Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Рибарско пристанище в Сарафово

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
08 яну 2013: 15:04
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Първото рибарско пристанище в страната по ОП „ Рибарство” ще бъде в бургаския квартал Сарафово. Кметът на Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов подписаха днес договора за изпълнението на проекта. Общата стойност е над 12 милиона лева - 10 млн. лв. по мярка 3.3 за реконструкция и модрнизация на рибарските пристанища и 2 млн. лв. - съфинансиране от общината."Проектът за изграждането на рибарско пристанище в бургаския квартал Сарафово е първият, който се подписва откакто е старитрала програмата през 2007 г.", заяви по време на церемонията по подписването Драгомир Господинов. Той призова другите черноморски общини да последват примера на Бургас.

"Надявам се Северните общини да се амбицират и да подадат документите поне за един проект", допълни Господинов.

“Три години работим по този проект. Не беше лесно, защото досега такъв не е реализиран у нас . Миналата година силна буря натроши десет лодки в Сарафово. Вярвам, че такова нещо се случва за последен път и съм щастлив, че можем да изградим там модерно и безопасно пристанище. Амбицията ни е със следващия проект да спечелим финансиране за модернизация на Ченгене скеле и кв. Крайморие”, каза кметът Николов. Той отправи благодарности към председателя на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков и другите депутати, помогнали за спечелването на проекта, както и към сарафовските рибари.

Инфраструктурата на рибарското пристанище в бургаския квартал Сарафово трябва да бъде изградена за 18 месеца, но градоначалникът изрази мнение, че най-вероятно това ще стане в по-кратък срок.По проекта то ще има капацитет от 104 места за кораби до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

Изготвеният технически проект предвижда изграждането на административна сграда, паркинг, зона за първа продажба и други. Предвиден е паркинг с над 100 места. Обслужващата пристанищна сграда ще е разположена в непосредствена близост до площадките за разтоварване и сортиране на улова. Тя е условно разделена на два овални обема, разделени от покрития пасаж на рибната борса. Единият обем се състои от складови помещения, а в другия е поместена администрацията и битовите помещения, необходими за пристанището.Непосредствено до сградите е разположено покрито тържище за първа продажба на улова с 20 броя маси. Фасадите са решени в атрактивен модерен стил, обемно-пространственото решение наподобява множество мидени черупки във формата на морска вълна. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение. В западния край на пристанището е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на суша за извършване на ремонтни дейности. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове са предвидени колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите.
Източници:
Сайта на общината
besove.com
До началото на строителните работи проекта остава в раздела:
Проекти и разработки без реализация

[ Редактирано 08 яну 2013: 15:43 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
08 яну 2013: 15:48
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Няколко цитата от интервю на председателя на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков.

Съоръжението, което ще бъде строена сега, ще бъде само рибарско пристанище, няма да има яхти категорично. Ако има яхтено пристанище, то трябва да бъде обособено ново такова. Това ще бъде само за рибари.

- А кога реално ще започне работата и кога ще бъде готово?

- Не мога да кажа с точност сега. Реалната работа ще започне веднага, когато бъдат изготвени тръжните процедури и избран изпълнител. Общината има проект за рибарското пристанище, но конкретни и точни дати можем да говорим едва след като приключат тръжните процедури.

цялата статия

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vench
08 яну 2013: 16:40

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Тия неща трябваше да ги имаме заварени и тепърва да ги ремонтираме. Ама дано стане по-бързо и качествено. Такива новини мен ме радват супер много :)

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
noemis
11 яну 2013: 14:33
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Ще си позволя да цитирам няколко доста смислени коментара по темата от потребители под статия и фотогалерия на в-к Дневник:

КМЕТ В СЯНКА:
20 маси за 104 рибаря - не е ли малко а и не се виждат покритите лодкостоянки ! освен това не е предвиден кран а един хелинг е крайно недостатъчен ! няма и помещения за такъмите на рибарите и място за сушене на мрежите ! не е предвидена и бензиностанция за зареждане с гориво и работилница за ремонт на двигателите ! липсват и още много други задължителни неща за едно модерно рибарско пристанище от 21 век !!!

mediator37:
Няма ли бунгала за рибарите да ви пикам на пристанището. Къде да се подслони човека, къде да се стопли, къде да си държи инвентара?
Събориха рибарските бунгала, сега квазизагриженост. Проектът е правен от архитекти, които една цаца не са излезли да уловят с лодка и нямат представа от рибарския поминък.

