Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Странджа - близка и непозната.

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, Elkisa
Автор Отговор
GJB50
13 юли 2010: 22:46
Гост
Наближават Горещниците - 15, 16 и 17 юли, според народния календар са трите най-горещи дни на годината. Последният - 17 юли е денят на Света Марина. Тя е лечителка, покровителка на тежко болните, на бременните. Покровителка е на змиите. Тя е особено известна и тачена в южна Тракия - Странджа и Източните Родопи. В Странджа най-известни са нейните светилища край селата Сливарово и Стоилово. И двете светилища представляват пещери, в които древните траки са извършвали летните мистерии, свързани с лефтерските празници(за Св. Марина-Стоиловска)и изцеряването на неизлечими болести(за Св. Марина-Сливаровска)
На прзника на Св. Марина-Сливаровска допреди 70 години са идвали хроми, сакати, бездетни от цяла Странджа, Одринско и Истанбул. Пренощували са край пещерата, сутринта са се измивали с водата(аязма), събирана от капчуците в пещерата, хвърляли са дрехите(заедно с болестите) в реката, преобличали са се и са се прибирали по домовете си, с надеждата и вярата, че Свтицата ще им помогне.
Светилището се намира край дълбок усоен дол с вечнозелена растителност, намиращ се на няколко километра източно от Сливарово, зад кльона(граничната мрежа). Всяка година на 17 юли поклонници на Светицата от Малко Търново и Кости посещават светилището.

[ Редактирано 13 юли 2010: 23:30 ]
Най-отгоре
ji
15 юли 2010: 11:01


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3854
Село Сливарово

Намира се на 12 км източно от главния път Малко Търново - Царево, на 17 км източно от гр. М. Търново и на 95 км от гр. Бургас; 300 м н.в.
Старо име: Кладара – вероятно от странджанската дума “клада” - дебело старо дърво, което реката носи по течението си. В някоя теснина то се запречва между двата бряга и служи за мост.
Население: 11 жители – най-малкото село в Странджа.
Разположено е сред вековните девствени гори на планината, над живописно виещата се Резовска река.
За съществуващо на това място селище в древността свидетелстват тракийските могилни некрополи, следите от металургична дейност (рупи), останките на крепост от тракийски и късноантични времена, както и тракийското скално светилище в м. Ватрал?ва поляна, с изсечени в скалата каменни кръгове с диаметър 10-15 см. По всяка вероятност тук е почитан бога на слънцето Хелиос. В района на селото са отбелязани разработки на злато. В някои от тях са намерени стъклени чашки без столче, на дъното на които е имало следи от златоносен пясък.

На сегашното си място възниква през ХVІІ век. Запазените къщи, с типичната за ХІХ век странджанска архитектура, му придават характер на уникален резерват.

Поради обезлюдяването на селото (намира се зад граничното съоръжение), сградите се саморазрушават.

Южно от Сливарово се разкрива живописен пейзаж към дълбоко врязаната долина на р. Резовска, в която се намира едно от малкото находища на растителния ендемит странджанско сапунче. Ливадите край селото са място за почивка и хранене на големи ята от щъркели при сезонната им миграция.

Параклис “Св. Георги”В околностите на селото достъпни за посещение са много столнини и параклиси: “Св. Панталеймон” – в южния край на селото в м. Новия врис; “Св. Георги” – на 1 км югоизточно от селото; “Св. Георги”, “Св. Богородица”, “Св. Мина” - одърче на около 1.5 км южно от селото, в м. Шафарийца.

От Сливарово тръгват едни от най-интересните за Странджа маршрути – поклонническите – до пещерата-светилище “Св. Марина”, до “Родината” на нестинарите – Голямата аязма във Влахов дол, до тракийското оброчище Индипасха.

В селото няма места за настаняване.

Селският събор на Сливарово е на 9 август, денят на Св. Панталеймон.

