Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко останало
 
<< Назад | Напред >>

Избори 2013

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
19 апр 2013: 14:01


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
няколко предизборни обобщения на платформи

ГЕРБ

плановете звучат като продължаване на досегашната политика с леки корекции
в програма се споменава като важна цел икономическия растеж, но пак започва с плановете за стабилен бюджет и финансова предпазливост
регионалната програма е все едно копирана програмата на Николов от местните избори
там пак на преден план е инфраструктурата
нещо което противоречи на претенциите на ГЕРБ че са си взели поуки от грешките

положително в листата на ГЕРБ е избора основно на местни хора
силна страна на ГЕРБ в Бургас е че депутатите от предния парламент, които са кандидати и за следващия, определено работиха много сериозно за своя град и бяха истински бургаски народни представители
намеренията в следващия парламент нещата да са отново такива изглеждат сериозни

въпреки претенциите че няма да водят "анти" кампания ГЕРБ не може да избяга от вечното си мрънкане какво било с "предишните"
това звучи не на място и дразни

нормалните свързаности на партиите вече сме им свикнали - ГЕРБ си държи на добива на газ в Черно Море даден основно на американски компании точно както БСП си държи на руските проекти

мисля че Цветан Цветанов, който никога не е бил особено симпатична личност, става все по-неприятно лице и дърпа ГЕРБ надолу

От ГЕРБ поставят акцент върху доходите, залагат на балансиран бюджет, смятат да запазят срока на платеното майчинство, като през втората година от отглеждането на децата майките да получават поне минималната работна заплата. Предлагат и еднократна амнистия за натрупани лихви от малки и средни предприятия за минал период.

Ще се даде един срок, в който който иска може да погаси главницата си, като отпадне задължението да плаща формираната до тогава лихва. Мотив - кризата, заяви Владислав Горанов.

<връзка>Кампанията на ГЕРБ е обърната към хората, а не към опонентите. Това заяви Елен Герджиков, който отговаря за посланията в предизборната кампания.

В нея ще комуникираме нашите послания и кандидати и няма да се занимаваме с дискредитиране на опонентите. Кампанията образно е на два крака – единият крак са нашите кандидати, доказали се хора по места, а другият – програмата. ГЕРБ ще заложи на възможните и реални предложения, които не са обърнати към популизма. Кампанията ще бъде градивна и ще се осъществява в постоянен диалог с гражданското общество. Ние имаме желание никога да не се връщаме обратно в историята, каза Герджиков.

Посланието, под което ще премине кампанията, е “Имаме воля”! Искаме да кажем, че знаем какво трябва да се направи и имаме воля да го постигнем, каза още той.

„Няма да чуете чудеса от поредните чудотворци. Ние сме работещи момичета и момчета“, каза Томислав Дончев. Това е пътят на истината и разума, дори да означава отказ от безумни фантазии. Няма да предлагаме повече от нашите опоненти, няма да обещаваме неизпълнимото, а ще дадем рецепти България да стане по-добро място за живеене, добави бившият министър по еврофондовете.

Гордеем се с постигнатото до момента, каза Дончев. Успяхме да запушим не една пробойна, откъдето изтичаха публични средства, допълни той. „Ние сме достатъчно силни, за да признаем, че не бяхме съвършени и направихме грешки. Ръстът на икономиката не беше толкова, колкото хората искаха, доходите бяха по-ниски, допуснахме и кадрови грешки дали от младостта, или от желание да се вземе бързо решение. При всяка грешка обаче ние реагираме веднага, заяви Дончев.

Доказахме, че можем да носим отговорност, платихме не само нашата, но и сметката на другите. България няма друг път за развитие, освен европейския. Само растящата икономика може да осигури доходи и заетост и затова няма да обръщаме страната към Латинска Америка. Затова въпросът „как“ е много по-важен от въпроса „какво“. Затова грижата за малките и средните предприятия ще бъде основна, заяви Дончев.

Всички срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина, добави бившият министър. Освен това лицензионните и регистрационни режими могат да бъдат намалени наполовина. Можем да осигурим 5 млрд. лв. преки чуждестранни инвестиции в производство, а не в бетон и хотели. Ще осигурим подкрепа на 12 000 нови предприятия, заяви Дончев.


ГЕРБ обяви, че ще направи министерство на електронното правителство. Освен това мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма. Ще се създаде отделно министерство на икономиката и туризма, обеща Дончев. ГЕРБ ще работи за справедлива цена на енергийните ресурси, чрез добива на газ в Черно море, България не само ще осигури енергийната си независимост, но и ще разчитаме на 35% по-ниска цена на газа.

