Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Други проекти и новини

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Темата е затворена
Автор Отговор
ji
30 сеп 2008: 19:26


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Зеленчукова борса за 18 млн. лева строят в Бургас
Тържището е за минимум 200 търговци, хладилната база е близо 11 хил. куб.м


Ирина ГЕНОВА

Обект зеленчукова борса " Пиргосплод" - Бургас
Инвеститор "Пиргосплод" ООД
Проектант "Урбис проект" , арх. Красимир Николов
Изпълнител "ПОНСстрой" ООД
Площ на имота 33 000 кв.м
РЗП 30 000 кв.м


Най-съвременната и модерна зеленчукова борса в страната се строи в момента в Бургас. Инвестицията от 18 млн. лв. е на "Пиргосплод" ООД. Проектът по САПАРД е за 11.6 млн. лв., но стойността е актуална към август 2006 г., когато е било окончателното одобряване, съобщи изпълнителният директор на дружеството Борислав Тодоров. Оттогава досега цените са скочили драстично и ще продължават да се повишават. Трудът е поскъпнал с 30 на сто, желязото - с 50%, а бетонът - с 25%. Затова се очаква строежът да погълне 50% повече от предвидените средства.
Модерното тържище се изгражда в базата на "Пиргосплод", където в момента се помещават търговци на едро. Парцелът е 33 декара, разгърнатата застроена площ е 30 000 кв.м. Строежът е започнал през март миналата година. "Работим поетапно в интерес на наемателите. Събаряме и прехвърляме търговците. Затова работим по-бавно, което е и по-трудно за нас", обясни Борислав Тодоров.
Минимум 200 търговци ще могат да си разположат стоката в складовете на новата зеленчукова борса. Има предвидени места за паркиране на тирове, но не се допуска непосредствена продажба от тях. Покрит паркинг със 160 места за леки автомобили и микробуси е предвиден в центъра на тържището. Оттам производители и търговци ще могат да продават директно зеленчуците и плодовете, обясни шефът на "Пиргосплод".
Удобство за търговията на борсата е жп линията, която минава в непосредствена близост. Продукцията ще се разтоварва от вагоните директно на тържището. Ремонтира се старата хладилна база, която е 8000 куб.м, и се строи нова с вместимост 2800 куб.м. Не може да има зеленчукова борса без хладилна база, всичко останало е на ръба на закона, категоричен е Тодоров.
Складовете за търгов­ците ще бъдат със санитарни възли, съблекални и други помощни помещения. Влагат се скъпи строителни материали, правят се съвременни изолации, за да се пести ел. енергия. Строежът ще бъде завършен в средата на следващата година.
Инвестицията е с банков кредит, обясни Борислав Тодоров. "Трудно намерихме банка да ни финансира, а срокът на погасяване е кратък - 7-8 години", оплака се той. По прог­рама САПАРД се връщат до 50% от вложените средства след завършването на одобрения проект. За изграждането на борси и тържища има и друго ограничение - изплащат се до 3 млн. евро.

stroitelstvo.info

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:15 ]
Най-отгоре
ji
30 сеп 2008: 19:51


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Бургас изгражда нов индустриален парк
Очаква се до края на ноември да бъде избран изпълнител на проекта и преди настъпването на 2009 г. да започне реалното му изпълнение


Евгения Джорджева
30.09.2008


Община Бургас е определила парцел за обособяването на индустриален парк в сегашната промишлена зона Север. Изграждането на парка е част от проекта Развитие на индустриалните зони. В дирекция Евроинтеграция на общината вече се подготвя проектът за организация на територията на новия индустриален парк.

Проектът за изграждане на пътната и инженерната инфраструктура в зоната е одобрен по програма ФАР, общината спечели безвъзмездно финансиране от близо 2 млн. лв. Вече е открита процедурата по възлагане на обществена поръчка за строителството на пътя. Предвижда се изграждането на локално пътно платно с дължина 1000 м, с обособени улици и уширения за паркинги и кръстовища, с осигурено водозахранване, канализация, ел. енергия, достъп до телефон и интернет и възможности за газификация на бъдещите производствени площадки. Очаква се до края на ноември да бъде избран изпълнител на проекта и преди настъпването на 2009 г. да започне реалното му изпълнение.

ipo.bg

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:17 ]
Най-отгоре
ji
30 сеп 2008: 20:09


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Украинска компания налива 1.5 млрд. евро в завод “Промет” в Бургас

Най-голямата металургична компания на Украйна обмисля инвестиция от 1.5 млрд. евро в бургаския завод Promet Steel. Новата стратегия на групата „ Метинвест", контролирана от Ринат Ахметов, предвижда производство на продукция с по-висока добавена стойност, което ще позволи на компанията да удвои своите печалби.