Посещенията в селото и околностите му са възможни след поверка на личните документи - намира се зад граничното съоръжение.
Църква “Св. Пантелеймон”

Построена е през ХІХ век върху основите на стара църква. По своя план тя е трикорабна базилика с женско отделение и открито преддверие. От иконите, дело на тревненски, лозенградски и странджански иконописци, днес в църквата може да се види само една.
Тракийско оброчище Индипасха

Индипасха

Древно тракийско оброчище под надвиснала скала, с бликащ в основата й извор (аязмо). Намира се в дълбок и усоен дол, обрасъл с гъста букова гора. Името се свързва с поклонения и вричане на курбани на самото място пет дена след Великден – Пасха. Местността се посещава целогодишно от стотици поклонници, търсещи изцеление чрез практикуване на древни обряди, в които основна роля има пречистващата и лековита сила на водата.
Пещера-светилище “Св. Марина”

Намира се на около 12 км от селото в източна посока.

Уникално аязмо, разположено в едноименната пещера – водата, която капе от стените на пещерата се събира в поставени на пода съдове и се възприема за аязма. Светилището е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия, привличал в миналото поклонници чак от Цариград. Хора от близки и далечни села идвали тук на поклонение и “смиване” с лечебна цел. С тази пещера е свързана и много древна по произход традиция - при отвора в източната й част или при иконата да се оставят умалени, изработени от тенекия или от сребро, изображения на болния орган или на цяла човешка фигура (вотиви). Вярвало се, че болестта ще остане върху изображението в пещерата.

Денят на светицата (30 юли ст. ст., 17 юли н.ст.), бил голям празник за младежите и девойките в предбрачна възраст, затова в Странджа се нарича “лефтерски панагир”.

Свещените места на Св. Марина представляват комплекси от манастирче, лечебен извор (аязмо), дърво (или няколко дървета), на които се закачат конец, дреха или част от нея с вярата, че болестта, преминала в тях, ще се самоунищожи, а човекът ще се прибере вкъщи напълно оздравял. Тези свещени комплекси се намират извън селищата, в ниски, усойни местности, най-често в пещера или дълбок дол. Така отиването към тези свещени места винаги е продължително слизане надолу.

Празникът на Св. Марина е нощен. Край нейните пещери и манастирчета поклонници правят трапези. Преспиват до пещерата с надежда за изцеление или за сън-знамение, в очакване на знак от светицата какво да направят, че да облекчат страданията си.

След построяването на граничното съоръжение, пещерата на Св. Марина остава зад него и почитащите я поклонници започват да посещават едноименното аязмо в с. Граматиково.

Освен Сливаровската, в Странджа е известна и Стоиловската пещера на Св. Марина.

През 2005 г. поклонническото шествие до пещерата-светилище “Св. Марина” на 30 юли (по стар стил) е възстановено от жителите с. Сливарово и техните наследници.

strandja.bg
Най-отгоре
noemis
15 юли 2010: 11:20
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Събори и фестивали

strandja.bg

Кукеровден и Паликош – отбелязват се седем седмици преди Великден в селата Кости, Бродилово и гр. Малко Търново.

Филек – фолклорен обряд, изпълняван единствено в Рупска Странджа. Пролетни младежки игри, изпълнявани една седмица преди Великден. Възстановен в гр. М. Търново и с. Бръшлян.

Индипасха – поклонение в древнотракийско оброчище пет дена след Великден. Принасят се курбани и се прави ритуала “смиване” с язменска вода. Посещава се целогодишно.

Фестивал на зелениката – месец май (периода на цъфтеж на странджанската зеленика), в различини селища от територията на ПП “Странджа”.

Празници на литературата и изкуствата за деца и юноши – последната седмица на м. май, гр. Царево.

Св. Троица – плаващ празник, 50 дена след Великден. Празник на с. Евренозово.

Поклонническо шествие на петте странджански нестинарски села до Голямата аязма – последната неделя от м. май преди 3 юни. Изходни точки – селата Граматиково, Сливарово, Българи, Кости, Кондолово.