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще осигури по-ниска цена на еленергията, каза Дончев. Финансовата стабилност е гаранция за икономически растеж. Ние гарантираме запазването на валутния борд до влизането в Еврозоната, заяви бившият министър. Партията ще се стреми и към балансиран бюджет, а не бюджет на дефицитите. Всеки който предлага обратното означава, че ще се трупа дълг. Ние искаме да осигурим бъдеще на децата си, а не да ги товарим със задължения, защото безотговорно е родителите да харчат парите сега на децата си, заяви Дончев.

Ако се тегли заем, то парите трябва да са за образование и за инфраструктура. ГЕРБ ще работи и за запазването на плоския данък от 10%. Може да се гарантира 7-дневен срок за възстановяване на ДДС, лихвена амнистия за два месеца като реална подкрепа за малките и средни предприятия за минали периоди от две години назад. Тук не става въпрос за данъци, а за лихви, уточни Дончев.

Той призна и една от сериозните грешки, свързани с политиката към майките. Увеличаването на майчинските не трябва да бъде за сметка на детските градини и ясли, добави той. Ще се въведе минимално почасово заплащане, за да се ограничи младежката безработица. Можем да осигурим временна заетост за 50 000 младежи от общо 75 000 безработни младежи. Ще направим стимули за създаване на бизнес, разкри Дончев.

По думите му и за сектора Здравеопазване, и за сектора Земеделие могат да се кажат още много неща. При разумна и добра политика в земеделието може да се осигури по-висока заетост. Искам обаче да завърша с друго: темата повече прозрачност на изборите. Претендираме, че на база опита ни от последните години знаем как се прави това. От модела, който се използва, ние имаме отработени механизми, които се използват от администрациите. Прозрачността не бива да е заклинание, а процедура.

В сектора за Сигурност, правосъдие и вътрешен ред – ще продължим ефективната борба срещу тежката организирана престъпност и ще засилим ресурсите, за да пресечем битовата престъпност в малките населени места с видеонаблюдението. Има сериозни проблеми, свързани с условията на труд. Това заяви Цветан Цветанов. Според него трябва да продължи прозрачността при избора на магистрати в съдебната система.

Що се касае до листите – все още продължават срещите с областните структури и до неделя ще представим цялостен доклад на прогнозните листи, за да можем да представим окончателно водачите на листите в многомандатните избирателни райони. Аз, както и Борисов, ще водим две листи на избирателни райони. В момента не мога да кажа нещо конкретно и точно, заяви Цветанов. По думите му за някои бившите министри от Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Елен Герджиков, Томислав Дончев, Владислав Горанов също се обмисля да са водачи на листи. Няма да направя отстъпление от района, в който съм избран мажоритарно и е почти сигурно, че ще съм водач на листата във Велико Търново, каза още Цветан Цветанов.

По думите му Бойко Борисов ще бъде на официалното представяне на програмата след 3 седмици. Има достойни кметове, но те няма да бъдат в листите на ГЕРБ, каза Цветанов и даде за пример Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Пламен Стоилов, Живко Тодоров и други. ГЕРБ има своя силен тим, наречен бъдещи депутати, бъдещи министри, сегашни кметове, общински съветници, които ще работят в изпълнителната, законодателна власт, каза още Цветан Цветанов.

Всеки, който е заемал определена позиция, е бил наясно, че няма да има никакво прикриване, ако наруши закона, отговори Цветанов на въпрос дали е кадрова грешка назначаването на Мирослав Найденов за министър на земеделието и храните. Премиерът е показал политическа воля и добър управленски подход, и когато е имал достатъчно сигнали и информация, са предприемани съответните кадрови промени. Що се касае до Мирослав Найденов, от вчера той направи отказ за всякакъв вид номинации и той е в ръцете на прокуратурата, за да изчисти името си, и ако е направил грешка – да понесе отговорността си, посочи Цветанов. Той каза, че може да се приеме хипотезата, че става дума за кадрова грешка.

България има различни контролни органи, които имат отношение към процеса срещу монополите, сред които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Време е целият този инструментариум да работи заедно. Едно от конкретните ни предложения е в тази посока. Това каза Томислав Дончев. Бившият министър на икономиката Делян Добрев заяви, че удължаването на живота на пети и шести реактор на АЕЦ „Козлодуй” с 10 години не означава, че това ще е последното им удължаване. По думите му в програмата на ГЕРБ темата по монополите е разработена по две направления – едната е контрол от страна на държавата, втората посока е насърчаване на конкуренцията във всички тези сектори.