В тази насока се обмисля реализирането на проект за 1,5 млрд. евро за строителство на мощности за производство на горещовалцувани метали, с обем над 5 млн. т годишно. За инвестицията се конкурират две производствени площадки - около Макеевския металургичен завод и българския завод „ Промет Стийл" край Дебелт.

“Промет Стийл” е предприятие, специализирано в производството на бетонно желязо, като за суровина се внасят заготовки от Украйна. На практика Ринат Ахмедов притежава предприятието, след като в края на миналата година “ „Метинвест” започна сливане с мажоритарния му собственик - „Смарт – холдинг" на Вадим Новинский.

В корпоративния сайт на “ Метинвест” се посочва, че процедурата по сливането е пред финал. Поради тази причина Ринат Ахметов се смяташе за най-сериозния кандидат-купувач на „Кремиковци”. Така той нямаше да захранва “ Промит Стийл” със суровина от Украйна, а от България. Поради неизвестни причини обаче той се отказа от металургичния гигант.

Относно потенциалната инвестиция в бургаския завод Promet Steel генералният директор на украинската компания казва: „ Предвид дългия срок на строителството собствените средства ще ни бъдат достатъчни". В българското металургично предприятие работят 850 души.

Групата „ Метинвест" иска да премине изцяло към производство на готова продукция и да се откаже от продажба на полуготова продукция на други компании. За тази цел е предвидена инвестиция от над 15 млрд. долара до 2018 година, по този начин обемът на произвежданата стомана ще се удвои. Ако заявените проекти, включително и този в България, се осъществят, компанията ще може изцяло да се откаже от продажба на полуготова продукция.

Сега освен доставки в своите предприятия в България, Италия и Великобритания, „ Метинвест" осигурява полуфабрикати на други компании, които произвеждат от тях готова продукция. Според експерти през миналата година полуготовата продукция е формирала 35% от производството на заводите на компанията.

today.bg

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:17 ]
Най-отгоре
ji
30 сеп 2008: 20:15


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Супермодерен сервиз на “Volvo” в Бургас
Кметът Димитър Николов пръв изпробва най-мощния камион в Европа - Volvo FH16


Веселин Максимов
18 септември 2008


“Волво България” откри днес нов сервизен център за товарни автомобили в Бургас. Общата сума на инвестицията е 2800000 лева, сервизът е разположен на площ от 3500 квадратни метра, неговият капацитет е 200 камиона месечно. В него ще се извършват поддръжка и сервиз на цялата гама камиони “Volvo”, диагностика, гаранционно и извънгаранционно обслужване.

Бургаският център е оборудван изцяло в съответствие със световните стандарти на “Volvo”, разполага с най-модерни технически съоръжения – моноколонни повдигачи с безжична синхронизация, тестер за окачване, АС станция, стенд за регулиране на геометрия и електронен осов кантар. До 15 октомври клиентите могат да се възползват от 20% отстъпка за всички професионални услуги.

dariknews.bg

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:19 ]
Най-отгоре
ji
02 окт 2008: 14:56


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Най-големият строителен проект за тази година е в Бургас

Бургас и Варна се нареждат на първите места по мащабност на обявените строителни проекти от началото на годината. Най-много разрешения за строеж на жилищни сгради (394) са издадени в Бургас. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първата половина на 2008 в черноморските градове са обявени редица големи проекти. Те са както за жилищни комплекси, така и за търговски и офис сгради. Преобладават комплексите от затворен тип и полифункционалните сгради, показват данни на агенциите за недвижими имоти.

Най-големият проект, обявен за първото полугодие на настоящата година в Бургас, е с инвеститор "Форос дивелъпмънт" и "Ритейл парк Бургас". Разгърнатата застроена площ на бъдещия жилищно-развлекателен комплекс възлиза на 800 хил. кв.м. От тях близо 450 хил. са предназначени за жилища. Проектът предвижда още изграждане на спортно-възстановителен комплекс, търговски център, заведения за хранене и развлечения. Той ще включва още хотелска част, яхтено пристанище със 150 пирса, морска гара и бизнес парк.

