ФК Нефтохимик Бургас

Клубът е създаден през 1962-ра година, от работници на строителната площадка на бъдещия Нефтохим, който тогава още е нямал име. Отборът започва в А областна група под името "Строител", като всички футболисти са работници от Нефтохим. Първият изигран контролен мач е с Локомотив (Бургас). През 1964-та отбора е прекръстен на Нефтохимик.

През 1965-та отборът влиза в Б група. На първия мач на отбора в Б група на стадион „9-ти септември“ (сега Черноморец) има 8 хиляди души публика.През 1965-та започва строителството на стадион, на който да играе мачовете си новия футболен отбор. През 1967-ма е открит официално стадион „Нефтохимик“, с мач между младежките отбори на България и Финландия.

През 1969-та след решение на ЦК на БКП, за развитието на спорта в страната, в Бургас се взима решение да бъде създаден един обединен бургаски футболен клуб. Нефтохимик бива закрит, а най-добрите му играчи отиват във Черноморец.

До 1981-ва Нефтохимик развива единствено работнически спорт и се провежда работническо първенство по футбол. На стадиона в квартал Лазур се събират същите тези хора, които са подкрепяли Нефтохимик и са викали за отбора си в работническите спартакиади. Черноморец опитва да вземе стадиона, защото по това време играе мачовете си на стадион Колодрума, но ръководството на Нефтохим не го допуска чрез създаването на вътрешно работническо първенство, което да ползва стадиона.

На 6 май 1981 година, след като стадиона на ЖСК Локомотив (Бургас) е разрушен, се взема решение отбора на Локомотив (създаден 1932 г.), който има нужда от стадион, да се обедини с работническия отбор на Нефтохимик. Името на отбора става ДФС Нефтохимик. Клубът се регистрира като самостоятелно юридическо лице по Закона за лицата и семейството на 29 януари 1986 година и тази дата се приема за рождена. Отборът взима лиценза и мястото на Локомотив в Б група.

През лятото на 1990 година начело на клубната управа застава Христо Порточанов и след четири години отборът се класира за участие в елитната „А“ футболна група, където на 2 пъти се класира за турнира за купата на УЕФА. Отборът е двукратен носител на купата на ПФЛ през 1996 и 1997 г. и финалист за Купата на България през 2000 година.

През 2002 г. клубът променя собственика и името си на ПФК Нафтекс. Ръководството се сменя и собственик на клуба става Митко Събев, а изпълнителен директор - Пламен Киряков. Под тяхно ръководство клубът за пръв път изпада в Б група през 2006 г.

Преди края на сезон 2005/06, въпреки протестите от страна на феновете на двата бургаски отбора, е взето решение ПФК Нафтекс да се обедини с градския си съперник - общинският ПСФК Черноморец (Бургас). Решението е взето на 31 май 2006 на сесия на Общинския съвет на Община Бургас с 34 гласа „за“ и само 2 „против“.

В крайна сметка след протести на феновете е решено ПФК Нафтекс да продължи да съществува, но базата му да бъде ползвана с предимство от общинския ПСФК Черноморец (Бургас). Така на вече преименувания стадион „Нафтекс“ започва да играе и ПСФК Черноморец (Бургас), а самото спортно съоръжение е преименувано на „Лазур“.

На 3 юли 2009 се взима решението Нафтекс да се слее с ПФК Поморие под името Черноморец (Поморие), който ще участва в Източната Б група с лиценза на бургазлии. Няколко дни по-късно на 7 юли отборът на ФК Алетик променя името си на ФК Нефтохимик 1986 (Бургас), а Митко Събев прехвърля всички нематериални активи на новия Нефтохимик. Към треньора Димитър Стойчев се присъединяват и други легенди от славното минало на Нефтохимик, като Милен Георгиев, Станчо Цонев, Тодор Киселичков и Митко Трендафилов.

Нефтохимик участва в Югоизточната В група от сезон 2009/10 и играе на стадион Червено знаме в квартал Долно Езерово в Бургас, който е с капацитет 2000 места, но още на първия си мач срещу Хасково там намират място над 2500 зрители. Въпреки, че през сезона целите на отбора са завършване на 5-6-то място отбора завършва трети след лидерите Равда и Марица. За новия сезон 2010/2011 в отбора са привлечени 8 нови попълнения, а като играещ-помощник треньор ще се изявява Георги Чиликов. Тяхната цел ще е да помогнат на отбора да спечели първото място в групата и да го върнат във втория ни футболен ешалон.

Стадион:
"Червено знаме" в квартал Долно Езерово в Бургас.

Успехи:
* Вицешампион на България (1997)
* Финалист за Националната купа (2000); трето място (1987) и полуфиналист (1995, 2006)
* Финалист за Купата на БФС (1991)
* Носител на Купата на ПФЛ (1996, 1997)