ГЕРБ предлагат лихвена амнистия за период от два месеца за задължения за минали периоди, като подкрепа за малките и средните предприятия. Става дума за еднократна лихвена амнистия за задължения към държавата за минал период, формирани до края на 2012 година. Акцентът, във връзка с лихвената амнистия, е кризата. Нашето намерение е да го направим еднократно, само заради кризата.

Има много хора, които искат да правят нормален бизнес, но натрупаха задължения заради кризата. Даваме възможност на тези, които имат желание, да си внесат данъците, осигурителните вноски, дължими към централното правителство. Ще се отвори този прозорец за 2 месеца, който иска и може – да погаси главницата, като му отпадне задължението за плащането на формираната дотогава лихва. Това има смисъл да се прави за задължения назад, обясни бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов. Ще гарантираме устойчив ръст на икономиката. България е една от малкото икономики в Европа, която макар и малко расте, а не спада, добави той. Горанов добави, че хората с увреждания и самотните майки винаги са били фокус на всяка социална политика.

<връзка>


регионална програма на ГЕРБ


Нашата кампания се състоя през всичките повече от 3 години и половина, през нашия мандат в правителството на ГЕРБ. Това е така защото ангажиментите, които сме поемали пред нашите избиратели с гордост мога да кажа, че почти 100% са изпълнени. С тези думи областнитя председател на ГЕРБ - Димитър Бойчев даде официален старт на кампанията на партията за Бургас.
Един от най-важните позитиви, по думите му, за избраните кандитати е това, че те са местни, познават проблемите на региона, техните семейства живеят в Бургаска област и най-вече, че ще се връщат всяка семицав града, като по този начин няма да бъде прекъсната връзката с хората и техните нужди и проблеми, защото бъдещите народни представители ще се срещат с хората.
В листата е умишлено търсен баланса между мъже и жени, както и представителство на повече професионални компетентности. „Заложили сме на личности от сферата на екологията, туризма, земеделието, икономиката. Имаме и нови млади и амбициозни хора и представители на голяма част от общините в областта. За нас кампанията е благородно състезание на каузи между всички политически партии, но след изборите, каквото и да е разделението на силите в НС, за нас разделение между общините няма да има. Най-вече нашата кампания ще бъде градивна и позитивна и насочена към хората, както предишните", категоричен е Бойчев.
Той представви кандидатите за депупати от втори многомандатен избирателен район - Бургас и съобщи, че освен националната предизборна кампания, Бургас ще си има регионална предизборна програма, с конкретни ангажименти, които бургаските кандидати ще поемат. Тя ще бъде насочена в две направления - инфраструктурни проекти и ангажимент към законодателна инициатива.
Водачът на листата екс зам.-министърката на екологията и част от успешния екип на кмета на града - Ивелина Василева обеща позитивна кампания, която да е обърната най-вече към хората в Бургас и региона, без футуристични обещания, а с конкретни приоритети и изпълними намерения за довършване на започнатите положителни промени на местно ниво. Специален актцент ще бъде развитието на малкия и среден бизнес.
„За мен е чест и гордост да бъде част от екип, за който Бургас не е кауза от вчера, а нашата кауза през целиея ни живот. Пътят, по който вървим няма алтернатива, а само една посока - пътят на европейсккото развитие на България", каза Василева.
Сред акцентите в регионалната програма, които Ивелина Василева представви, влизат продължаване на усилитята в посока инфраструктура, по започнатите през миналия мандат големи проекти в Бургаска област. В това число завършването на пътен възел „Запад", отваряне на АМ „Тракия" към още три общини, четирилентовия път за Слънчев бряг и този към ГКПП „Малко Търново". Акцент ще бъде развитието на жп транспорта, шумоизолиращата стена между летище Бургас и кв. Сарафово. Сред важните приоритети, които са заложени в програмата на кандидат-депутатите е развитието на малкия и среден бизнес в региона, заедно с облекчения за рибарите и селските стопани.

