Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Храм "Св. Николай Чудотворец" (в строеж - снимки)

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
31 окт 2010: 13:33


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Тръгва строежът на църквата в „Меден рудник”

Източник: в. "Черноморски фар"
09:44 / 02.10.2008


Мястото където ще се изгради храм „Свети Николай Чудотворец" е до пощата в комплекса между две жилищни зони. Вече е избрана фирмата изпълнител. Ще се строи на етапи като след всеки етап общината ще заплаща за свършената работа. 250 00 лева е отпуснала общината за тази година, като за следващата ще бъдат заложени още 300 000. По проект на мястото е предвидено да бъде изграден християнски комплекс с църква училище и трапезария за социално слаби.

==================================
Очакваният повече от 15 години строеж на църквата в бургаския квартал "Меден рудник" стартира на 2 октомври 2008 година. Изграждането се осъществява от фирма "Доломит". От 2 октомври започна работата и по монтирането на оградата, която ще обезопасява терена, стартираха и изкопните работи.

Преди наливането на основите, в тях ще бъде поставен основен камък, съгласно църковната традиция - обясни отец Емилиян, който заедно с кмета Димитър Николов наблюдаваше началото на строителните работи.

За да започне строителството, бяха усвоени 250 000 лв., които общинската администрация заложи в проектобюджета за 2008 г. и бяха приети от Общинския съвет.

В общинския бюджет за 2009 г. бяха заложени още средства, уточни кметът Николов.

Изграждането на храма в "Меден рудник" ще бъде част от голям църковен комплекс с училище, трапезария и др.

Г-н Николов изрази убеждението си, че с реалния старт на строителството ще бъде даден знак и към бизнеса на Бургас да подпомогне изграждането на първата църква в най-големия бургаски комплекс.

bg-patriarshia.bg

Рендери на проекта:[ Редактирано 08 фев 2011: 22:33 ]
Най-отгоре
ji
31 окт 2010: 13:35


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
31.10.10

Най-отгоре
ji
13 ное 2010: 23:31


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
13.11.2010Най-отгоре
DENIS
08 дек 2010: 17:10
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
180 хил. лв. отпусна МС за 4 православни храма в региона
Сряда, 08 Декември 2010 15:09
Е-мейл Печат ПДФ
carkva-nova

Министерският съвет прие Постановление за отпускане на допълнителни средства за четири храма в региона. Храм „Свети Николай" в Бургас, кв. Меден рудник ще получи 100 000 лв. За храм „Успение Богородично" в Ахтопол се отпускат 50 000 лв. Храм „Възнесение Господне" в с. Церковски, община Карнобат - 5000лв. Созополският храм „Свети Георги" ще получи 25 000 лв.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2010 г.

Общо 383 000 лева за спешни и неотложни ремонтни и строителни дейности на православни храмове отпуска правителството за цялата страна, съобщиха от правителствената информационна служба.


180 ОТ ОБЩО 380 ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, АБЕ БИВА ПАК.
Най-отгоре
noemis
03 фев 2011: 19:41
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
3 февруари 2011

Фотогалерия: Строителството на църквата "Св. Николай Чудотворец" в Бургас

Източник: dnevnik.bg

Проектът на новостроящия се храм "Св. Николай Чудотворец" в Бургас е изработен от архитектите Паруш и Ивилина Зафиров. Той включва трикорабна базилика със застроена площ – 527 кв. м., още 144 кв.м.офиси, библиотека и читалня, кухня и трапезария за социално слаби и спални за поклонници - 240 кв.м., както и кабинети за вероучение и жилище за свещеника - 165 кв. м.Цената на комплекса с близо 2 хил. кв.м разгъната застроена площ, в който влагат парите си дарители, местна власт и държава се колебае между 4 млн лв. (според сайта на община Бургас), около 3 млн. лв. (по данни на отец Емилиян) и 2.2 млн. лв. , сметнати от Атанас Топчиев, управител на строителната фирма "Атрим", ангажирана с изграждането му.Теренът, върху който се изгражда църквата "Св. Николай Чудотворец" в бургаския кв. "Меден рудник" е дарен на църковното настоятелство от държавата през 2006г.Така трябва да изглежда църквата "Св. Николай Чудотворец" след окончателното си завършване.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
04 фев 2011: 13:15
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

(Не)точни сметки

Източник: dnevnik.bg

За пет месеца правителството отпусна над 1.5 млн. лв. на няколко църкви и манастири. Сред тях се набиват на очи манастирът в брезнишкото с. Гигинци и строящият се храм "Св. Николай" в Бургас, към които управляващите са особено щедри. Малкият манастир получи от правителството общо 210 000 лв., а черквата в кв. "Меден рудник" - 300 000 лв., или общо една трета от държавните средства, разпределени между 12 църкви и манастири. През 2006 г. монасите от Гигинци печелят и проект по САПАРД за 80 хил. лв., с които купуват биволици. Дейността им не остава незабелязана - манастирът е посещаван няколко пъти от двама премиери - Сергей Станишев и Бойко Борисов. Отделно от държавните субсидии двата храма привличат и големи дарения от частни лица, сред които председателят на надзорния съвет на Корпоративна банка Цветан Василев и собственикът на футболния клуб "Левски" Тодор Батков. "Дневник" провери на място какво прави двете църкви толкова притегателни за дарителите, държавни и частни.