Нестинарски обряд - 3 юни, с. Българи

Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време езически ритуал да запази основните си черти и до днес. Преди повече от две хилядолетия тракийските царе, които били и върховни жреци, единствени имали право да встъпват в контакт с боговете, да отправят към тях молби и питания, а след смъртта си да бъдат обожествявани. Преди да влезе в свещеното място, царят-жрец танцувал заедно с най-приближените си аристократи – неговите мисти. Само той играел върху жаравата на огъня, горящ пред вратата на хероона (храм на хероя – царския предшественик). Влизането в огъня го свързвало с боговете, за да се допита до тях. След този контакт той излизал пред народа си и оповестявавал божествената воля и промисъл.

Отгласи от този ритуал се наблюдават при съвременните нестинарски игри в Странджа. Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на светеца. Между тях единствено главният нестинар или нестинарка, носейки иконата на обожествения цар Константин, т.е. на хероя, може да встъпи в контакт с него и да отправи молбите на хората. Единствено той може да предаде и отговорите на тези, които ги очакват. Той е възкръсналият тракийски цар-жрец в ролята си на медиатор – посредник между двата свята и главен прорицател.

Днес в село Българи изумителният танц върху жарава е само един отглас от онези древни тържества и ритуали. Въпреки това великата огнена мистерия пази притегателната си сила и досега.

Свети Константин и Елена – 21 май (н.ст.), 3 юни (ст.ст). Празник на гр. Ахтопол, с. Българи и с. Стоилово.

Национален събор-надпяване “Странджа пее” – през 4 години, с. Граматиково, в началото на м. юни.

Св. Илия – 20 юли, празник на селата Бяла вода, Граматиково, Кости, също и Стоилово.

Поклонническо шествие до пещерата-светилище Св. Марина – 30 юли (ст.ст.), с. Сливарово.

Седмица на морето – първата седмица на м.август, гр. Царево, гр. Ахтопол.

Св. Пантелеймон – 9 август, празник на селата Бръшлян, Бродилово, Калово и Сливарово.

Национален възпоменателен събор в м. П?трова нива, в чест на Илинденско-Преображенското въстание (1903) – предпоследната седмица на м. август.

Културни празници на гр. Малко Търново – седемдневни културни прояви в последната седмица на м.август.

Фестивал на мановия мед – първата десетдневка на август, гр. Царево.

Традиционни Ахтополски вечери – втората седмица на август, гр. Ахтопол.

Международен фолклорен фестивал “Еврофолк”– последната седмица на август, гр. Царево.

Международен плувен маратон - последната седмица на м.август, гр. Царево.

Аполония – празници на културата и изкуствата, началото на септември, гр.Созопол

Голяма Богородица – 28 август, празник на Малко Търново (част от Културните празници на града) и на с. Младежко.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
22 сеп 2010: 11:59


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3854
http://www.focus-news.net/?id=f15909
Най-отгоре
noemis
30 яну 2011: 18:06
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Бурни срещи с гражданите на Ахтопол и Синеморец за парк Странджа

Източник: News.Burgas24.bg

Близо 3 часа продължи информационната среща за запознаване с процеса по актуализиране на проекта за План за управление на Природен парк "Странджа", която премина при голям интерес и с бурни дискусии. В петък вечер (28.01.2011) представители на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) разясниха какво се е случило дотук с този най-важен за парка документ и какво предстои в следващите 3 месеца.

Срещата бе организирана от Гражданското сдружение в Ахтопол и в нея участва Директорът на Дирекцията на Природен парк "Странджа" - Стефан Златаров, заедно с експерти по биоразнообразието от ДПП. На поканата ни до МОСВ за участие се отзова и експерт по защитените територии от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Бургас. В срещата се включи и кметът на община Царево - Петко Арнаудов, Председателят на Общинския съвет, кмета на Ахтопол и др.

Представителите на БФБ разясниха, че Планът за управление се изготвя на базата на съществуващото законодателство и режима на съществуващите защитени територии в него (резервати, защитени местности, природни забележителности). Докато тези територии са в определени от закона граници, те могат да бъдат отразени в Плана само по този начин.

