Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

образование и наука

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
30 окт 2018: 15:22


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
малко съм изненадан че в областна управа са успели да родят нещо звучащо смислено и да бъдат инициативни

Бургас отбеляза Международния ден на Черно море

Идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и иновации обедини управляващи и неправителствен сектор в Бургас. Проектът беше обявен по време на конференцията „Общ дневен ред за Черно море. Декларацията от Бургас“ посветена на 31 октомври- Международен ден на Черно море. Предстои сформиране на екип, който да подготви всичко необходимо при кандидатстване за европейско финансиране. Предвижда се центърът да включва изследователски лаборатории за мониторинг на елементите на морската среда, технологии за ликвидиране на замърсявания от нефтени разливи, борба с пластмасовите и др. морски отпадъци, ефективно използване на морски ресурси – соли, водорасли, луга, изследване на биоресурсите на Черно море.

Двигател на идеята са областният управител Вълчо Чолаков и кметът на Бургас Димитър Николов.

„Хората са свикнали да търсят в морето отдушник, вдъхновение, почивка. Морето обаче изисква грижа и все по-често ни го напомня. Темата с кораба Мопанг стои с голям удивителен знак в червено. Няколко пъти говорихме за мазут, за нерегламентирани замърсявания. Не можем да си позволим в Бургас, където морето е част от нас и взаимно си влияем ежедневно, да нямаме необходимите лаборатории и технологии, да се налага да търсим отговори в други градове, в други държави дори. Затова инициативата, която ще тръгне днес от тук е крачка към всичко онова, което трябва да постигнем.“ – каза Чолаков.

По думите на кмета Димитър Николов това е един от начините, с които демонстрираме нашата солидарност с останалите 5 държави от Черноморския басейн по отношение на ангажиментите, които имаме за устойчиво развитие на морската околна среда. Темата за Черно море има бургаски измерения с приетата през май Декларация от Бургас, с която Черноморските държави потвърдиха своите ангажименти за координиран и съгласуван подход за насърчаване на устойчивия растеж в региона. „Още по-важно е, че декларацията бе подписана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на най-голямото за Европейската морска общност събитие – Европейския морски ден. Днешният форум има амбицията да продължи енергията, която Бургас акумулира.“- допълни Николов

На 31 октомври 16 милиона души от 6 държави отбелязват Международният ден на Черно море. За тези 6 държави морето е огледало на Световния океан с целия си потенциал и предизвикателства. Значимостта на поставените теми отчетоха с присъствието си и председателят на Комисията по околна среда в Народно събрание Ивелина Василева и заместник- министърът на земеделието Лозана Василева.

В обръщението си към присъстващите Василева подчерта, че иновациите като връзка между науката и бизнеса са важен елемент в процеса по генериране на „син растеж“. Народният представител принесе в Бургас и една „зелена идея“, която успешно се осъществява в комисията в София и е малка стъпка към голямата идея за по-малко пластмаса в морето. Млади хора от България разработват ядливи чаши за кафе, чиято цел е да заменят масово използваните еднократни чаши. Гостите на форума имаха възможността сами да се убедят колко по-приятно е кафето поднесено в такава чаша.

Форумът се реализира с активното участие на Черноморски институт –Бургас и зам.областния управител проф. д-р Севдалина Турманова, които ще бъдат водещи в работната група.


[ Редактирано 30 окт 2018: 15:23 ]
Най-отгоре
ji
01 ное 2018: 12:04


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ъ?

Софийският университет реши да открие филиал в Бургас

Софийският университет реши да открие филиал в Бургас. Проектът бе одобрен снощи от Академичния съвет на Алма матер. Предстои по него да се произнесе Националната агенция по оценяване и акредитация, от чието решение зависи дали звеното ще бъде открито или не.

Планира във филиала да бъдат обучавани студенти в магистърска степен по професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление" в редовна и задочна форма.

Обучението в магистърска степен продължава година и половина.

Предвидените програми и специализации за магистрите са:

- Икономика и финанси (задочно обучение);

- Бизнес администрация;

- Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги;

- Business Administration – Strategic Management (in English);

- Business Administration – Human Resources Development (in English);

- Счетоводство и анализ на големи данни;

- Дигитален маркетинг;

- Управленски информационни системи;

- Икономика и управление на публичния сектор.

Във филиала ще преподават 65 редовни преподаватели от СУ, които ще пътуват по график.

Община Бургас предоставя сградата, в която ще има учебни зали, обслужващи и служебни помещения и комуникационни площи. Тя осигурява още: апартаменти за нощувки за преподавателите; средства за издръжка на филиала през първата година от създаването му; съдействие за общежитие на студентите; стажантски програми за студентите; помощ за обзавеждане, оборудване на помещения.