На информационната табела на строителната площадка на новата църква "Св. Николай Чудотворец" в бургаския кв. "Меден рудник" пише "Строител Атрим" ЕООД, гр. Бургас, представлявано от Атанас Асенов Топчиев". Дружеството е собственост на Мая Чаушева, регистрирано през 2009 г., а от разговора ми с Топчиев разбрах, че двамата са съпрузи.

За строителството на храмовия комплекс досега общината в Бургас е предоставила 465 хил. лв., съобщиха от пресцентъра й. Правителството също се включи в реализацията на проекта, като в рамките само на два месеца - на заседанията си от 8 декември м.г. и от 27 януари, отпусна за него общо 300 хил. лв. Теренът, върху който се строи "Св. Николай Чудотворец", също е дарение от държавата. Близо 3600 кв.м земя бяха прехвърлени безвъзмездно в собственост на църковното му настоятелство на 2 февруари 2006 г.

Сайтът bg-patriarshia.bg съобщава, че строежът на църквата е започнал тържествено в присъствието на кмета Димитър Николов в началото на октомври 2008 г. от фирма "Доломит", като за целта бургаската община е отпуснала 250 хил. лв.

Проектът

Според проекта на архитектите Паруш и Ивилина Зафирови "християнският комплекс" в най-големия панелен комплекс на Бургас "Меден рудник" ще включва трикорабна базилика от 527 кв.м застроена площ, 144 кв.м за офиси, библиотека и читалня, 240 кв.м за кухня и трапезария за социално слаби и спални за поклонници, както и 165 кв.м за кабинети по вероучение и жилище за свещеника.

"Когато започвахме през 2007-2008 г., стойността на проекта беше около 5 млн. лв. Сега с падането на цените целият комплекс ще излезе вероятно около 3.5 млн. лв.", казва отец Емилиян, председател на църковното настоятелство.

За довършване на строителните работи ще са нужни не по-малко от 780 хил. лв. Позлатените куполи ще струват още около 120 хил., иконостасът - 200 хил., оттам нататък започват полилеи, свещници, стенописи... По думите на отец Емилиян нищо още не е сметнато "до стотинката", защото работата е на много ранен етап.

Изпълнителите

"С "Доломит" се разделихме, защото имаше нарушения по договора и настоятелството реши да го прекрати, обяснява неохотно отец Емилиян. Имаше злоупотреби, нещата приключиха, няма смисъл да се коментират."

Според Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия, изборът на фирмите, на които се възлага строителството на църкви, обикновено пада върху такива, които имат опит в този бизнес, тъй като това е специфична и сложна дейност. Не е ясно как митрополията е определила опита на "Атрим" на Мая Чаушева, регистрирано в същата година, когато е възобновено строителството - през 2009 г.

"Мисля, че офертата на "Атрим" беше най-ниската, най-добрата. Казаха, че имат и каменоделци, които сега ще ни трябват, имат реставратори при тях, дадоха ни списък на църквите, по които са работили", обяснява отец Емилиян. Според него фирмата е била избрана "с вътрешен конкурс" от църковното настоятелство в състезание с още четири компании, чиито имена не можа да си спомни.

"Бюджетно упражнение"

На правителственото заседание през декември премиерът Борисов съветва министрите "да не се свидят", когато става въпрос за пари "за началника". В същото време системата за контрол върху финансовите операции в Българската православна църква е достатъчно неясна. Според чл. 231 от устава на БПЦ "отчетникът (длъжностно лице, което получава приходи и извършва разходи в църковните учреждения - бел. ред) дава след изтичане на бюджетното упражнение отчет за извършените приходно-разходни операции по изпълнение на бюджета".

Друг текст (чл. 236) уточнява, че "епархийското началство упражнява надзор върху подведомствените си църковни учреждения и отчетниците при тях чрез контролните органи на митрополията". Но на въпроса за контрола на средствата, които се изразходват за новия бургаски храм, секретарят на Сливенската митрополия препраща към църковното настоятелство, което е пряко ангажирано със строителството.

Вероятно този доста либерален модел на отчетност позволява цената на комплекса, в който дарители влагат лични пари, а местната и централната власт - парите на данъкоплатците, да се колебае между 4 млн лв. (според сайта на община Бургас), около 3 млн. лв. (по данни на отец Емилиян) и 2.2 млн. лв. (сметнати от управителя на "Атрим" Атанас Топчиев).