<връзка>


БСП

обещания насочени към икономическото развитие, нови работни места, по-високи доходи и силна социална политика
кандидат за министърпредседател с опит и уж на теория, поне до някъде надпартийна личност

за Бургас водачи на листата са хора които не са свързани с града
в предсрочни избори, които бяха предизвикани от тоталната липса на доверие на хората в политическите лица и тенденцията да се вярва на чисти и авторитетни личности а не на платформи това изглежда неадекватно
обновяването на БСП изобщо ми се струва че беше по-скоро формално и просто отпаднаха лица натрупали прекалено много негативи, които несъмнено ще пречат на Станишев без реално допускане на младите лица в партията на преден план
отново в предизборната им кампания сериозно е застъпена "анти" тактиката което вече дразни народа и прави супер неприятно впечатление
такова "анти" говорене действа само за върлите фенове на партиите а всяка партия която тръгва към изборите разчитайки само на твърдия си електорат мисля че е в голяма грешка

"Да върнем България на хората - свободна, перспективна, социална". С това мото БСП ще се бори за народния вот на 12 май. Лидерът на социалистите Сергей Станишев определи предсрочните избори като "съдбовни", тъй като пред избирателя стои непримиримата дилема между ГЕРБ или дългоочакваните "икономически растеж, социална сигурност и перспектива за България".

Станишев представи предизборната програма на левицата и заключи, че никой друг не може да свали ГЕРБ от власт. Целта на социалистите е „програмно правителство с широка подкрепа", чийто премиер да бъде Пламен Орешарски.

Бившият финансов министър също бе в НДК, където двамата със Станишев обещаха разкриване на 250 000 работни места, насърчаване на дребния и среден бизнес, активна икономическа политика и инвестиции в ключови сектори, сред които и мерки срещу демографската криза. Разбира се, и рестарт на проекта АЕЦ „Белене".

Лидерът на БСП не пропусна да представи кандидат-премиера Пламен Орешарски като „безспорен авторитет в сферата на икономиката и финансите". Той бе заместник-финансов министър в правителството на Иван Костов и въведе плоския данък по време на Тройната коалиция, който сега Станишев иска да бъде ревизиран за сметка на хората с по-високи доходи.

"Макар че не е член на партията, той има лични и професионални качества, които ще гарантират неговия успех. Няма да е леко, но съм убеден, че това е човекът, който може да изкара България от тинята, в която ГЕРБ вкара всеки един от нас", коментира Станишев, парирайки критиките в редиците на БСП срещу номинацията.

Станишев и Орешарски нарисуваха тъжната картинка, която представлява държавата ни в момента. Сред недъзите проличаха социалното неравенство, високата безработица, закриването на 400 000 работни места при управление на ГЕРБ, липсата на икономическо развитие, ниските доходи, корупцията, престъпността и прочее.

"Приех още едно предизвикателство, може би, най-голямото - да оглавя един бъдещ кабинет при успех на предстоящите избори. Давам си сметка за всички рискове - да управляваш страна доведена до разруха е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера", коментира Пламен Орешарски.

За БСП се изказа похвално, то се знай: "Тя е единствената голяма последователна опозиционна партия, има управленски опит и кадрови потенциал, има балансиран подход към проблемите, загрижена е за хората".

<връзка>....................
Най-отгоре
WarKiller
19 апр 2013: 16:59


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Да. Мисля, че доста добре си коментирал двете основни партии в момента. И аз съм на същото мнение и подкрепям напълно позитивните и негативните страни и при двете.
Ходът на БСП с Орешарски определено е силен, но наистина това налагане на хора извън Бургас в листата им тук просто компенсира със знак минус.

При ГЕРБ - горе долу същото, но обърнато обратно. Ок като местна листа, като изключим 2-3 доста дразнещи имена.

По ТВ7 започва дебата с водачите на листите... после може да коментираме и останалите... :)

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
noemis
19 апр 2013: 18:05
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Мен БСП ме отказват само с мераците си за рестартиране на Белене. Да не говорим за другите недомислия с премахване на плоския данък (който те въведоха), откриването на 250 000 работни места (!?!?!) и заявка за силна социална политика. Махнат ли плоския данък всички в частния сектор където могат ще минат на мин раб.заплата (както беше преди), хубаво говорят за нови работни места и соц.политика, но никъде не видях или прочетох КАК смятат да го направят и най-вече ОТКЪДЕ ще вземат парите за това (а те няма да са никак малко).

ГЕРБ много се оакаха последната година, но въпреки всичките си безобразия и мизерии които натвориха (голяма част от тях от некомпетентност), бих ги избрал само заради това, че като популисти, за разлика от другите партии се поддават на натиск от гражданите и други НПО-та (те и НПО-тата не са цвете за мирисане, но това е друга тема) и този факт им спести още доста глупости, които бяха готови да направят.

Накратко, предпочитам за управляваща тази партия която най-много ще е склонна да се вслушва в исканията на хората при бъдещите протести срещу монополите например, а че такива протести ще има съм повече от сигурен (и то без значение от това кой ще е на власт).

