Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Парк "Океанариум"

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
05 фев 2013: 14:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Ето го и в pdf файл:

ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ ПО ЦЯЛОСТНО ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ПАРК "ОКЕАНАРИУМ" ВОДЕН РАЗВЛЕКАТЕЛНО - РЕЛАКСАЦИОНЕН КОМПЛЕКС НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРК "ЕЗЕРО" - ГР. БУРГАС

oceanarium-gov.pdf

VІ.2.7. Размер на гаранцията за участие в процедурата и условия за нейното предоставяне или плащане

  • стойност - 200000
  • валута - BGN
  • условия за предоставяне или плащане - За гарантиране сериозността на участниците в процедурата за предоставяне на концесия депозита (гаранцията) за участие е в размер на 200000 лева, под формата на банкова гаранция или депозит по сметката на Община Бургас IBAN BG89SOMB1303323996501, BIC SOMBBGSF, при Общинска банка, клон Бургас. Валидността на банковата гаранция, следва да е минимум 1 календарна година и да е съобразена с чл.55 от Закона за концесиите.

..............................

VІ.2.11. Място и дата на отваряне на оферти

  • място - гр. Бургас, ул. Александровска 26, ет.1, заседателна зала на Община Бургас
  • дата - 01.04.2013
  • час - 14:00


Дано само накрая не излезе като първоаприлска шега!


[ Редактирано 05 фев 2013: 14:11 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
DENIS
05 фев 2013: 14:18
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
НЯМА БЕ, ГОЛЕМИ СТЕ ПЕСИМИСТИ.ХОРАТА СА СЕРИОЗНИ.
Най-отгоре
noemis
21 фев 2013: 15:58
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Ще взема да те цитирам и тук, тъй като това касае и тази тема:

sa_radev написа ...

..........
Проблем около който присъстващите се обединиха, бе проектът за Океанариума и по-скоро около това, че Община Бургас е действала "зад гърба на гражданите", без да изиска мнението им и без да ги уведоми за действията си. Дискусията започна след въпрос на представител на Българска Федерация по Конен Спорт и председател на Бургаския Клуб, който изрази опасения, че заради Океанарима, конната база може да бъде закрита. Опасенията на представителите на Дружество за Защита на Птиците беха, че обекта е в непосредствена близост да Резерват "Атанасовско Езеро" и заедно с предвиденият луна-парк, ще окажат негативно влияние върху екосистемата в резервата. Отговорът на представителя на Общината беше, че проектът за Океанариум е в "изключително напреднала фаза - скоро чакаме идеен проект и не може да търсим друг терен!" От тук дойдоха и обвиненията на гражданите срещу Община Бургас.
От Община Бургас поясниха, че в момента се търсят алтернативни терени за Конната База, като част от предложенията са за кв.Ветрен, зад Гробищен Парк, до станцията на ВИК в парк "Езеро".
...........
sa_radev написа ...

.......
Относно океанонарима(?)... Голяма част от терена попада в Зона "А" според Закона за Устройство на Черноморското Крайбрежие и в концесията това е съобразено. На север, обаче теренът граничи с Атанасовско езеро и част от терена попада в буферната зона на резервата. Същото важи и за терена определен за луна парк.
В момента проучвам какви са ограниченията в зоните на резервата, относно застрояването.
Това, което коментирахме в последствие, защото е въпрос към Общината главно, е че и двата обекта трябва да са обезпечени със сериозна инфраструктура, която да поеме евентуалните "потоци" от посетители. Макар и основните изисквания към начина, плътността и височината на застрояване да са изпълнени, остава въпросът с нужната площ за паркиране и обслужване на комплекса.
За обект от класа на окенариума, по наредба се предвижда 1 паркомясто на 5 до 10 посетителя, в зависимост от капацитета и застроената площ, а да не забравяме, че се предвижда и хотелска част, и трябва да се предвиди и паркиране за туристически автобуси! И така като сложим и аквапарка, картинката отива около на кино! Ако главната зала на Океанарима е 1000 места, трябва да има около 150 паркоместа посетители, 5 за автобуси, служебен паркинг според броя на служителите, за хотела ако е 100 стаи отиват още около 35 - 40, толкова и за аквапарка! Дори да ги сметнем общо 250, минималните размери за паркомясто са 5м Х 2,5м = 12,5 кв.м, и САМО за паркиране отиват близо 3000 кв.м! И това без да се включват довеждащите улици и нужното пространство между редиците с паркоместа...
И да - парцелът е 120дка, но се развива към езерото и се сещате, че зоната около Ж.П. прелеза, откъдето е достъпен, ще стане като паркинга на Метро!
С други думи, аз (и част от колегите, с които го обсъждахме) сме "ЗА" този обект, но НЕ на това място!
Ако някой си е направил труда да погледне примерите, които дадох за бивши производствени зони, може да си представи как може да изглежда "Акациите" с повечко желание! Още повече, че Бургас отдавна се нуждае от вторичен градски център, където да се измести бизнеса, част от аминистрацията (главно обслужваща бизнеса), мащабните културни мероприятия, да намерят място и различни атракциони! Място в "Акациите" бол, а и при добра стратегия може и "Победа" да се очовечи.
Това са неща, които се правят масово в нормалните държави и градове...