Във Варна най-голям е проектът на "Би Ес Ар Юръп". Той предвижда изграждането на голям мултифункционален комплекс, разположен в близост до летището. Разгърнатата му застроена площ ще бъде 230 хил. кв.м. От тях 140 хил. кв.м са предвидени за жилища, включващи 1500 апартамента. Началото на проекта е предвиден за есента на тази година, а окончателното му завършване е планирано за 2013 г. Други по-големи жилищни проекти са "Оркид хилс Варна" и "Оркид гардънс", посочват брокери. Те са разположени съответно на 40.5 и 25 хил. кв.м площ.

Продължава обявяването на нови проекти за изграждане на търговски комплекси тип мол, твърдят специалисти. Агенциите за недвижими имоти регистрират най-динамично развитие на пазара на търговски площи в Бургас. Към момента там има 5 проекта за молове. Един от тях - "Мол Изгрев" - трябва да бъде завършен до края на тази година. Най-голям от новообявените проекти е този за мол в бургаския квартал "Крайморие". Той е с разгърната застроена площ от 300 хил. кв.м. Проектът "Бургас сентър мол" на "Сан сити" в "Меден рудник" предстои да бъде завършен през 2011 г. Във Варна в строеж са 3 мащабни търговски обекта - "Гранд мол", "Галерия Варна" и "Варна тауърс".

Въпреки продължаващия процес по обявяване на нови проекти се наблюдава и нова тенденция - продажба на молове в строеж. Тя поставя под въпрос бъдещето на нереализираните проекти. Към момента за продажба са обявени "Варна тауърс" и още един обект с разгърната застроена площ от 85.4 хил. кв.м. При продажбата на втория е възможна промяна на строителната концепция.

Варна и Бургас са сред първенците и в строителството на офис площи, показват обобщените данни на агенциите за шестмесечието. Най-голяма инвестиционна активност се наблюдава в Бургас. Там в началото на годината са обявени проекти за 86 хил. кв.м офис площи. За сравнение, през цялата 2007 в града са били предвидени едва 28 хил. кв.м за изграждане на офиси.

bager.bg

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:20 ]
Най-отгоре
ji
02 окт 2008: 15:23


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Хипермаркет Кауфланд - Бургас

Кауфланд (Kaufland) е голяма верига от германски хипермаркети и по-малки магазини предимно в областта на хранителните стоки. Сред обектите им има и различни по вид магазинчета. Веригата има около 600 магазина общо в Германия, както и в България, Полша, Румъния, Словакия, Хърватия, Чехия.

Обектът e със застроена площ от 7 150 m2. Паркоместата са 388 на брой. Конструкцията е сглобяема стоманобетонна с предварително напрегнати греди. Подовата настилка е гранитогрес, положен по виброметод. Основната подова плоча е дисперсно армирана с метални и полипропиленови фибри. Стените са изградени чрез послоен монтаж на касети, топлоизолация и вълнообразна ламарина. Покривът на сградата е решен с ЛТ ламарина, топлоизолация и мембранна хидроизолация.

stroy-consult.com[ Редактирано 10 окт 2008: 16:21 ]
Най-отгоре
ji
02 окт 2008: 15:44


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Ветро-фотоволтаична електроцентрала “Златен юг”

Невена Фетваджиева
25 септември 2008


На пресконференция в БТА беше представен проектът на първата на Балкански полуостров хибридна ветро-фотоволтаична електроцентрала. Тя ще бъде изградена на 14км. от Бургас, в района на община Камено. Хибридната ветро-фотоволтаична електроцентрала “Златен юг” е предназначена да произвежда сезонно балансирано електричество-през летните месеци и в слънчево време работи фотоволтаичната й секция, а през зимния и при лошо време-секцията произвеждаща електроенергия от вятъра. Новата електроцентрала ще бъде с мощност над 9.5мегавата и ще захранва с електроенергия над 10 000 домакинства.

