Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Проект за постоянен изложбен център „ФЛОРА”

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
21 яну 2013: 15:43


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
аз съм от защитниците на паметника на Тройката
не мисля че е най-красивото нещо в Бургас но е история
ако все пак той бъде преместен или разрушен определено не искам на негово място да се вдигне друг, които да е по-модерен, на някой славен герой, но да е с голямо визуално сходство за да запазим традицията
ако ще бутаме Альошата и ще правим нов паметник със сигурност искам да е различен

флората за мен не е красиво място в момента
ако остане .... ок
пазим си традициите и символите
ако ще се маха определено не искам да изглежда като сегашната
със сигурност не искам новата флора да изглежда като селскостопанска постройка (оранжериите мисля че са такива)
смятам че на картинките горе има изобразени обикновени стъклени оранжерии
абсолютно същите се исползват в селското стопанство
точно по същия начин съм против и запазването на онази "уникална айфелова" сграда на пристанището която изглежда като краварник

всъщност нямам нищо против новата флора да има общо с вида на сегашната но да бъде нещо интересно, различно, оригинално
примерно
или
или пък

vench написа ...

Какво значи тва, че приличат на оранжерия не мога да разбера? Нали вътре ще има цветя, ако имаше планети, щеше да прилича на планетариум!


missmims написа ...

Градското земеделие е много добра алтернатива на ГМО и всички полуфабрикати, може да стане идеална community garden, което хората в западна Европа, та и Сидни и Ню Йорк отдавна са открили (и даже по покриви и всевъзможни свободни повърхности с почва), а затворени сгради със стени има навсякъде. Но това все пак е мое мнение. :) Създава се общност, заетост за хората, разнообразие и чиста местна продукция :)

<връзка>

и въпреки, че този пример е за площад, не парк, искам да покажа сградата:

<връзка>аз доколкото разбирам идеята е да имаме нов широкофункционален изложбен център

[ Редактирано 21 яну 2013: 16:10 ]
Най-отгоре
missmims
21 яну 2013: 16:55

Регистриран потребител #752
Регистриран: 08 ное 2012: 11:04

съобщения: 39
Това е идеята, но не необходимо да е между стени, имайки предвид първоидеята, а тя е да е за изложение на цветя, след което всички останали функции. Това, което си показал от Сингапур е едни жесток проект - Gardens by the bay се казва, и на мен също ми харесва, но пак е с големи стъклени фасади (не приличат на стъкления пресечен конус на предвидената автогара Юг), не е с боядисана в жълто изолация. Комбинацията между стъкло и стомана тук я разбираме много грешно.
Малко оф топик по повод на новата бг архитектура. Преди две години мисля, в София, за Софийската седмица на архитектурата, беше идвал Стефано Боери. Италиански архитект, който се кандидатира за кмет на Милано тогава. Обиколил столицата, разгледал ново и старо, и човекът каза нещо, с което съм безкрайно съгласна - тази "модерна" архитектура, която се манифактурира тук е нещо, което първо показва ниско чувство за естетика (най-вероятно с дълбоки социални и политики-икономически корени), второ - тя е от тези преходните, които след 10 години ще е хем грозна, хем разпадаща се, и тогава ще се чудим какво да я правим. Какво стана с архитектите, които виждат в далечното бъдеще? -питам аз, беден урбанист.
Разбирам, че тук говорим абсолютно за лично чувство и лична преценка, обаче не масата води прогреса, а единиците, с големите идеи. Гипсокартона като фасаден декоративен елемент с функция нула и форма-геврек не е това което имам предвид. С цялото ми уважение към младите колеги архитекти, които, убедена съм, имат много богата естетическа култура, най-малкото защото имат достъп до интернет, пътували са в чужбина, видели са евентуално как се прави навън. Не намесвам темата с парите, шуробаджанащината и липсата на финансиране или дофинансиране.

urban planner


Най-отгоре
ji
21 яну 2013: 17:08


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ако си говорим за конкретни неща ......
аз като човек който е далеч от архитектурата смятам че предложения проект е ок и е по-добър вариант от другия предложен
иначе да
можеше да бъде нещо което хем да е интересно хем в по-голяма степен да препраща към сегашния вид на фролата

а критиките към нещата които се случват в Бургас в архитектурно отношение могат да бъдат насочени в няколко различни посоки
предполагам с еднаква сила
скоро коментирахме тук проект, чиято интересна визия оскъпявала изграждането и възложителя го връща за преработване с цел икономии
онзи ден на общественото обсъждане за градския транспорт пак имаше дискусии на подобна тема .....
Най-отгоре
sa_radev
21 яну 2013: 21:07