Част от въпросите на местните хора бяха свързани с изключването на местностите "Айроди", "Ахтото" и "Аероплана" от защитена местност "Устие на река Велека", което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване.

Експертите на БФБ заявиха, че с Плана за управление не могат да се променят границите на парка и включените в него други защитени територии. В същото време той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите и в тази връзка местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.

Едва в края на срещата бяха поставени и други въпроси от Плана, различни от тези за застрояване на крайбрежието - свързани с паша на кози, свободно отглеждане на животни, пречиствателна станция на Ахтопол, шапа и други.

В събота се проведе и среща с местните хора в Синеморец, в която отново участва кмета на Общината, както и наместниците в Резово и Варвара. Исканията на хората този път са за изключване на терени от три местности - "Ромският квартал", "Поляните" и "Ябълковите градини" край Бутамята.

Планът за управление e изключително важен документ, целящ да регулира човешките дейности на територията на парка като формулира ясни правила, които да гарантират дългосрочното опазване на уникалното Странджанско природно и културно-историческо наследство. В резултат се очаква развитие на територията по цялостен и природосъобразен начин. Екипът на БФБ ще направи всичко възможно в процеса на актуализация на Плана да постигне баланс между опазването на природата и интересите на местните хора, съобразно българското и международно законодателство.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
03 юни 2011: 16:08
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Парк Странджа стартира нова инициатива за любителите на природата

Източник: News.Burgas24.bg

Дирекцията на природен парк Странджа стартира нова инициатива за любителите на природата. Всяка събота ще организират излети и празници в защитената територия
Ето и юнските предложения:

ЯНЬОВДЕН В ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА - На поляните до село Звездец , на 24 юни при изгрев слънце - събиране на билки. Сборeн пункт - на площада в с. Звездец в 5.30часа

КАК СЕ ПРИГОТВЯ СТРАНДЖАНСКИ ЗЕЛНИК - За всички, които се интересуват и харесват традиционните храни - открива се готварско училище в къщи за гости, носители на регионална марка Странджа: Село Бръшлян: в къщите на Мария Кичукова и на Нанка Чайкова; Малко Търново: в къщите на Надка Вълкова и на Пенка Янчева; Граматиково: в къщата на Ирина Дикова

ПРИКЛЮЧЕНИЕ ЗА СЕТИВАТА С ВОДАЧ В ПАРК СТРАНДЖА - 11 юни; 18 юни и 25 юни. Туристически маршрут "В търсене на златното руно " Попадате в царството на странджанската зеленика. Кръгов маршрут с продължителност 4 часа. / включен 1 час за почивка и обяд /
Сборен пункт : 10.00 часа в центъра на село Кондолово

11 юни и 25 юни - туристически маршрут Граматиково - манастичето Света Троица, в м. Малката Котвина. Кръгов маршрут с продължителност 7 часа. / включен 1 час за почивка и обяд /

Сборен пункт : 10.00 часа в Информационно посетителския център на парка в село Граматиково.
Водачите ще ви разкажат за интересните места по избрания маршрут и за обитателите на Странджа планина.
Очакваме да бъдете добре екипирани, да си носите храна и вода и преди всичко добро настроение и фотоапарат.

Не се рабира дали е безплатно или ще се искат пари. и ако да, колко.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
03 юни 2011: 16:11
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

"Бургаски зелен фестивал" ще има в събота и неделя в Морската градина

Източник: News.Burgas24.bg

Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас, БДЗП и Дирекцията на Природен парк "Странджа" канят жителите и гостите на града на ПЪРВИЯ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ - панаирно изложение на био и еко продукти от бургаски регион. Той ще се проведе на 4 и 5 юни 2011 г. (събота и неделя), в Морската градина на алеята под "Охлюва".