На този фон в шуменското село Царев брод се случват съвсем други неща. Там има бенедиктински манастир, основан още през 1904 г. В него сега са останали пет монахини, които, без да получават нито лев от държавата, организират дневни занимални за децата от селото, през лятото посрещат детски лагери и се грижат, колкото им позволяват силите, за психично болните, настанени в крило от манастира им, което някога пак държавата им е отнела.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
03 апр 2011: 17:43


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
явно се строят сградите около църквата

Най-отгоре
ji
02 май 2011: 15:57


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
30.04

Най-отгоре
noemis
06 дек 2011: 19:38
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

2 млн. лв. са необходими за довършването на храм в "Меден рудник"

Източник: Радио "Фокус"

Поне два милиона лева са необходими за довършването на строително-ремонтите работи по храмовия комплекс "Св. Николай" в бургаския комплекс "Меден рудник", каза Отец Емилиян, член на църковното настоятелството към новостроящия се храмов комплекс в к-с "Меден рудник".

Храмовият комплекс "Св. Николай" в к-с "Меден рудник" е в процес на изграждане от 2008 година. Строежът му започна на втори октомври, когато е положена първа копка. Към момента храмът е готов на груб строеж, както и първа сграда - Неделното училище, подземния гараж, втората сграда-библиотека с читалня, компютърна зала на първия етаж, третият етаж, където ще се намира кухня за социално слаби с два лекарски кабинета е на основи. Всичко това се изгради за три години с помощта на МС и община Бургас, разказа отец Емилиян.

Имало е и частни дарения, допълни той. По думите на отеца все още има добри хора, които даряват и дори желаят да останат анонимни. Под храма има три зали - концертна, изложбена и конферентна. Строителните дейности по храмовия комплекс могат да бъдат завършени за година и половина, ако има средства за тях.

"Но трябва да се изработи и иконостас, който е доста голям", посочи още отецът. Със съдействието на Божидар Димитров е намерен художник за иконите на иконостаса, които ще ги дари изцяло. "Поне два милиона лева ще са необходими за довършването на строително-ремонтните работи", обясни отец Емилиян.

Постоянно се набират средства за храма, има и собствен сайт на храмовия комплекс. Всяка година Общинския съвет на Бургас гласува определена сума за храма, а от две години помага и правителството със съдействието на Божидар Димитров.

"Три пъти сме посещавани от премиера Бойко Борисов. Имаме тяхното обещание, че ще ни помагат", обясни отецът. Храмът получи миро, което изтича от мощите на Св. Николай Чудотворец. До този момент то се съхранява в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". След като бъде завършен храмът в к-с "Меден рудник" мирото ще бъде тържествено пренесено там. То е в специална стъкленица с икона на Св. Николай и е изнесено за поклонение днес. Малко храмове в страната я притежават и тя се изнася само на празника на Св. Николай, обясни отец Емилиян.

В к-с "Меден рудник" има параклис, направен преди 5-6 години. Той обаче не е достатъчно за нуждите на християните в най-големия комплекс в Бургас. "Това е първият голям храм, който се строи в града от 70 години близо, тъй като последният храм в Бургас е "Иван Рилски" е построен през 1934 година. А за пръв път се строи църковен комплекс от такъв мащаб в Сливенска епархия, а дори и в цяла Южна България", коментира отец Емилиян.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
20 май 2012: 15:51
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Отец Емилиян: Все още набираме средства за изграждането на храмовия комплекс "Св. Николай Чудотворец" в "Меден рудник"

Източник: радио "Фокус"

Все още набираме средства за изграждането на храмов комплекс "Св. Николай Чудотворец" в бургаския комплекс "Меден рудник". Очакваме дарители. Това каза Отец Емилиян, член на църковното настоятелството към новостроящия се храмов комплекс.

"Нямаме дарения през тази година. Около 2 млн. лева ще бъдат нужди за довършването на комплекса. Парите са нужди довършителни дейности по самия храм, за залите, неделното училище, кухните, лекарските кабинети, както и за иконостаса и иконите", сподели Отец Емилиян. Само седем хиляди лева успя да събере църковното настоятелство за комплекса през 2010 година, когато бяха поставени 26 каси във повече големи търговски вериги и бензиностанции.

"В началото, когато започнахме да строим комплекса, бизнесмени казваха, че искат да видят, че се прави нещо такова. Сега, когато всичко се вижда, повечето се оправдават с кризата. Очакваме общинския съвет в Бургас да гласува бюджетни средства за храмовия комплекс. Все още на са ми съобщили какво е определено за тази година", допълва отец Емилиян.

По думите му, при ритмично финансиране, комплексът би могъл да отвори врати до Никулден, следващата година.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>