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Абсолютно съм съгласен с мненията изказани от missmims, vench и nasomatrix! На мен лично този проект ми прилича на леко подобрена версия на "модерният пазар" в Меден Рудник и като цяло никак не ми се връзва с мястото.
Gardens by the Bay в Сингапур е един от любимите ми проекти, но за съжаление, подобна визия и конструкция към момента е трудно постижима в България. За повечето колеги архитектурата и визията са тясно обвързани с парите - малко хора биха приели като предизвикателство задачата да постигнат нещо изключително като дизайн и функция с ограничен бюджет! От другата страна са възложителите - в този слчай Община Бургас, които не желаят да влагат средства във визията! И така се получава т.н. "съвременна българска архитектура", която missmims описва доста сполучливо:
боядисана в жълто изолация. Комбинацията между стъкло и стомана тук я разбираме много грешно.
...
показва ниско чувство за естетика (най-вероятно с дълбоки социални и политики-икономически корени), второ - тя е от тези преходните, които след 10 години ще е хем грозна, хем разпадаща се, и тогава ще се чудим какво да я правим. Какво стана с архитектите, които виждат в далечното бъдеще? -питам аз, беден урбанист

И аз питам същото!
Някакси си представям, че в Морската, след всичките обявени проекти, концесии и намерения (океанонариум или както си го наричат там, "Флората", "Център за наблюдение на небесни явления") можеше да се получи нещо изключително, като например малко балканско бг подобие на http://www.cac.es/home/ - THE CITY OF ARTS AND SCIENCES във Валенсия!
Уви, докато продъжаваме да пускаме обществено значими проекти като обществени поръчки, където най-голяма тежест има цената, и докато голяма част от колегията продължава да работи по гореописания начин, това си остава просто една идеалистическа мечта!
Поздрави!
Най-отгоре
Уебсайт
tobli
22 яну 2013: 08:56

Регистриран потребител #82
Регистриран: 17 юни 2010: 10:15

съобщения: 449
Съгласен и аз. Ако погледнем дори малко по-назад, можеше и преди масовото застрояване на черноморието да имаше план и изисквания към бетонната джунгла. За да не прилича на такава, а на нещо стилно и красиво, но ... отиде вече коня у ряката.
Истината е, че Общината е добра само в привличането на средства, а не в рационалното им използване. Едно е да вземеш пари и да ги дадеш за нещо голямо и грозно, а друго е тези пари да се вложат в нещо по-малко, но доста по-красиво и качествено. А третото е .... сбърканата процедура за обществени поръчки, където всеки опитва да смъкне цената за сметка на качеството и резултата - едно красиво нещо за 2 месеца, а после разпадащ се боклук.

az
Най-отгоре
ji
22 яну 2013: 09:22


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
тези два проекта също са за анкета
Най-отгоре
TOXICALERT
22 яну 2013: 14:05
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
Стъклените оранжерии изглеждат толкова тривиално , че събуждат у мен чувството , че в тази държава малко хора гледат напред , а повечето не могат да скъсат с миналото.
Струва си един народ да съхранява миналото си , но наистина ако то си заслужава. Стъклен парник вместо найлонен определено не си заслужава.
Новият проект е разкошен с липсата си на каквато и да е помпозност , модерен и същевременно чудесно вписан сред морската градина . Нощните рендерчета направо ми създадоха усета ,че там ще живеят елфи ....за разлика от парника със земеделци .
Най-отгоре
Vesta
22 яну 2013: 15:21
Регистриран потребител #419
Регистриран: 15 май 2012: 16:31

съобщения: 41
Бях написал 20 реда защо стария проект е по-добър. После разгледах отново новия, и си промених мнението.
Просто е правен със добро уважение към детайлите.
Нещо което липсва на другия.
Най-отгоре
dolphin_bs
24 яну 2013: 10:20
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
За да бъда честен и на мен проектът със стъклените сфери ми харесва повече.Дори в анкетата,която Живко пусна,гласувах за тях.Може би,защото съм свикнал да асоциирам Флората с досегашните шатри,или защото стъклените куполи придават доста футористичен вид.Давам си сметка,разбира се,че гларусите ще се погрижат тези стъклени сфери да се осерат още на втория ден и ако не се почистват периодично,ще бъде грозна картинка.Другият проект може да е по-стилен за някой,но аз също не мога да избягам от сравнението му с пазар.
Най-отгоре
blago84
24 яну 2013: 10:31
Регистриран потребител #32
Регистриран: 19 окт 2008: 10:12

Местоположение: Chicago, IL, USA
съобщения: 179
Категорично подкрепям проекта със сферите. Може да е всичко, може да има какво да се желае от него (според мен има), но най-важното от всичко - това Е Флората.
Този втория за мен е безличен, безинтересен и тривиален... като сравнението с квартално пазарче определено е много точно.
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>