.............
Най-отгоре
WarKiller
01 ное 2018: 19:22


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Новината на годината, ако се реализира.
Просто така поднесена е малко шменти-капели. Дано има развитие.

[ Редактирано 01 ное 2018: 19:22 ]

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
ji
07 ное 2018: 14:57


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
При положение че в последните години местата в университетите са повече от кандидатите и има надпревара за студенти, ще успеете ли да наберете студенти в новия филиал в Бургас, който Софийският университет възнамерява да разкрие?

- Не зная. Съветът на ректорите от няколко години осъзнава необходимостта да се спре разкриването на филиали и специалности в направления, които не са традиционни за университетите, и затова гласува да се въведе мораториум върху разкриването на специалности в нови направления и на филиали. Аз самият подкрепих това гласуване. Мораториумът вероятно ще залегне в измененията на закона за висше образование, които се подготвят в момента. При гласуването някои от ректорите отбелязаха, че това не е съвсем справедливо, защото се забранява разкриването на нови филиали, но не се премахват съществуващите, поради което се оказва, че университетите, които вече са разкрили филиали, ги запазват, а тези, които не са, няма да имат право. В случай че някой малък университет без капацитет вече е разкрил такова звено, ще има филиал; в случай че някой голям университет не е разкрил – той няма да има филиал. Поради това колегите ми настояха да се направи опит за разкриване на такъв филиал в Бургас – след като кметът на града сам предлага това, очевидно регионът има нужда. Затова наши колеги от няколко факултета са откликнали на тази молба.


<връзка>
Най-отгоре
D.V.V.
25 ное 2018: 23:43

Регистриран потребител #2725
Регистриран: 31 авг 2017: 14:34

Местоположение: Бургас
съобщения: 98
"Научен център с планетариум строят в Бургас"
Не е лоша идея. Би било интересно. Само не разбрах къде ще го направят. Къде е подходящо според вас?
<връзка>

[ Редактирано 25 ное 2018: 23:44 ]

Най-отгоре
Pacho_
26 ное 2018: 11:08

Регистриран потребител #2634
Регистриран: 04 яну 2017: 23:25

Местоположение: Burgas
съобщения: 442
ами добре е да е на открито, зелено и високо,а за място дори не мога да предположа

Seeing is Believing
Най-отгоре
vench
26 ное 2018: 11:58

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Преди 2-3 години имаше идея да се строи в парк "Езеро", някъде до Психото почти. Сега нямам време да ровя, но това ми излезе.

<връзка>

Утре на сесията щели да кажат повече.

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
Pacho_
27 ное 2018: 12:25

Регистриран потребител #2634
Регистриран: 04 яну 2017: 23:25

Местоположение: Burgas
съобщения: 442
Изграждат планетариум с 8-метров купол на Морска гара

Детският научен център с планетариум ще бъде разположен в сградата на Морска гара. Това съобщи зам. кметът по образование Йорданка Ананиева на днешната сесия на Общински съвет- Бургас, където бе представен проектът.

По нейните думи той ще бъде рализиран благодарение на обединените усилия на Министерството на транспорта, Министерството на енергетиката, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и община Бургас.

Планетариумът ще бъде с 8-метров купол и в него ще могат да бъдат наблюдявани изображения на галактики, слънчевата система и звездното небе. Той ще бъде разположен на втория етаж на сградата, част от първия и пространството около нея. По този начин трябва да се запали интересът на децата към астрономията, физиката и всички точни науки.

Детският научен център ще бъде насочен още към бразователни цели, ще има много атракции в три направления - показващо историята на науката, експозиция за чиста енергия и бъдещето на околната среда.

Вече е направено препроектиране на сградата, така че тя да изпълнява новите си функции. Това ще стане по дарение, като обществената поръчка трябва да бъде обявена до края на годината, а строителството ще започне в началото на 2019 година.

<връзка>

Seeing is Believing
Най-отгоре
D.V.V.
27 ное 2018: 18:45

Регистриран потребител #2725
Регистриран: 31 авг 2017: 14:34

Местоположение: Бургас
съобщения: 98
Не мисля, че това е подходящо място! Все пак е морска гара.

Най-отгоре
WarKiller
28 ное 2018: 13:41


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Морска гара е само като има кораби... Опа. Тази година броят им е 0.
Всъщност и мен мястото не ме кефи, защото предпочитам да се усвояват нови места, вместо да претрупваме тези, към които вече има достатъчно интерес.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>