Харалампий:
На подобно място трябва да има цяла уличка с ресторанти от всякакъв калибър и ценови сегмент, а не един с пет маси както виждам на снимката. Какво по-хубаво има от това да отидеш на брега и там да седнеш до лодките и прясната риба? Явно обаче бургаският архитект не смята така и наоколо няма нищо друго -виж последните две снимки.

Лека корекция - проектантите са от София.

market83:
Лично съм посещавал аналогични пристани в Испания и Гърция и ако това е целият проект, то ще имаме един красив паметник Предполагам, че има още доста сгради, които не са дадени в снимковия материал - халета с хладилни инсталации, ледогенератори, складови помещения за почистване, дезинфекция и съхранение на лондите, рампи за товарене и т.н.
Все пак си мисля, че всичко това е предвидено и ще се радваме на по-добър достъп до прясна черноморска риба[ Редактирано 11 яну 2013: 14:42 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Seaborn
11 яну 2013: 19:31
Регистриран потребител #29
Регистриран: 15 окт 2008: 12:32

съобщения: 160
Цитат от видео с изказване на кмета пред zonaBurgas.bg:

Ще бъде благоустроено и пространството около рибарското пристанище, с голям обществен паркинг за леки автомобили, за товарни автомобили, за пунктове за приемане на риба, на обработка на рибата, технически съоръжения за съхраняване на инвентара на рибарите, доставка на гориво, както и снабдяване и електрифициране на всички кейови места. Освен малките плавателни съдове - рибарските лодки, има възможност за акостиране на големи рибарски кораби и възможност чрез логистиката на град Бургас, рибата да достига и до другите градове във вътрешността на страната. Пристанището ще бъде с непрекъснато видеонаблюдение и достъпна среда. Мисля, че ще бъде едно красиво място със съвременни условия за рибарство.

Надявам се всичко да е предвидено, а колкото до рибните ресторантчета, това винаги може да стане на малко по-късен етап.

П.П. Средностатистическият коментиращ в българските новинарски сайтове е странно животно. В състояние е да види визуализация на някоя сграда и да се възмути "къде са и тоалетните?". В някои случаи може да се окаже прав, но по-често просто поддържа форма с ежедневен здравословен хейт.

[ Редактирано 11 яну 2013: 19:48 ]
Най-отгоре
renesanz87
11 яну 2013: 20:51

Регистриран потребител #179
Регистриран: 04 май 2011: 23:58

съобщения: 63
Ежедневен здравословен хейт е много добре казано {fan}

renesanz87
Най-отгоре
noemis
11 яну 2013: 22:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

В случая е имало основание за "хейта" - в сайта на общината откъдето всички медии копираха, тези "подробности" ги нямаше (и все още ги няма).

[ Редактирано 11 яну 2013: 22:11 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
DENIS
11 яну 2013: 22:41
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
АБЕ ТРЯБВА ВЕЧЕ ВСЕКИ ДА Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ТУК ИНФОТО Е ПО ДОСТОВЕРНО ОТ САЙТА НА ОБЩИНАТА.
Най-отгоре
prnstr
12 яну 2013: 18:53
Регистриран потребител #243
Регистриран: 05 авг 2011: 20:53

съобщения: 35
говорих с момче, което е в този бизнес. това, по неговите думи, няма нищо общо с рибарско пристанище. по-скоро яхтостоянка.
Най-отгоре
vench
13 яну 2013: 12:10

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Абе, като пускате мухите, поне давайте малко по-конкретно. Аз съм ЗА да се критикува, ама да каже тоя приятел как трябва да изглежда рибарско пристанище и как трябва да изглежда яхтостоянка, щото ние не знаем. Или поне аз не знам...

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
Отиди на страница       >>