Истинските забележителности в Бургас

Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия


Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив, близо до брега на парк "Росенец". Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия" (Лечителка) е основната сграда на острова. Най-ранното свидетелство за съществуването на манастира е от 1575 година. Той е опожаряван, разрушаван, възстановяван и реставриран няколко пъти. През 1784 година манастирът е посетен от френския офицер Лафит-Клаве, който заварва на острова турски войски дислоцирани там срещу евентуални нападения на руския флот. След Освобождението на България на островът използван за риболовна база. Фарът на острова е открит през 1888 година. След 1923 година занемареният островен манастир се превръща в място за заточение на политически затворници. На 29 юли 1925 година 43-ма затворници успяват да избягат. Те достигат до нос Чукаля в Странджа планина и след това до Истанбул. Това бягство е причината след Втората световна война островът да бъде преименуван на "Болшевик". През 60-те години на 20-ти век там е имало музейна експозиция за събитията от 1925 г. По това време остров Света Анастасия се превръща в любимо мяасто на бургаската артистична общност. Поетът Христо Фотев получава прозвището „губернатор на острова“. Островът връща името си Света Анастасия през 1991 година.

След реазлизиран проект на Община Бургас през 2014 година сградите на острова са обновени. Сега там има лекарна, предлагаща традиционни билки и отвари. Част от помещенията в манастира приемат гости, желаещи да нощуват на острова. В островния ресторант можете да опитате автентични бургаски ястия по стари рецепти. Малкият музей представя историята и природата на острова.

Как се стига: До остров Света Анастасия можете да стигнете с общинския кораб "Анастасия", който тръгва от Магазия 1 на Пристанище Бургас.
View Larger Map
Галерия Бургас

Морската градина и Моста


Градовете си имат свои особености и поток на живота в тях. Едно от типичните бургаски неща е прекарването на голяма част от свободното време в Морската градина. Тя не е обикновен парк, а е център на градския живот. Моста е един от символите на града и място, където бургазлии се докосват до морето по всяко време на годината.

Морската градина е най-големият парк в Бургас. Изграждането й е започнало в началото на 20-ти век, а един от създателите й е градинарят Георги Духтев. Макар административно паркът да е разделен на две части - северна и южна с имена "Парк езеро" и "Приморски парк", това е едно цялостно зелено пространство с площ над 600 декара и дължина над 4 километра. В южната си част паркът преминава в обществената зона на Пристанище Бургас, а на север стига до пясъчната коса, която разделя морето и Атанасовското езеро.

Споровете точно какъв тип съоръжение е Моста и как точно трябва да се нарича се водят предимно от хора, които не са израснали в Бургас. За бургазлии това е мястото, където можеш да докоснеш и усетиш морето, дори в студените зимни дни, когато вълните са големи и тъмни. Разходките в Морската градина и на Моста са част от ежедневието на жителите на Бургас. Всеки си има свой начин да си прекара времето там приятно. На алеята покрай плажа има множество малки ресторатчета, наричани капани, алеите и многообразната растителност предлагат както красиви гледки към Бургаския залив, така и спокойствието на скрити от вятъра беседки. Летният театър е център на културните събития през лятото. Зелените площи в парка са открит музей със скулптури, плод на провеждалите се в града артистични пленери преди години.

Как се стига: Южната част на Морската градина е съвсем в центъра на града. До нея води една от основните пешеходни улици в Бургас - "Богориди". Морската градина е разположена покрай морския бряг, а улиците, които са граници на парка на запад са "Демокрация", "24-ти пехотен Черноморски полк" и "Димитър Димов". По тях се движат автобуси с номера 11 (в посока ж.к. Изгрев - център) и 12 (в посока център - ж.к. Изгрев).


View Larger Map
Галерия Бургас

Бургаския фар


Общественодостъпната зона на Пристанище Бургас беше открита през 2014 година, като част от кампанията за отваряне на града към морето. Днес там има административни и обществени сгради, ресторанти, детска площадка, пространство за разходка и почивка. Фарът е част от тази зона и е съвсем свободно достъпен.

