава Евгениева, директор на общинска дирекция "Устройство на територията".

По предварителната сметка от проектантите проекта ще струва около 2 млн. лв. В момента се извършва съгласуване и одобряване на техническия проект, който е изготвен от бургаска фирма след проведена процедура по закона за обществените поръчки. Съгласно проекта старите павилиони ще бъдат подменени със съвременни по визия павилионен тип конструкции, които осигуряват закрита изложбена площ от приблизително 1 300 кв м. Това е приблизително два пъти повече от съществуващата в момента експозиционна площ. Освен закритите площи са осигурени и открити такива - около 150 кв м.
...............
По думите й самата сграда е направена, така че да действа демонстрационно и да е част от експозицията, защото в нея са вградени елементи характерни на зелената енергоспестяваща архитектура.

"Това са озеленени покриви на две от халетата, които освен ефекта за приобщаване към околната среда имат много добри характеристики по отношение съхранението на енергията в сградите. Предвиден е монтаж на соларни панели за производство на ел. енергия, както и резервоар за използване на дъждовни води за поливане. При разработване на сградата са търсени заемки и връзки със съществуващото до момента хале, с начина на конструиране, с ходовата линия на изложението, с водната площ", допълни архитектът.

цялата статия

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
missmims
21 яну 2013: 10:18

Регистриран потребител #752
Регистриран: 08 ное 2012: 11:04

съобщения: 39
Сферите са много по-хубави, кореспондират много повече със съшествуващото състояние и също могат да имат много добри показатели за енергийна ефективност и в тях могат да бъдат интегрирани фотоволтаични клетки във фолио, което да е полупрозрачно и същевременно да пази от директните слънчеви лъчи.

urban planner


Най-отгоре
ji
21 яну 2013: 10:38


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
аз пък със сферите не мога да се измъкна от асоциациата с оранжерии и наредени вътре лехи с краставици
определено предпочитам другия проект
Най-отгоре
missmims
21 яну 2013: 12:15

Регистриран потребител #752
Регистриран: 08 ное 2012: 11:04

съобщения: 39
Градското земеделие е много добра алтернатива на ГМО и всички полуфабрикати, може да стане идеална community garden, което хората в западна Европа, та и Сидни и Ню Йорк отдавна са открили (и даже по покриви и всевъзможни свободни повърхности с почва), а затворени сгради със стени има навсякъде. Но това все пак е мое мнение. :) Създава се общност, заетост за хората, разнообразие и чиста местна продукция :)

<връзка>

и въпреки, че този пример е за площад, не парк, искам да покажа сградата:

<връзка>urban planner


Най-отгоре
nasomatrix
21 яну 2013: 12:29

Регистриран потребител #207
Регистриран: 07 юни 2011: 17:01

съобщения: 189
ji написа ...

аз пък със сферите не мога да се измъкна от асоциациата с оранжерии и наредени вътре лехи с краставици
определено предпочитам другия проект


Интересно ми е как всички скочиха срещу едно предложение преди време за преместване на грозния паметник, загрозяващ цялата Александровска и Тройката (който ако го нямаше него щеше да се вижда от БСУ до гарата както едно време) че бил история, не знам си какво, трябвало да се пази, било символ... А някой от вас замисли ли се, че Николов с лека ръка затрива един от символите на Бургас в момента с този смешен проект от къщички???
Точно тези "оранжерии" са лицето на Флората и на морската за много хора. Да - стари са, грозни са в момента, разкъсани, но уважавам много хора като missmims - поразровила се е, намерила е, видяла е пример от друга държава. Това можеше да стане и с нашата Флора, но естествено на общината не и се дават толкова пари и за пореден път ни замаза очите с евтин и очевадно грозен проект. Не се залъгвайте от някакви 3D рендери. Това нещо нито ще е осветено вечер по този начин (всички знаем колко се поддържат и осветяват фасадите специално в Бургас), нито ще има такива "зелени" покриви. Ще бъде поредното ново и неподдържано нещо, като делфините пред гарата, които вече се изпочупиха и стърчи арматура от бетонните им опашки или като езерцето в морската, някой от вас помни ли го чисто, освен на откриването... Същото ще е и с това. За мен това е затриване на един от символите на Бургас и за този проект трябваше да има обществено обсъждане. Не може ей-така да решиш да направиш някакви си къщички, без да се допиташ до хората. Още повече, че в предизборната си кампания беше съвсем друг проект, запазващ оригиналната концепция на Флората. За мен това е една от най-долните и нагли манипулации... Едно време сме имали и оранжерия - затриха я, зоологическата градина - затриха я, сега и Флората. И не ме убеждавайте, че тя пак ще си е там. Тези колиби не са Флората!!!
Най-отгоре
samweims
21 яну 2013: 12:53

Регистриран потребител #896
Регистриран: 21 яну 2013: 12:48

съобщения: 7
Привет, сферите на мен лично също ми харесват. Те са от стария проект, който беше още от 1988 година, ако не се лъжа. Там беше предвиден конферентен център, а на открито трябваше да има три градини - ренесансова, традиционно българска, третата май беше английски парк, но не съм сигурен.
А цветните къщички не са лоши... за къмпинг.

sam
Най-отгоре
vench
21 яну 2013: 13:16

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Какво значи тва, че приличат на оранжерия не мога да разбера? Нали вътре ще има цветя, ако имаше планети, щеше да прилича на планетариум! За моста според мен взеха правилното решение, като решиха да се придържат основно към автентичния вид, а тук изведнъж излизат с някакви павилиончета (щото дори и къщички не са...)

Иначе в отговор на горното мнение - и едното, и другото ще иска поддръжка. Ако се за*бе като делфините и езерцето, ще стане като тях, колкото и да е хубав проекта...

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
nasomatrix
21 яну 2013: 14:45

Регистриран потребител #207
Регистриран: 07 юни 2011: 17:01

съобщения: 189
vench, така си е, висчко иска поддръжка. Аз по-скоро имах предвид, че това е конструкция, която е изключително лесно да бъде занемарена и унищожена, и по-точно крайните павилиони (напълно съм съгласен, че това са някакви павилиончета или даже както по-горе samweims написа - бунгала) и озеленяването им. Още при появата на проекта сме обсъждали с приятели, как там майките ще си пускат децата да се катерят, котките ще го превърнат в една тоалетна и цялата тая зелена картинка, всъщност ще е едно голямо ла*но. Прекалено мърлява нация сме, за да се наслаждаваме на такъв вид озеленяване на покриви, още повече когато хората имат директен достъп до тях, както се вижда на визуализациите.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>