Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Рибарско пристанище в Сарафово

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
maniask
13 яну 2013: 12:56
Регистриран потребител #152
Регистриран: 22 фев 2011: 20:27

съобщения: 92
По принцип очаквах да има дискусии, след като се видя как ще изглежда проекта. Да, на пръв поглед може би бие повече на малък модерен яхтен пристан, но в крайна сметка сме 2013 година и предполагам, че всяко нещо вече придобива малко по-различен вид от класическите представи. За мен е по-важно да присъстват компонентите за рибарите, които кметът беше изредил в интервю. А визията нека да е модерна... Важното е да функционира като рибарско пристанище.
Най-отгоре
Уебсайт
ji
13 яну 2013: 13:38


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Seaborn написа ...

Цитат от видео с изказване на кмета пред zonaBurgas.bg:

Ще бъде благоустроено и пространството около рибарското пристанище, с голям обществен паркинг за леки автомобили, за товарни автомобили, за пунктове за приемане на риба, на обработка на рибата, технически съоръжения за съхраняване на инвентара на рибарите, доставка на гориво, както и снабдяване и електрифициране на всички кейови места. Освен малките плавателни съдове - рибарските лодки, има възможност за акостиране на големи рибарски кораби и възможност чрез логистиката на град Бургас, рибата да достига и до другите градове във вътрешността на страната. Пристанището ще бъде с непрекъснато видеонаблюдение и достъпна среда. Мисля, че ще бъде едно красиво място със съвременни условия за рибарство.

Надявам се всичко да е предвидено, а колкото до рибните ресторантчета, това винаги може да стане на малко по-късен етап.

П.П. Средностатистическият коментиращ в българските новинарски сайтове е странно животно. В състояние е да види визуализация на някоя сграда и да се възмути "къде са и тоалетните?". В някои случаи може да се окаже прав, но по-често просто поддържа форма с ежедневен здравословен хейт.


в споменатото от Seaborn видео има и интервю с председателя на рибарското сдружение в Сарафово, който също е присъствал на подписването
човекът казва че е щастлив от проекта
аз доколкото видях по стари публикации в медиите проектирането от самото начало е тръгнало с консултации със сдружението на рибарите така че би трябвало да отговаря на нуждите им
Най-отгоре
killerch0
13 яну 2013: 17:22

Регистриран потребител #592
Регистриран: 19 авг 2012: 11:23

съобщения: 125
"Проектът за изграждането на рибарско пристанище в бургаския квартал Сарафово е първият, който се подписва откакто е старитрала програмата през 2007 г.", заяви по време на церемонията по подписването Драгомир Господинов


Това определено не е така. Първото е в черноморец.

Силно се надявам да има хелинг и той да е достатъчно голям, има много любители рибари, който вкарват и изкарват лодките си всеки уикенд. Съотвено да има парко място да колесарите, докато риболовците са в морето.

Всичко над чертата отгоре са пълни глупости
Най-отгоре
noemis
31 яну 2013: 14:53
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
ji написа ...

разказ за рибарското пристанище в сарафово
<връзка>Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
25 мар 2013: 12:11


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Община Бургас обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажни работи на обект: „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Сарафово”. Общата прогнозна стойност на поръчката е 9 942 784 лв. без ДДС. С тях ще бъдат финансирани дейности по реконструкция и изграждане на брегова кейова стена, молове за осигуряване на защитено вътрешно пространство за приставане на рибарски лодки, многофункционална сграда с пазар за първа продажба на рибни продукти, площадкови мрежи и съоръжения, ограда, паркинг, зона за бункероване, хелинг, доставка и монтаж на оборудване, помпена станция за битови води. Проектант е консорциум „Урбанико“ с ръководители арх. Александър Симеонов и арх. Борислав Богданов.

.................