Ще спестява годишно изразходването на над 120 000 тона вносни въглища и отделянето на над 200 000 тона вредни емисии - въглероден диоксид, серен окис и др.Строителството е разделено на три етапа: проучване и проектиране; технология на изграждане; оперативна работа. При реалирането на проекта ще бъдат използувани редица иновации. Някои от тях са безбетонна технология за фиксиране на фотопанелите, уплътняване на фотоволтаичните мощности чрез отражатели, иновативна технология за охлаждане на системата, помпено напояване на площите под фотоволтаичната конструкция за сметка на енергия добивана от слънцето.
На въпрос на Строителен бизнес колко време ще отнеме изграждането на централата и кога се предвижда пускането й в експлоатация , автарът на проекта д-р инж.Георги Тончев отговори, че първите съоръжения ще бъдат доставени до края на есента, а се надява електроцентралата да бъде пусната в експлоатация през пролетта на 2009 г.

stroitelen.biz

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:22 ]
Най-отгоре
ji
06 окт 2008: 23:52


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Новата луксозна 9-етажна сграда ще се намира на входа на комплекс “Меден рудник”.
Бизнес центърът “Европа” ще бъде построен до година и половина


Девететажен бизнес център на входа на „Меден рудник” ще изгради бургаската строителна фирма “Кредо Г4” през следващата година и половина. Инвеститор на обекта е местната компания АРБО. На първите три етажа ще бъдат разположени безплатна детска градина за малчуганите на наемателите и тези на техните служители, банки, конферентни зали, кино с 200 места за частни прожекции, фитнес център, SPA и фризьорски салони. Другите шест нива ще бъдат предназначени за офиси, които ще се отдават под наем. Всеки от тях ще разполага със собствен санитарен възел. Най-малкият офис ще е 40 квадратни метра.
“Вече имаме огромен интерес от чужди инвеститорски компании. Гарантирам, че цените ще са конкурентоспособни на пазара”, коментира вчера инвеститорът Артур Акопян.
Сградата ще бъде разположена върху 7дка парцел, а разгънатата застроена площ е 27 000 квадрата. Бизнес центърът ще има също така 6 асансьора, два от които ще бъдат панорамни, а другите два товарни. Паркингът ще бъде подземен на две нива, а на него могат да спират 240 коли. Инвеститорите предвиждат там да се обособи и служебна автомивка.
Според изследване на агенцията за недвижими имоти „Regent's Property Advisors” Бургаският регион е сред най-развитите региони в страната, а икономическият бум в града увеличи неколкократно търсенето на луксозни офиси за последните няколко години. Недостигът на луксозни сгради се чувства все по-осезаемо с навлизането на чуждите компании. В момента в града има регистрирани над 91 000 фирми и 145 корпорации и всички те искат офис, който да отговаря на имиджа им. Според последните национални проучвания 63 700 от тези фирми са силно икономически активни. В момента предлагането на висококачествени офиси в Бургас е силно ограничено, като повечето от оферираните площи се намират в жилищни сгради на старото строителство. Процентът на свободни площи за офис сградите с първокласно местоположение е по-малък от 10%, докато за покрайнините този процент достига до 30%. Това се обяснява чрез появата на нови проекти, предлагащи повече пространство, отколкото е годишното търсене, се казва още в изследването.

factor-bs.com

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:23 ]
Най-отгоре
ji
06 окт 2008: 23:53


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Бизнес център "Вая"

Бизнес център "Вая" е новострояща се луксозна търговско-административна сграда клас "А", състояща се от магазинна и офис части. Предлагат се 31 магазина с обща площ от 4600 кв. м, разположени на 4 нива и 67 офиса с обща площ от 2300 кв. м, разположени на 5 нива. Подземен гараж с 61 парко места, панорамен ресторант и три асансьора допринасят за обслужването в сградата.

Защо точно бизнес център "Вая"?

Акцентирайки върху най-важните неща за една търговско-администраивна сграда, бизнес център "Вая" е събирателна в това отношение. Приложени са висококачествени строителни материали,
съвременни технологии и функционални пространствени решения в реализацията на проекта съобразени с всички европейски изисквания за сграда отговаряща на клас "А". Локацията е изключително подходяща - на главен булевард на броени минути от центъра на града и същевременно по пътя за Созопол.

mirela.bg

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:25 ]
Най-отгоре
ji
06 окт 2008: 23:54


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Retail Park - Burgas

Project type: Lease
Property type: Retail park
Developed space: 23 600 sq. m.

презентация

naiprocon.com

[ Редактирано 10 окт 2008: 16:26 ]
Най-отгоре
Отиди на страница       >>