Фестивалът е част от ЗЕЛЕНИТЕ ДНИ В БУРГАС и регионалната кампания "Зелен бъди в Бургас". Веднага след официалното откриване в 10:30 ч, гостите ще имат възможност да се насладят на автентичния странджански фолклор с концерт на мъжкия хор от Царево, женската група от Бръшлян и детските формации при Тракийското дружество на сцена "Охлюва".

На 5 юни (неделя) - Световният ден на околната среда, от 10:30 ч отново на сцена "Охлюва" ще се проведе традиционният Карнавал на биоразнообразието - модно дефиле на децата от бургаските детски градини с костюми на растения и животни и с тоалети от рециклирани или употребявани материали. Жури ще отличи най-интересните и атрактивно представени костюми, а много награди и биолакомства очакват всички участници. Карнавалът се организира и с партньорството на РИОСВ - Бургас.

През двата фестивални дни на щандовете на изложението посетителите ще могат да получат много информация за възможностите за еко-туризъм и настаняване в Природен парк "Странджа", да си закупят характерния странджански манов мед, билки, ръкоделия и плетива, да опитат вкусния зелник или пък шоколадови бонбони с вкус на Странджа и др. За да проверят интереса на гражданите за развитие на определени маршрути около Бургаските езера, организаторите от БФБ и БДЗП са подготвили голяма карта, на която всеки може да направи своя избор и да маркира любимото си място - Пода, Укритието на Атанасовско езеро, устието на р.Изворска и т.н.

С интерес се очаква участието на биосертифицирани производители от Бургаски регион - мед и зеленчуци, както и представянето на първия био-магазин в Бургас.

Най-малките посетители на Фестивала ги очаква детска арт-работилница за изработване на предмети от природни и рециклирани материали. Рисуване на торбички за многократна употреба, изработване на макети на птици и аранжиране със семена, мъниста, перушинки, парченца плат, цветни хартии, оцветяване на картинки и изработване на апликации на животни за тениски са само част от атракциите, които организаторите са подготвили.

Фестивалът се провежда и в рамките на Кампанията на БФБ и Община Бургас "Зелен бъди в Бургас", чиято основната цел е да се провокират бургазлии да обърнат повече внимание на това с какво се хранят, как се придвижват в любимия си град, достатъчно ли общуват с природата, какво знаят за енергийната ефективност и електронните отпадъци или казано на съвременен език - живеят ли "зелено".

Бургас е модерен и динамичен град, който обаче все още остава малко встрани от "зелената" вълна, търсенето на биопродукти и трайния интерес към тази тематика, въпреки усилията на Общината, НПО и бизнеса в тази посока. В последните години в града бяха реализирани няколко успешни "зелени" кампании (напр. за намаляване ползването на найлонови торбички, разделното събиране на отпадъци и др.), но въпреки това има недостатъчно информация, липсва обществен дебат по тези въпроси и темата отсъства от "дневния ред" на бургазлии.

Бургас не случайно бе обявен за най-добрия град за живеене в България и това още повече задължава бургазлии да бъдат по-зелени в начина си на живот. Градът видимо промени облика си - Ларгото, Казиното, Морската градина, проектът за интегриран транспорт, са само част от тези промени. Изградени бяха и вело-алеи, които позволяват да се използва алтернативен "зелен" транспорт, за да се достигне дори и до Атанасовско езеро, където на една ръка да се наблюдават стотици птици.

ПЪРВИ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ е част от проект на БФБ-Клон Странджа, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация "Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация "ЕкоОбщност", както и с подкрепата на Норвегия, Исландия и Люксембург чрез Финансовия механизъм на ЕИП.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
valparaiso
06 авг 2011: 23:42
Регистриран потребител #49
Регистриран: 21 ное 2008: 17:57

съобщения: 62
Празник на село Бродилово 2011
Най-отгоре
noemis
27 мар 2012: 21:49
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Странджа има шанс да стане първият биосферен парк в България

dnevnik.bg

Странджа ще кандидатства за статут на първия български биосферен парк по изискванията на Севилската стратегия за биосферните резервати от листата на ЮНЕСКО. По подготовката му работи Българската фондация "Биоразнообразие" (БФБ) в сътрудничество с експерти от биосферни паркове в други европейски страни.