Проектът
Рибарско пристанище Сарафово е разположено в северната част на Бургаския залив, между н. Лахана и Атанасовското езеро и попада в строителните граници на гр. Бургас. Входът на пристанището с ширина 50 м е в участъка с най-голяма дълбочина. Акваторията е разделена на две зони според дълбочината на морското дъно. При кейовия фронт откъм брега дълбочината е -1.5 м, докато при входа на пристанището зоната е с дълбочина -3.0 м. Като основно защитно съоръжение на пристанището се изпълнява източен мол, комбиниран с кейова конструкция от вътрешната му страна. Той е каменнонасипно съоръжение със защита срещу вълнението от тетраподи с тегло 8 т и 4 т. За допълнителна защита се изпълнява западен мол със същата конструкция, но за защита срещу вълните ще се използват тетраподи с тегло 4 тона. За изграждане на защитните съоръжения са необходими 48 осемтонни тетраподи и нови 2000 четиритонни тетраподи, както и пренареждането на 1390 съществуващи. Полагат се 210 габиони за преход между двете нива на билото. Кейовата стена и оградните съоръжения се изпълняват от страната на акваторията със стоманен шпунт – Ларсенов профил. Металният шпунт ще бъде конзолен. В горния край се оформя шапка (ростверк), която е част от пътната стоманобетонова конструкция на кейовата площадка, чиято плоча ляга върху основа от уплътнен скален материал. Достъпът до пристанището е с един вход/ изход за автомобили. Разположен е в западния край, откъм северната граница на имота. На входа е разположена сграда за охрана – пропускателен пункт с контрол на достъпа. В обекта е предвиден паркинг за леки автомобили, служебен паркинг и паркинг за тежкотоварни автомобили. В западния край на пристанището е разположен хелинг, чрез който се спускат и изваждат кораби от водата. За ремонтна дейност е проектирана открита площадка, ситуирана срещу хелинга. На пристанището се предвижда зона за швартоване на 100 лодки с дължина до 8 м и 10 риболовни кораба с дължина до 20 м. Предвидена е открита площадка за разтоварване и сортиране на улова от малки кораби, товарене и разтоварване на мрежи и други риболовни пособия. Основната обслужваща пристанищна сграда е разположена в непосредствена близост до площадките за разтоварване и сортиране на улова.

Архитектурен облик

Две овални форми, ”обгърнати” и сякаш ”защитени” от вълнообразна козирка, наподобяваща необятното море, изграждат архитектурния облик на това първо по рода си пристанище у нас. Атрактивната покривна част “приютява” освен тези два обема и един покрит пасаж на рибната борса между тях, така че на пръв поглед тези отделни форми изграждат едно обединено цяло. Чрез използваните материали, форми и цветовия избор се постига хармонично обемно-пространствено решение. Фасадите са решени в модерен стил, с витрини и прозорци със слънцезащитни жалузи. Плътните части на сградата са завършени с керамична облицовка. Наред с привлекателния външен вид на постройката трябва да се отбележат нейните удобства и адекватно функционално решение. Едната овална постройка се състои от складови помещения, а в другата е поместена администрацията и битовите помещения, необходими за пристанището. За подобряване сигурността и безопасността се предвиждат две сгради за охрана и видеонаблюдение в северозападната и североизточната част на имота.

Реализация

Изграждането на пристанищто ще се осъществи в два етапа. Първият етап обхваща изграждането на вълнезащитните съоръжения, хелинга и кейовете със зоните за бункероване на рибарските лодки и кораби. Ще се оформят зоната за ремонт на плавателните съдове и зоната за разтоварване и сортиране на улова. Ще се изгради и довеждащата инфраструктура – пътна връзка, водоснабдяване и канализация, електроснабдяване. Вторият етап обхваща изграждането на основната пристанищна сграда и специализирана ограда с портал на пристанището. Цялостната идея и целта на проекта е да се изгради едно модерно пристанище, което да е както туристическа атракция, така и да подпомага и стимулира риболовната дейност в района.

<връзка>
Най-отгоре
ji
18 апр 2013: 17:23


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
скоро би трябвало да приключи събирането на оферти

Срок за получаване на оферти или на заявления за участие
25.04.2013 г. Час: 16:00


обществена поръчка
Най-отгоре
ji
25 апр 2013: 16:02


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Обществената поръчка за реконструкцията на рибарското пристанище в "Сарафово" е анулирана, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Установени са нарушения при откриването и провеждането на процедурата, неточности при отразяването на определени количества от проектната документация, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата, се посочва в мотивите.

Над 20 фирми бяха закупили тръжна документация. Процедурата ще бъде обявена наново, коментираха за Радио Бургас от общината.

<връзка>
Най-отгоре
noemis
14 май 2013: 22:23
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Малко повече подробности за прекратената обществена поръчка:

Община Бургас реши временно да прекрати процедурата за избор на изпълнител на реконструкцията на рибарското пристанище в Сарафово.
Мотивът е, че в законовия срок за подаване на тръжната документация са постъпили редица питания от фирми по провеждане на процедурата, свързани най-вече с хидротехническата част на проекта.

С цел да няма бъдещи обжалвания, които биха довели до забавяне на проекта, тръжната документация ще бъде преработена и процедурата обявена отново в средата на този месец.
цялата статия


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
18 юни 2013: 18:18
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ПОРЪЧКА
Директива 2004/18/EO

СтроителствоРеконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Сарафово“ в кв.63, УПИ II по плана на кв. „Сарафово“, гр. Бургас, община Бургас, обл. Бургас, по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (2007–2013г.), приоритетна ос 3, мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки”, финансирана от Европейския фонд за рибарство (ЕФР)

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
killerch0
25 юни 2013: 03:41

Регистриран потребител #592
Регистриран: 19 авг 2012: 11:23

съобщения: 125
Дано не съм прав, ама в Сарафово, скоро няма да имаме рибрско пристанище. Или, не хубаво...

Всичко над чертата отгоре са пълни глупости
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>