Форуми
| burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас |
|
<< Назад | Напред >> |
Зелената система на Бургас |
||
| Отиди на страница >> | |
|
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
|
| Автор | Отговор | ||
| ji |
|
||
![]() ![]() Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58съобщения: 3888 |
<връзка>
[ Редактирано 11 фев 2013: 11:52 ] |
||
| Най-отгоре |
|
||
| ji |
|
||
ок моля по-запознатите да ми обяснят защо оуп изглежда така: ![]() а не така: ![]() освен това сега видях анкетата на ИПГВР и там за Меден Рудник пак говорят за парк Капчето и за зони за отдих на Вая нещата тръгват в посока, която изобщо няма да реши големите проблеми ето нещо което може да се дискутира реално и да се промени от гражданите сега нещата отиват на там че в Меден Рудник паркове няма да има никога има все още шанс терени около застроените да бъдат превърнати в паркове така че да са удобни за хората аз мисля че това е по-важно от каква сграда ще построят на Тройката [ Редактирано 11 фев 2013: 17:00 ] |
||
| Най-отгоре |
|
||
| sa_radev |
|
||
![]() Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09Местоположение: Burgas съобщения: 628 |
Мисля, че в тази връзка, освен Зелената Система по ОУП, трябва да разгледаш и самия ОУП. Това, че имотите са частни в никакъв случай не е предпоставка да не се предвиди парк или т.н. Зони за Рекреация. В Закона за Устройство на Територията и придружаващите го наредби, съвсем ясно е регламентиран механизма за отчуждаване на поземлени имоти. В статията си написал основните принципи при планирането на зелените пространства. Примерът със Словакия е уместен, обаче има едно "но". Словашкия стандарт е по-нисък, тъй като освен големите паркови пространства, които се оразмеряват по този стандарт, там голяма роля имат и локалните/районни зелени площи. Реално, това са което ние наричаме междублокови пространства, градинки. Като се сборуват и се получава приблизително нашия стандарт от 20кв.м/жител. За съжаление, при нас втората система е изключително слабо развита и не й се обръща почти никакво внимание. В Чехия, Люксембург, Словения, Германия, площта от даден парцел, предвидена за озеленяване при строителство, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се озеленява! Тук, макар и предвидено в съответния ПУП-ПРЗ като % Озеленяване, тази площ рядко се реализира като такава - в повечето случаи става паркинг или плочник. |
||
| Най-отгоре |
|
||
| ji |
|
||
ок на мен проблемът ми е следния моите приятели от Меден Рудник наричат комплекса "голямото спално" всяко излизане от дома им е свързано с пътуване до центъра те, особено в топлите месеци, се разхождат много навън но до момента не знам дори за единичен случай да излязат и да се помотаят в Меден Рудник винаги е пътуване до центъра и в Морската не смятам че е нормално определено смятам че нормалното е човек да може да излезе от дома си и пеша да стигне до подходяща за разходки и почивка зона смятам че описаното горе е в сила за поне 95% от населението на комплекса определено ми е супер тъпо че има толкова големи зони в Бургас които изостават драстично по всякакви критерии спрямо центъра много се зарадвах на резултатите от първата част от проекта за градско възстановяване и развитие видях че Меден Рудник е в приоритетните зони и реших че настъпват по-добри времена за комплекса че му се дава шанс да стане нормално място за живеене но после като се задълбочих в нещата сякаш няма измъкване пффффффф тъпо ми е и за това че сякаш на хората извън Меден Рудник просто не им пука все едно този район не е в Бургас те повечето и без това не стъпват там ако беше Славейков целия град щеше да скочи ... самите жители на Меден Рудник и те ... сякаш са се примирили с мизерията и по-скоро мислят как да се измъкнат отколкото как да оправят нещата аз пък наистина искам да се боря за този комплекс ебати локацията между две езера пространство наоколо мамка му може да е супер [ Редактирано 11 фев 2013: 20:00 ] |
||
| Най-отгоре |
|
||
| sa_radev |
|
||