{ok}

[ Редактирано 21 фев 2013: 18:38 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
15 мар 2013: 01:45
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Жалбата на екосдружение „Агалина“ по повод стартирането на концесията на 117 дка в парк „Езерото“, където трябва да бъде изграден Океанариум, е отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, показа проверка на Флагман.

Решението на антимонополния орган е от вчера. От КЗК не съобщават мотиви. Само информират, че е отказано да се образува производство по жалбата на „Агалина“.

Екосдружението настояваше да се спре процедурата по отдаването на парк „Езерото“ заради нарушения на Закона за концесиите. Други доводи бяха - непроведен ОВОС или екологична оценка на защитената зона „Атанасовско езеро“ и зона „А“ от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, не е изготвен и редовен екологичен анализ заради изтичането на разрешителното за експерта, никой не си е направил труда да инспектира и какво ще е заустването на отпадните води в района, твърдяха от „Агалина“ при подаването на жалбата.
.......................
Отхвърлената жалба дава "зелена" светлина процедурата да протече, така както е запланувана. Очаква се документите на кандидатите да се отворят през април.

цялата статия

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
green88
21 мар 2013: 04:13
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Лично аз няма да тъжа за конната база, а още по-малко за пясъчните фигури.

Конна база трудно могат да се нарекат онези постройчици до тенис кортовете. Изобщо за каква конна база и конен спорт говорим след като в Бургас няма къде да се провеждат каквито и да било състезания...всъщност има, ама това е друга тема. Знаете, че и от базата се носи специфичен аромат и не смятам, че мястото й е точно на една от главните туристически алеи.
Пясъчните фигури - този фестивал за мен представляваше интерес само първата година. И още тогава открих, че има един огромен проблем - не е нужно да плащаш вход за да видиш 90% от скулптурите. Определено недомислено, можеха с някакви конструкции и деокративни растения или тип рекламни пана да покрият поне входа на изложбата, поне малко да има елемент на изненада...Може би само аз си мисля така,но според мен пясъчните фигури си остават познати само на българите...Далеч по-голям успех щяха да имат на централния плаж...някакси се вписват в обстановката.
Колкото за аквариума, някой каза, че ако изобщо някога се построи нещо, то ще е от руснаци. И е прав, не знам дали забелязвате, но все по-често се срещат руски граждани и извън туристическия сезон. Много от тях притежават собствени домове по Черноморието и си личи, че са заможни. Не си мислете, че руският предприемач това не го е отчел, бих казал, че дори това му е основния мотив. При изграждането на модерен аквариум,то той няма да има конкуренция от страна на варненския и ще събира туристите от цялото Черноморие...През лятото в морските курорти всеки ден има минимум 100 000 летуващи. От тези 100 000 на ден по 2000-5000 да решат да посетят аквариума....говорим за много големи суми от порядъка на минимум 1 200 000 месечно...и това е само от вход, а ще има купища сувенири, да плуваш с животните, да ги храниш...абе който има пари ще се ползва с екстри...Сумата е сметната при 2 хил посетителя и 20 лв вход...При налиието и на хотелска част и без съмнение търговска зона не виждам как инвеститорът ще акумулира по-малко от 3 - 4 млн месечно през сезона. Това са разбира се догадки, но единственото сигурно е, че абсолютно всички руски граждани в България ще посетят поне веднъж аквариума и Бургас, което е доста голям тласък за икономиката. Още от Русия ще си дойдат информирани и с интерес към туристическата атракция.
Китове не вярвам да има...много малко от аквариумите в света разполагат с средствата, пространството и не на последно място уменията да гледат китове в затворена среда. Има едно неписано правило в акваристиката, че за 1 см обитател трябва да има 1 л вода...а кита по-скоро трябва да се разглежда и откъм ширина и височина...Още по-невероятно е да се смесят черноморски с каквито и да било друг вид морски обитатели...нашето море е с ниска соленост и поради тази причина приютява малък брой обитатели. От тази гледна точка изказванията на общинари по темата са малко комични за поне малко разбиращите. След солеността идват и десетките други изисквания на обитателите на различен ареал - температура на водата, количество нитрати, нитрити (по-скоро липса на такива), азотен цикъл на аквариума, количество на метали във водата...и изобщо половината менделеева таблица. Аз лично се притеснявам кой ще се нагърби с поддръжката на аквариума, защото много хора в България притежават соленоводни аквариуми и са отлично запознати с теорията и стартирането, и развитието на подобна система, ама едно е да се грижиш за 2000л домашен аквариум (много рядко), а съвсем друго за 500 000л водна среда, в която ще живеят и бозайници.
Най-отгоре
green88
21 мар 2013: 04:26
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Забравих да спомена и виждането си за хотелската част. Не знам дали е възможно от законова гледна точка, но едва ли хотел Парк и Колежът по туризъм ще видят по-добра възможност да се превърнат в красиви и модерни сгради. Идеята ми е да се предложи на инвеститорите да придобият безплатно сградата и всичко към хотела, а в замяна да реставрират колежа и да го превърнат в красавец. Реално погледнато по-добро място за хотелска трудно ще открият по цялото крайбрежие, като ще си спестят разходите по цялостното строителство на сградата, както и ще избегнат евентуалните спънки при този процес в незастроените площи на парка. Така или иначе хотел вече съществува, защо да не се възползваме от ситуацията? Смятам, че това е най-добрия възможен вариант и силно се надявам някой съветник да се сети за него. ;)
Най-отгоре
vench
21 мар 2013: 11:44