Останалите с шанс за парламента не ме привличат с нищо и няма да ги коментирам.

Все пак очаквам след изборите никой да не може да направи стабилно правителство самостоятелно или в коалиция. Боричкане, джавкане и преливане от пусто в празно и евентуално нови избори през зимата. Дотогава ще ни управлява служебното правителство и като гледам какви са вариантите, това май няма да е толкова лошо.


[ Редактирано 19 апр 2013: 18:10 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vench
20 апр 2013: 11:04

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Плоския данък искали да го махат само за минималната работа заплата, а за тези които взимат над 4500 лв да им се облага горницата с 20%.
Иначе наистина те си го въведоха :)
Те по принцип си обичат да обещават.

Иначе имах някакви малки надежди, че Бойко поне ще се откаже да е премиер, но след като не можа да си преглътне егото, няма как да гласувам за ГЕРБ. Просто вече не мога да го трая и не искам пак да го гледам. А сега ще стане безсмъртен ако го изберем...

Предпочитам да гласувам за аутсайдери :)

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
kdkrastev
20 апр 2013: 21:48
Регистриран потребител #909
Регистриран: 27 яну 2013: 13:45

съобщения: 132
Вариантите за правителство за два:
1. ГЕРБ , подкрепен от някоя малка партия и
2. коалиция БСП - ДПС
Всеки да избира сам за кой да гласува. Само гласувайте, че от негалсуващите най-голяма полза имат ДПС. Да не стане като преди няколко години, когато за малко да станат победители на изборите.

[ Редактирано 21 апр 2013: 18:07 ]
Най-отгоре
vench
20 апр 2013: 22:39

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
малката партия вероятно ще е атака, които в момента са трети уж

а към коалицията на герб и дпс може и дбг да се присъедини


аз лично искам само едно нещо - бойко да не е премиер :D

и цветанов в затвора :Р

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
kdkrastev
22 апр 2013: 08:57
Регистриран потребител #909
Регистриран: 27 яну 2013: 13:45

съобщения: 132
Щом ги смяташ за враг номер едно ...
Аз по-лош вариант от Станишев не виждам. До половин година ще сме със спрени еврофондове. Бюджета ще е източен с някакви корупционни мега-проекти. Добре ще е са само за приближените фирми. А Орешарски всички го помним как правеше "седянки", за да забаламоса протесите.
На фона на това ГЕРБ са пълната им противоположност. А и ние, като бургазлии, няма за какво да се оплакваме от тях.

[ Редактирано 22 апр 2013: 08:57 ]
Най-отгоре
inverno
22 апр 2013: 09:43
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
vench,
наистина не виждам как си ощетен (директно или индиректно) от ГЕРБ? Управлението им имаше немалко трески за дялане, но безспорно са логичният избор за това политическо състояние в България. Наистина се чудя, преди 5-6 години да не сте били в някаква летаргия и проспали гаргарите с народа?

noemis много хубаво го каза - максимално кратко и ясно. Плюс да добавя - аз не се сещам за разсекретени документи от какъвто и да е порядък от " червените" , 3ни коалиции или който и да е друг. Винаги, абсолютно винаги ставаше въпрос за корупция и безнадежност на ситуацията.

Истината е, че кадърни кадри с реални знания и умения винаги ще се наложат и се търсят. Няма значение какво правителство е. Масово хората обаче искат да си "чешат мъдете" и взимат 1000лв. При нас е странно ако няма в семейството 2 коли,3 апартамента наблъскани с климатици и не се ходи поне 4 пъти седмично на кафе и всяка седмица "кръчмичка". Еми няма как да стане така. Има много сбъркани неща в народопсихологията на много от нас.

ПС: Последният абзац е силно преувеличен, но наистина се надявам да даде повод за размисъл (ако вече не сте го правили, тези които се чувстват онеправдани и ограбени).
Най-отгоре
DENIS
22 апр 2013: 11:02
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
inverno написа ...

Управлението им имаше немалко трески за дялане, но безспорно са логичният избор за това политическо състояние в България.


LIKE
Най-отгоре
ji
22 апр 2013: 11:02


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
kdkrastev написа ...

Аз по-лош вариант от Станишев не виждам. До половин година ще сме със спрени еврофондове.


по този път на логика може да се каже ..
ако Бойко се върне на власт до 1 година 30% от българите ще са измрели от глад или ще са емигрирали

всички имат много кусури
поне надявам се че времето на месиите отмина и всички са наясно че няма черни и бели а всички са в някакви нюанси на сивото
Най-отгоре
Отиди на страница       >>