Бургаският фар е най-старият морски фар в България. Той е пуснат от френската фирма Sautri & Harle и е представлявал петролна лампа. Пристанището е официално открито четири години по – късно – през 1903 година. Фарът е модернизиран два пъти - през 1932 и 1995 година. Височината на кулата е 14 метра, а светещата част е на 24 метра над морското ниво. Свети с бяла светлина, която се вижда на 14 морски мили навътре в морето. Фасадата на фара е украсена с барелеф, на който е бил изобразен цар Фердинанд. След 1944 година той е заменен с изображение на комунистическия водач Георги Димитров. След 1989 година на негово място е поставена нова пластика с емблемата на Пристанище Бургас. Тя е тържествено открита на 18 май 2003 година по повод сто годишния юбилей на порта.

В общественодостъпната зона на пристанището се намира сградата на Магазия 1. Тя е построена през 1903 година и е най-старият закрит пристанищен склад на Пристанище Бургас. Сградата е реконструирана през 2016 година, като е запазена интересната нитована метална конструкция. Днес Магазия 1 е морският център, където се обслужват пътниците за крайбрежното плаване. В сградата има няколко заведения за хранене, а на втория етаж се намира бургаският филиал на Националната художествена академия.

Как се стига: Бургаският фар се намира в обществената зона на Пристанище Бургас. Краят на вълнолома е свободно достъпен за пешеходци и велосипедисти. Можете да хванете и електробусчето, което тръгва от Моста. В района има и голям паркинг.


View Larger Map
Галерия Бургас

Солниците и лугата


Атанасовското езеро е най-северното от Бургаските езера. Както и останалите езера на Бургас, част от него е разположена в самия град. Пътят от центъра на града към квартал Сарафово разделя езерото на две части. Общата площ на езерото е 1690 ха, дълго е близо 9 км, широко 4.3 км и дълбоко 0,8 – 0,9 м. От миналото езерото е известно като място за добиване на сол. Солниците съществуват от 1906 година и продължават да добиват сол до днес. Добивът на сол се извършва по традиционна технология чрез изпаряване на морската вода.

Различните зони на Атанасовското езеро се различават и по своя характер. Плитките и солени басейни, дигите и валовете между тях, малките сладководни басейни по периферията, мочурливите ливади. Всичко това предлага условия за живот на много животински и разстителни видове. В Атанасовското езеро можете да наблюдавате 315 вида птици от близо 450 вида, срещащи се в България. Езерото е от особено значение за орнитолозите и любителите на птици. Северната част на езерото е поддържан резерват, а южната – защитена местност.

В южната част на езерото има няколко плитки басейна с лечебна кал и луга, които всеки може да използва безплатно. Те са част от солниците. В тази зона лагуната е разделена от морето с тънка ивица пясъчна коса, а плажът е с черен пясък. В района на басейните с луга и кал има места за почивка, както и няколко малки ресторанта. Тук, в една от старите солничарски бараки, се намира и малкият музей, посветен на езерото - "Симбиотично". Интерактивната изложба в него е посветена на езерото, неговата история, на птиците, хората и солта.

Как се стига: До солниците можете да стигнете пеша или с велосипед по крайбрежната алея от Морската градина или от квартал Сарафово. От паркинга на бургаския плаж "Север" има редовна линия с електрически автобусчета, която също ще ви отведе до солниците. Цената на билета е 1,50 лв. Ако предпочитате личния си автомобил, трябва да тръгнете по пътя от ж.к. "Изгрев" към Сарафово и да се отклоните вдясно при пътния възел над Атанасовското езеро. На солниците има паркинг.


View Larger Map
Галерия Бургас

Авиомузей


Авиомузеят в Бургас е създаден през 1998 година. По-късно сградата, в която се е помещавал на летището е получила друго предназначение. През 2017 година е открит отново на територията на Летище Бургас. Изложени са самолети и хеликоптери от селскостопанската, гражданската и военната авиация. Някои от експонатите са с достъпни пилотски кабини, където можете да заемете мястото на пилота. В товарното отделение на големия Ан-12 са изложени интересни експонати от авиацията. Част от експозицията са множество макети на самолети, които са били изработвани специално на Летище Бургас за всеки кацнал за първи път на летището самолет. Изложени са и любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията като пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет и навигационни уреди. В съседния Ан-2 е инсталиран пилотски симулатор на виртуална реалност, с който посетителите могат да управляват виртуално самолет.

Как се стига: Бургаският Авиомузей се намира на територията на Летище Бургас в квартал Сарафово. От центъра на града до музея се стига с автобус номер 15.


View Larger MapОще интересни места в Бургас:


Галерия Бургас Зоологическа градина Бургас Галерия Бургас Парк "Росенец"