Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Параклис "Св. Георги Победоносец"

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
vench
15 мар 2013: 17:21

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
ji написа ...
отделно от това съм убеден че църквата не е отговор за духовните, моралните, ценностните и екзистенциални въпроси на съвременния човек


И аз съм на същото мнение. И ще го подкрепя с един кратък и пресен пример. Снощи дочух следния разговор "как може да героизират Пламен Горанов, когато църквата отрича самоубийството".
Ето в такива случаи аз пък отричам църквата, обаче това е много офтопик.


А аз наистина не съм против параклиса, а против мястото. И не знам защо трябва да се избира между кръчми и параклиси, аз искам да си има дървета и полянки само :)
И все пак не изразявам мнението на всички бургазлии естествено. Дори само заради готиния дядо от последната снимка (вижте го задължително) си мисля, че си заслужава :)

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
kdkrastev
15 мар 2013: 17:23
Регистриран потребител #909
Регистриран: 27 яну 2013: 13:45

съобщения: 132
Храмовете са за който иска, и аз рядко влизам, но не ги отричам.
Ако трябва да не харесваме нещо, по-скоро трябва да е това на Отманли, което от барака с автобусни прозорци се превърна в няколко декара бетон на брега и в морето
[ Редактирано 16 мар 2013: 11:24 ]
Най-отгоре
Vesta
15 мар 2013: 17:48
Регистриран потребител #419
Регистриран: 15 май 2012: 16:31

съобщения: 41
Малко съм краен, но мястото е шокиращо.
Всеки път когато минавам оттам, ще ме е срам че го има.
Най-отгоре
noemis
15 мар 2013: 18:06
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Имаше ли обществено обсъждане за този строеж?
Защото и да е имало, не се чу за нищо такова, а като човек който се интересува от това какво се прави в този град обикновено не проспивам тези неща.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vench
15 мар 2013: 18:38

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Според мен недоволните не са толкова много, въпреки че съм един от тях. Мисля утре да направя една анкета с хора от различни възрасти и да я пусна в сайта. Ако нямате нищо против може и вас да цитирам, мисля че има интересни мнения тук и ще стане по-контрастно.

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
vgdontschev1
15 мар 2013: 19:09
Регистриран потребител #1010
Регистриран: 13 фев 2013: 11:49

съобщения: 5
Един от ужасяващите ни недостатъци е вечната склонност към очерняне на всичко, та даже и на паметта към историята и дедите ни. Илюстрация за това са част от по-горе писалите “активисти”, които били от нещо подразнени, за които род и родина са равни на “тъпотия”, а “планетариумчета” и “параклисчета” е едно и също.

Никой няма право да обяснява дали бургазлии са религиозни или не, особено този, който не приема облагородяването и социализирането на една периферна и маргинална част от парка чрез вкарването в нея на обществена функция, и то в толкова идеалистична и родолюбива форма.
Мястото далеч не е толкова произволно избрано, както се струва на незапознатите с историята. Казарменият район на 24-ти пехотен Черноморски на Н.Ц.В. Елеонора полк е започвал от сградите на казармите (сега автото) и е стигал чак до брега на морето. Съответно параклисът, посветен на падналите герои от полка ще бъде в района, в който те са живяли и провеждали ученията си. В горичката на Меден Рудник всеки от вас е свободен да организира инициативен комитет и да почете падналите партизани и разбойници например, което вероятно би ви допаднало истински.

На тези, на които военната тематика им била чужда, ще кажа, че по време на Балканската война няма български дом, в който да не е загинал съпруг, баща, син. Войната 1912-13г. е лична кауза на нашите баби и дядовци, на всички българи, към които вие явно не се числите.
Нуждата за запазване на паметта, за която ji е убеден, че съществува, не успя да се прояви вече 100 години чрез подходящ мемориал. Сега, когато тази макар и скромна инициатива е пред своя финал, вие продължавате да призовавате за запазване на българския национален дух в състоянието му на будна кома. Материалната форма на признателност чрез православни храмове за щастие не опира до преценката на ji, а е въведена като практика още във Второто Българско Царство от царете Асен и Петър. Похвално е възвръщането на тази древна традиция след 60 години войнстващ безбожен комунизъм, чиито психически поражения у населението са явни по-горе.