Очаква се номинацията за обявяването на биосферния парк "Странджа" да бъде внесена през есента, а ЮНЕСКО трябва да се произнесе по нея в началото на 2013 г. Това стана ясно по време на национална среща за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти в страната.

Какво е МАВ парк

Биосферните паркове в листата на ЮНЕСКО се обявяват по програмата "Човек и биосфера" (Мan and Biosphere, MAB) на международната организация. Това е сравнително гъвкав инструмент, като целта му е не само опазване на природата, а постигането на устойчив баланс между природозащита, икономическо развитие и съхраняване на местните културни ценности.

Парковете по тази програма се състоят от три зони - сърцевинна с най-строг режим, в която приоритет е опазването на природата и зоната трябва да е защитена със законов документ, буферна с малко по-свободен режим, и преходна зона, в която се извършва човешка дейност в съответствие с природозащитните цели на парка.

Това зониране отразява принципите на устойчиво развитие чрез съчетаване на човешката дейност и дейностите за опазване на защитената територия, обясни Пиер Галан, международен експерт по биосферни резервати и защитени територии от Швейцария.

Българските резервати не отговарят на тези изисквания

България има 16 биосферни резервата, обявени преди много години, но нито един от тях не отговаря на изискванията за биосферен парк по програмата MAB, каза още Пиер Галан. Всички те са малки резервати със строг режим, съответстващ приблизително на режима в сърцевинната зона на МАВ парковете.

След приемането на Севилската стратегия през 1995 г. от държавите - членки на ЮНЕСКО, се очаква да осъвременят резерватите си като преминат към новата система с три зони. В България обаче това не се е случило с нито един от съществуващите резервати, което означава, че предстои още много работа, напомни Галан.

Изискването за осъвременяване носи и много добри възможности, защото при обявяването на резерватите никой не се е допитвал до населението в региона, докато сега е задължително да бъде взета под внимание и гледната точка на местните общности, изтъкна експертът.

Какво трябва да се случи в Странджа

На територията на природен парк "Странджа" има 5 резервата, които вероятно ще останат като сърцевинни зони на новия биосферен парк, каза за "Дневник" Радостина Ценова от БФБ. Хората от региона вече разбраха, че освен тези резервати няма да има нови зони със строги ограничения за човешката дейност, обясни тя.

Ако новият биосферен парк бъде обявен, неговата територия ще бъде по-голяма от тази на природен парк "Странджа". Например в момента паркът включва само малка част от територията на община Царево, но ние преговаряме с кмета за включването на цялата община в преходната зона на биосферния парк, което ще даде по-добър имидж на цялата територия, смята Радостина Цанова.

Сред най-важните ползи за местното население е международното признание и участието в една ясно разпознаваема международна система под знака на ЮНЕСКО, каза още тя. Това може да даде на общината известно предимство при кандидатстване за финансиране по проекти на международно и национално ниво. Паркът дава също възможност за развиване на туристическия продукт в региона, защото за много от туристите е скучно да стоят само по крайбрежието и търсят различни форми на туризъм, смята Цонева.

Как биосферните паркове могат да бъдат полезни на малкия бизнес разказа Ваня Дебевец от парка "Скочанска яма" в Словения. Паркът е регистрирал търговска марка, която предвижда да предоставя за използване на производители на храни в неговата територия. Те се ангажират да спазват определени добри практики, а паркът от своя страна използва техните продукти и ги рекламира при участията си в международни изложения и други инициативи.

Предвижда се да бъде договорено подобно партньорство и със собственици на семейни хотели и къщи за гости на територията на парка, които ще имат възможност да дават на гостите си билети за посещение на местните туристически обекти на по-ниски цени, обясни Ваня Дебевец.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
09 окт 2012: 22:45


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3854
тракийско светилище камъка
мишкова нива
Най-отгоре
Отиди на страница       >>