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Според теб е представлявал интерес една година, но според данните го посещават доста хора всяко лято - дори мисля, че нарастват чувствително.
Аз лично съм ходил само веднъж и то безплатно, но човек не трябва да гледа само себе - щом има кой да ходи, значи има нужда от такова място.

Относно конната база - същата работа. Не е задължително да има конен спорт, за да има къде да яздят хората. Едно разходка с пони за дете да се направи, пак е нещо. Да не говорим за рехабилитацията. И за хората, на които конете съм им страст.
Относно специфичната миризма - по-добра е от тази на нефтозавода със сигурност. Аз не виждам нищо нередно.

Друг е въпросът, че и аз нямам нищо против да им намерят по-хубави места. Обаче чак да не ми е мъчно, щото не ме кефят... тва не звучи сериозно.

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
green88
21 мар 2013: 15:08
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Май не си ме разбрал. Не ми е мъчно, че ги местят, особено пясъчните фигури. Както вече казах, на тях мястото им е близо до плажа, дори по възможност на самия плаж. В това си състояние конната база става наистина само за разходка с пони, ама то това и в цирковете го има...В момента така наречената база е едно мъчение за животните. Трябва да се помисли за друго местоположение, което да предлага както по-голяма площ за сервизни помещения, конюшни и манеж. Също така е хубаво да се осигури на кончетата и място за свободни разходки и почивка, както е нормално. Нужно е пространство с размери 5-10 декара тревна площ за да може да се каже, че конете са поне малко щастливи. Сам знаеш, че подобно нещо в рамките на града не може да се случи. Остават кварталите на Бургас като за мен най-подходящ е Сарафово. Една конна база ще е радост за граждание, а може и да привлече още туристи. Ветрен също не е лош вариант.

П.С. Виждам големи прилики в твоетно мнение с цялостната нагласа на бургазлии. Теорията е следната - Нека да нещо грозно, отколкото да няма нищо. В главата ми изниква примера за зоопарка и много правилната позиция на кмета по въпроса. Това е начина....иначе ние и сега можем да си имаме зоопарк минимум като тези в Пловдив и Варна...
Най-отгоре
ji
21 мар 2013: 15:17


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
мани ги тея
кажи къде се беше изгубил толкова време
Най-отгоре
green88
21 мар 2013: 15:55
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Честно или да излъжа? Последната година имам някакъв много странен навик...следя даден сайт по цял ден и после с месеци не мога да се каня да го отворя...искам, ама не мога. :D Докато не дойде ден като вчерашния и не прочета всичко пропуснато с най-голям интерес. Поне придобивам цялостен облика на картинката за няколко часа, а не разпокъсано.
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>