И последно, убеден съм че приятелите и познатите на ji не посещават както православни храмове, така и паметници от българската история като Шипка и Средногорец. За тях/вас всичко е така или иначе отдавна загубено.


[ Редактирано 15 мар 2013: 21:59 ]
Най-отгоре
sheikh77
15 мар 2013: 21:03
Регистриран потребител #188
Регистриран: 16 май 2011: 06:42

съобщения: 347
Само да отбележа, че това е инициатива на Областния управител.
Колкото до самия параклис - важно е да помним дедите си, историята е моста към бъдещето, не знам до коко в последните години не се изроди тази идея след като разни мутри и бизнесмени давахи пари за параклиси, вземани от народа.
Та затова може би част от хората им е писнало от параклиси и камбанарии за църкви.
Най-отгоре
vasi.mincheva
15 мар 2013: 22:24
Регистриран потребител #202
Регистриран: 28 май 2011: 23:48

съобщения: 493
Извинявай, vgdontschev1, но тук вече ЛИЧНО ме засегна с: "И последно, убеден съм че приятелите и познатите на ji не посещават както православни храмове, така и паметници от българската история като Шипка и Средногорец. За тях/вас всичко е така или иначе отдавна загубено."! ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМАШ ПРАВО ДА ТВЪРДИШ ПОДОБНО НЕЩО! Не му е мястото тук да се обяснявам, но не познаваш никого от нас и нямаш право да правиш такива заключения! Много е лесно просто да си напишеш мнението в интернет под някакъв псевдоним и да ни обявиш за безбожни и хора, нетачещи миналото и героите си. Е, аз имам в рода си един от най-големите герой на България и това не са голи приказки! За мен това е дълг - да пазя, почитам и предавам на поколенията паметта и заветите му. Така че, ако обичаш следващия път запази умозаключението за себе си!
Най-отгоре
vgdontschev1
15 мар 2013: 22:39
Регистриран потребител #1010
Регистриран: 13 фев 2013: 11:49

съобщения: 5
vasi.mincheva, ако ти не си безбожна и тачиш рода, миналото и героите, значи опровергаваш ji - вероятно посещаваш/посещавала си християнски храмове. Това аз приветствам. Ако ли пък не, няма за какво да се извинявам.

При всички положения - вечна памет на твоя, моя дядо и на всички други именни и безименни герои, паднали в немалкото ни битки.

[ Редактирано 15 мар 2013: 22:42 ]
Най-отгоре
vench
16 мар 2013: 09:16

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
vgdontschev1, айде сега и ти ме извини, обаче да не се посещаваш храмове, не значи да си безбожен. Аз лично НЕ уважавам църквата като институция и мога да изпиша много по темата, но няма смисъл. Храмовете ги приемам като символ на вярата, но не мисля, че човек трябва да се чувства по-близо до бог между четири определени стени. Не мисля, че духовният свят се нуждае от толкова материално измерение - църква, попове, икони и т.н. Още повече някакъв брадясъл поп да ми говори за морал и да ми казва кое е правилно и кое не е.
Айде няма да навлизам в повече подробности, всеки гледа на това както си иска, на мен другите гледни точки не ми пречат. Въпросът е никой да не ми казва кое е правилнотои какво мисли бог по определени теми.

За самият параклис, щом има хора, които имат нужда от него - значи е бил необходим. Относно мястото - обичам природата повече от каквато и да е форма на тухла върху тухла, градежът може да е малък, но все пак е градеж. Предпочитам да му бяха намерили друго място. Това е.

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>