ji, аз също съм жител на Меден Рудник и това, което казваш важи с пълна сила. Проблемът е, че хората са силно обезверени. Меден Рудник рядко е бил приоритет за градоначалниците ни, а бюджета за комплекс с такива мащаби и такива мащабни проблеми е смешен (то като цяло бюджета е смешен)! Относно Зелената система... Това, което показваш, засяга площи над 10дка., които облужват целия комплекс, малките локални/райони са предмет на проектиране в РУП (районен устройствен план) и още по-конкретно - в ПУП! Като цяло предвидените в ОУП площи задоволяват нуждата от големи паркове на комплекса. Друг е въпроса, обаче дали тези площи са правилно разпределени! Моето лично мнение относно този ОУП е крайно негативно! От моя гледна точка, в този вариант, по-вече се отбягва решаването на конкретни проблеми на града, чрез запазване на съществуващото положение. Това важи с пълна сила и за Меден Рудник. За да се случи варианта, който предлагаш, трябва да се направи изменение на ОУП в показаните части...Ето и какво се предвижда към момента: ![]() С жълто са зоните, които ти си предложил за озеленяване. Според ОУП това са Зони за Обществено Обслужване. Лилаво то е районният парк на Зона "Б", който макар да е около 25дка - 25000 кв.м, не е отбелязан като "Спорт и атракции", а само като "Жилищна зона". Зоната между Резвая и ЛукОйл (жълтия овал в ляво от лилавия), на общественото Обсъждане на бюджета, беше определена като "Районен Център Меден Рудник". Това щяло да бъде основния район на "обработка" през следващия програмен период. Горният жълт овал се намира в бъдещата Зона "Д". Интересното е, че след запитване, г-н Марков сподели, че Зона "Д" има вече изготвен и действащ ПУП-ПРЗ, който бил много близък по параметри (плътност, височина и интензитет на застрояване) с този на кв."Ъгъла". Също така до няколко месеца се очаква и ПУП-ПРЗ на целия Меден Рудник, който в момента се доработвал именно заради Районния Център и бъдещата Източна Районна Артерия. Моето мнение, е че когато излязат съответните ПУП-ове, ще можем да придобием по-ясна представа за Зелените пространства. |
||
| Най-отгоре |
|
||
| ji |
|
||
:) {che} супер си точно на на такова мнение се надявах някой да ми каже повече отколкото знам колко яко е да има кой да питаш мен ми вдъхва надежда следващата дейност по проекта за ИПГВР ако сега сме на 5 следва 6 Дейност 5. Идентифициране на проекти, проектни идеи и инвестиционни мерки на територията на обособените зони за въздействие, изготвяне на оценка на приложимостта и задания за възлагане на проектиране
Дейност 6. Разработване на подробни устройствени планове и актуализация на съществуващи такива |
||
| Най-отгоре |
|
||
| sa_radev |
|
||
Ще се опитам да се докопам по някакъв начин до стария ГП(Градоустройствен План) от средата на 80те - изключително интересен е от тази гледна точка - да се види реално каква е била визията за комплекса. Разглеждал съм го 2-3 пъти, но не ми разрешиха да го снимам. Разликата с ОУП е в детайлноста - старите ГП са си направо ПУП-ПРЗ-та - всичко е предвидено и регулирано! Интересно е, че до приемането на новия ПУП-ПРЗ за комплекса, в сила все още е ГП-то. Друг интересен момент беше изготвеният от "Атика-Р5" предварителен проект за ОУП на Бургас. Мисля, че беше представен през 2007 - 2008, като тогава "Атика-Р5" имаха договор с МРРБ, който се анулира, обяви се обществена поръчка, която беше спечелена от "Геощрих". Та, ОУП на "Атика-Р5", по спомени беше далеч "по-смел" и изключително по-професионално изготвен. Основни разлики имаше в решението на кв."Победа" и кв."Акациите", където се предвиждаше Вторичен Градски Център, Бизнес и Административен Парк, различни атракциони. Начало трябваше да даде проекта "Черноморец Арена". Това е доста обширна тема и е хубаво гражданите да имат минимална представа за какво става дума... |
||
| Най-отгоре |
|
||
| ji |
|
||
някаква идея къде можем да открием предварителния проект на Атика че ми е интересно? нищо не откривам в интернет |
||
| Най-отгоре |
|
||
| ji |
|
||
Община Бургас изготвя стратегия за поддържане на детските площадки, съобщи арх. Десислава Евгениева, директор на Дирекция "Устройство на територията" в общината. Всяка една от детските площадки се описва по отношение на физическо й състояние към момента и дали отговаря на стандартите, като видове и брой съоръжения, наличие на гумена настилка и елементите, необходими за лицензиране на площадката, като ограждане, беседки, кошчета и пейки. Преглеждат се всички площадки на територията на града и съставните селища. Общината е предприела общо проучване, което включва и това дали разположението на площадките съответства на отреждането на имотите по ПУП-овете. <връзка> чакаме стратегия за развитие на зелените площи |
||
| Най-отгоре |
|
||
| ji |
|
||
смятам да се пробвам да направя някакво описване, някакво обозначаване по картите, оценяване и проучване на значимостта на всички зелени пространства и спортни площадки в града така както аз си го представям е може би прекалено амбициозно но мисля че все пак ще опитам ако някой иска да помага да казва ще пускам информация тук така или иначе и се надявам на коментари които да помагат |
||
| Най-отгоре |
|
||
| Отиди на страница >> |